Laten we eerlijk zijn, (online) daten is tegenwoordig niet super gemakkelijk. Zoals we weten is het vinden van liefde iets ingewikkelder dan een simpele swipe-beweging naar rechts (of links). Of je nu op zoek bent naar een snelle romance of juist “the real deal”, gooi daar nog een wereldwijde pandemie bovenop en het is duidelijk: daten anno 2021 is geen fluitje van een cent.
Tinder is inmiddels een beetje ouderwets, maar gelukkig zijn er nog veel meer vissen in de zee als het om dating apps gaat (en de liefde, natuurlijk). Zoals de meeste dingen in het leven, is er geen one-size-fits-all. Er zijn dating apps voor liefhebbers van het platteland, voor creatievelingen en er zijn zelfs exclusieve apps die lastiger blijken om in te komen dan de liefde zelf te vinden.
Een nieuwe app die ook opvalt is Vibe, een datingapp die volledig draait om je matchingscore. De mensen achter de app hebben een heel eigen matchingsysteem ontwikkeld waarmee je jouw interesses en voorkeuren kunt vergelijken met die van potentiële dates. Als je volledig anti-roken bent, dan is het niet handig om met iemand te zijn die regelmatig even naar buiten gaat om zijn of haar nicotinetekort weer aan te vullen.
Denk bijvoorbeeld ook aan belangrijkere vragen, want hoewel de kinderkwestie zeker niet altijd bij een eerste date aan bod komt, kan het wel enorm bepalend zijn. Als jij wel kinderen wilt maar hij of zij niet, dan is in principe die eerste date eigenlijk ook al niet meer nodig. Wat echter ook heel belangrijk is, dat is je karakter. Ben jij echt een thrillseeker die constant buiten en in actie is, dan is het niet handig om met iemand te zijn die liever binnen blijft om een boek te lezen.
Vibe geeft je per match een score tussen de 0 en de 100 procent, waaruit je kunt opmaken of jullie het mogelijk heel erg leuk gaan hebben samen. Natuurlijk zijn er altijd factoren waarmee een app geen rekening kan houden, zoals aantrekkingskracht of heel specifieke afknappers van mensen. De matchingscore is dus geen garantie dat het fantastisch wordt, maar naarmate het percentage hoger is, is uiteraard de kans ook groter dat je het wel naar je zin hebt.
Vaak als je een op datingapps een match hebt, dan begint er een vermoeiend proces. Als je namelijk te snel zegt dat je wilt afspreken, dan schrik je soms mensen af, maar praat je te lang, dan kom je soms in een soort rare praat-friendzone terecht waarbij een echte date er soms nooit meer van komt. Vibe wil mensen inspireren om meteen in actie te komen en dus niet alleen dat oneindige swipen, maar ook dat oneindige chatten te voorkomen.
Dat gaat vrij ver. Je kunt namelijk in Vibe helemaal niet chatten voordat de date staat. Je ziet de matches die qua voorkeuren het beste bij je passen, je kiest wie je wel ziet zitten en dan begint het avontuur meteen.
Wat dat betreft is de naam perfect gekozen: het gaat om de Vibe tijdens de fysieke ontmoeting. Het heeft helemaal niet zoveel zin om eerst via de chat uit te zoeken of die spark er ook is.
Een trend die we zien in datingapps is niet alleen dat ze het oneindige swipen willen tegengaan: ze willen ook graag meer betekenen in het gedeelte wat komt na de online ontmoeting.
Vibe heeft dan ook een gedeelte waarin je leuke datingspots kunt ontdekken. Dan heb je meteen wat leuks te doen of te ontdekken met je match, wanneer die eerste date ervan komt. En die komt er waarschijnlijk wel van. Als je een profiel leuk vindt, dan geef je dat aan en kan de date -bij wederzijds goedkeuren- meteen worden gepland. Je spreekt elkaar dan wel.
Een bijkomend voordeel is dat het veel meer moeite kost om met mensen in contact te komen. Dat klinkt negatief, maar dat is het juist niet. Omdat je niet gewoon achterover hangt en kijkt of je lekker in de markt ligt, maar er ook echt iemand verwacht dat hij of zij met je op date gaat, ben je eerder geneigd die moeite te doen door ook naar de date te komen. Best spannend, want je hebt iemand nog helemaal niet gesproken, maar dat hoort allemaal bij het avontuur.
Vibe is nog wel gehuld in mysterie. De app is wel al te downloaden in de App Store en de Google Play-winkel. Je kunt je aanmelden en dan is het afwachten. Vibe gaat namelijk pas live als 10.000 gebruikers zich hebben aangemeld. Toch is het wel de moeite om dat te doen, ook al kun je niet de kat uit de boom kijken. Je krijgt namelijk als je binnen die eerste 10.000 aanmelders valt de eerste drie maanden gratis van Vibe. Je ontvangt daarnaast vijf date credits. Ben je te laat, dan kost een abonnement 9,99 euro voor één week en tot 199 euro voor een jaar. Er zijn nog maar een paar duizend plekken over, dus als je van dat aanbod gebruik wilt maken, dan moet je nu in actie komen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Vibe.
[Fotocredits – zorandim75 © Adobe Stock]