Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
De ACM (Autoriteit Consument & Markt) meldt vandaag in een rapport dat de uitrol van het aantal glasvezelaansluitingen nog te langzaam gaat in steden. Vandaag werd de marktstudie over glasvezel gepubliceerd en daarin lezen we meer over de ontwikkelingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden.
Sneller internet in buitengebieden
Hoewel veel ontwikkelingen in steden sneller gaan dan in het buitengebied, geldt dat niet voor de uitrol van glasvezel. Het blijkt namelijk dat steeds meer huishoudens in het buitengebied beschikken over snel internet via glasvezel. In steden en dorpen zijn er vaak knelpunten en dat vertraagt de aanleg van glasvezel op die plekken. In het rapport doet de ACM ook suggesties om dat aan te pakken.
Onderlinge concurrentie
Er blijkt vaak veel concurrenties te zijn in stedelijk gebied tussen aanbieders die op dezelfde locatie de komst van glasvezel aankondigen. ” De dubbele uitrol van glasvezel is als toevoeging op de bestaande koper- en kabelnetwerken meestal niet rendabel. Partijen kunnen binnen het huidige systeem strategisch reageren op glasvezelprojecten van concurrenten, die daardoor vertraagd of beperkt worden”, zegt Henk Don (bestuurslid ACM).
Soms haken investeerders af door de onzekerheid over de projecten en dat vertraagt dus ook de komst ervan. De ACM vindt dat de kansen die in ons land aanwezig zijn voor de grootschalige aanleg van glasvezel, niet optimaal worden benut.
Meer samenwerken
De ACM vindt dat meer partijen die glasvezel uit willen rollen, samen kunnen werken. Daar profiteert de consument uiteindelijk van, doordat providers daarmee sneller en in en groter gebied diensten kunnen aanbieden over glasvezel. Er valt ook nog winst te boeken bij gemeenten, waterschappen en provincies. De samenwerking tussen die instanties blijkt namelijk ook niet optimaal.
Dit jaar werd in ons land de 3 miljoenste glasvezelaansluiting aangelegd. Die gebruikers hebben toegang tot het snelste internet.
Verder lezen over Internet
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Online30.10.2024
Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers
Online08.08.2024
Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken
Search05.08.2024
5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert
Online01.08.2024
World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble
Cybercrime21.06.2024
Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat
Gadgets21.06.2024
10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden
Online18.06.2024