“Friends don’t spy; true friendship is about privacy, too.” Ik hoop dat Donald Trump dit advies van zijn landgenoot Stephen King ter harte neemt. Alles duidt er echter op dat de aanstaande president van de Verenigde Staten lak heeft aan de privacy van wie dan ook.
Klokkenluider Edward Snowden uitte zijn zorgen al in 2013. Wat zou er gebeuren als een roekeloze president aan het hoofd komt te staan van de National Security Agency? Hoe zou de wereld eruit zien als een populist de bevoegdheden van de machtigste spionagedienst op internet zou oprekken? “Dan krijg je te maken met instant tirannie”, zo waarschuwde Snowden. “En de mensen kunnen er niets tegen doen.”
Is Trump de ‘instant tiran’ waar Snowden voor waarschuwde? Tijdens zijn race om het Witte Huis bleek al dat hij er niet voor terugdeinst om de bevoegdheden van de NSA op te rekken. Zo gaf hij aan dat het prima is als de NSA de metadata van alle telefoongesprekken onderschept om terroristen op te pakken. In de ogen van Trump gaat veiligheid zonder meer boven privacy.
Maar gaat hij die bevoegdheden ook oprekken om een andere belofte in te lossen? Trump wil namelijk de geschiedenis ingaan als ‘de grootste banenpresident die God ooit geschapen heeft’. Digitale economische spionage kan daarbij helpen, en is steeds vaker gericht tegen Nederlandse overheden, bedrijven en wetenschappelijke instituten. Waar ‘de Chinezen’ nu vaak de schuld in de schoenen geschoven krijgen, zal bij toekomstige spionagegevallen de verdenking steeds vaker uitgaan naar ‘de Amerikanen’.
Trump heeft al meerdere keren laten weten weinig op te hebben met de ‘persoonlijke privacy’. Zo werd hij beschuldigd voor het afluisteren van werknemers en gasten in zijn hotels. De voorvechters van privacy noemde hij zelfs ‘dwazen’ en ‘domme mensen’. Edward Snowden is in zijn ogen een landverrader. “Je weet wel wat we deden met verraders, toch?”, zo vroeg hij in 2013 aan een interviewer van ‘Fox & Friends’.
Trumps minachting voor privacy plaatst ook het nieuwbakken Privacy Shield – dat bescherming moet bieden aan persoonsgegevens van Europese burgers op Amerikaanse servers – in een nieuw daglicht. Want zijn die gegevens wel veilig met een ‘turnkey tiran’ (de letterlijke woorden van Snowden) als president?
Na de Ierse privacywaakhond zullen ook andere autoriteiten hun zorgen uiten over de waarborgen van het Privacy Shield. En terecht. Om met Nobelprijswinnaar Bob Dylan te spreken: “Privacy is something you can sell, but you can’t buy it back.”
Deze blogpost is geschreven door Erik Ploegmakers, Managing Director KPN Security Services.
[Afbeelding © tashatuvango- Fotolia]