We worden geleefd. We werken thuis, de scheiding tussen privé en werk wordt steeds kleiner en onze telefoon staat niet stil. Whatsappjes, e-mails, social media, pushberichten van apps waarvan je niet eens weet waarom je ze nog hebt. Je smartphone is een constante vorm van afleiding. Soms kun je dat niet gebruiken en daarom hebben twee studenten uit Delft een oplossing bedacht: Unpluq.
Het was ooit een Kickstarterproject: Unpluq. Waar we vaak zien dat er geen eindproduct volgt na een succesvolle campagne, geldt dat niet voor deze uitvinding. 263 backers hebben samen 10.209 euro bij elkaar gebracht om te zorgen dat de Unpluq ook daadwerkelijk kon worden gemaakt. Nu is hij op de markt voor 19,95 euro. Hiervoor krijg je één Unpluq en een registratiecode om daarmee van de app gebruik te maken.
Unplug is een soort USB-stick die je in de USB-C-port van je telefoon steekt. Tenminste, als je toegang wilt tot al je apps. Zit de USB-stick niet in je telefoon, dan heb je dat niet. Via de Unplug-app bepaal je namelijk precies welke apps je wel en niet mag gebruiken. De apps die je niet mogen storen, worden dus geheel uitgeschakeld. Uitgeschakeld, tot je die USB-stick weer in je telefoon doet.
Dat is vrij intens. Wanneer de USB-stick niet in je telefoon zit, is hij dus in focusmodus. Alle apps zien er grijs uit. Je kunt ze wel gebruiken, want de apps die je niet mogen storen zie je helemaal niet meer in je telefoon staan. Kortom, Unpluq neemt je telefoon wel een soort van over. Dat doet hij vrij ruw: hij wil ook de controle over je homeknop hebben.
Unpluq werkt niet door bijvoorbeeld signaal te jammen, hij schakelt apps in hun volledigheid uit. Wil je ze wel gebruiken, dan moet je dus die USB-stick in je telefoon doen. Dat is een uitdaging: je moet Unpluq dus altijd bij je hebben. De app houdt alle door jou geselecteerde apps tegen en de stick ontgrendelt de boel weer.
Nu zit er aan de stick wel een klein ringetje, waardoor je hem makkelijk aan je huis- of autosleutel kunt bevestigen. Doe dat wel, want het is zo’n klein dingetje, dat hij snel kwijtraakt of ergens tussenvalt. Uiteindelijk is dat ook wat we er wel gevaarlijk aan vinden: je bent afhankelijk van een fysiek ding. De makers van Unpluq vinden dat juist de grote plus. Juist omdat je er een fysieke handeling voor moet verichten ben je meer mindful van wat je eigenlijk doet. Heb je die apps écht zo hard nodig?
Unpluq is erg confronterend. Soms voelt het net alsof we weer 14 jaar oud zijn, willen MSN’en maar we van onze ouders niet zo lang op de ADSL-verbinding mochten zitten. Aan de andere kant heb je het zelf in de hand: jij kiest immers welke apps er moeten worden tegengehouden. Het nadeel ervan is echter wel dat je alleen volledige apps tegenhoudt, in plaats van bijvoorbeeld bepaalde meldingen of specifieke personen. Aan de andere kant is dat wel het ultieme doel: even niets aan je hoofd, behalve apps die je echt nodig hebt. Een succesvol experiment dus!