Online08.08.2023

​Traint Zoom kunstmatige intelligentie met jouw videomeetings?


UPDATE – Inmiddels heeft Zoom aangegeven dat het zijn beleid nog wat heeft aangescherpt om duidelijk te maken dat er geen audio, video of chats van gebruikers worden gebruikt om zijn kunstmatige intelligentie te trainen, tenzij de gebruikers hiertoe nadrukkelijk toestemming geven.

ORIGINEEL ARTIKEL – Zoom wil meer gaan doen met kunstmatige intelligentie maar schijnt er een nogal omstreden manier op na te houden om dat voor elkaar te krijgen. Zo melden security-experts dat het bedrijf de videomeetings van zijn gebruikers inzet om de kunstmatige intelligentie te trainen. Maar, zelf spreekt het dit tegen.

AI en copyright

Sinds tools als Dall-E en ChatGPT aan terrein winnen is het steeds vaker de vraag: waar komt al die AI vandaan? Hoe wordt het getraind? Is het in het geval van Dall-E op basis van kunstwerken van bestaande artiesten, en horen die hier niet voor te worden gecompenseerd? Zeker omdat Dall-E er in sommige gevallen zelfs voor zorgt dat dezelfde kunstenaar minder werk heeft, omdat mensen die tool gebruiken als ze een specifiek kunstwerk voor zich zien.

In datzelfde pakket zit Zoom nu. Immers moet je, om videomeetings van AI te voorzien, wel zorgen dat die AI snapt hoe een videomeeting vaak in elkaar zit, en AI leert vooral van grote bergen aan data. Zoom heeft zijn gebruiksvoorwaarden aangepast en daarin is te lezen dat je Zoom een “eeuwigdurende, wereldwijde, niet-exclusieve, royaltyvrije, sublicentieerbare en overdraagbare licentie en alle andere rechten die nodig of noodzakelijk zijn” geeft op wat je op het platform doet. Daaronder vallen ook, stelt het bedrijf, AI en machine learning.

Nieuwe voorwaarden Zoom

Dat is nogal wat. Het is klare taal: je kunt er een royalties (betalingen) over krijgen, het duurt ‘eeuwig’ en het is zelfs nog sublicentieerbaar ook. Geen wonder dus dat Stack Diary (mensen die niet gewoon op ‘ok’ klikken en wel daadwerkelijk lezen waarmee ze akkoord gaan) zijn geschrokken. Het is ook zodanig opgeschreven dat er eigenlijk geen twijfel over mag bestaan wat er precies bedoeld wordt. Aan de andere kant betekent dit natuurlijk niet per se dat Zoom je hele gesprekken gaat uitpluizen omwille van AI, al ga je er in principe wel mee akkoord.

Zoom heeft natuurlijk gezien dat er nogal heftig op de aanpassing van het beleid werd gereageerd en kwam daarop met een blog. Hierin verduidelijkt het een en ander: “In paragraaf 10.4 wilden we ervoor zorgen dat als we diensten met toegevoegde waarde leveren (zoals het opnemen van een vergadering), we de mogelijkheid hebben om dit te doen zonder vragen over gebruiksrechten.”

Eigendom van de klant

Het geeft aan: “De opname van de vergadering is nog steeds eigendom van de klant en wij hebben een licentie op die inhoud om de opnamedienst te kunnen leveren. Een voorbeeld van een machine learning service waarvoor we licenties en gebruiksrechten nodig hebben, is het geautomatiseerd scannen van webinaruitnodigingen/herinneringen om ervoor te zorgen dat we niet ongewild worden gebruikt om deelnemers te spammen of op te lichten.”

Het belangrijkste wat er staat, staat ook bewust dikgedrukt: “Voor AI gebruiken we geen audio-, video- of chatcontent voor het trainen van onze modellen zonder toestemming van de klant.“ Zoom lijkt echter te bedoelen dat het echt niets met de inhoud van je meeting doet, alleen met allerlei dingen eromheen, zoals dus die meeting-uitnodigingen.

Akkoord geven

Het probleem met het blog van Zoom is dat het blijft benadrukken dat jij de eigenaar bent over de content. Dat kan, maar als eigenaar kun je toestemming geven aan anderen om het te gebruiken en dat lijkt toch echt het geval te zijn wanneer je met het nieuwe beleid akkoord gaat. Gelukkig is er wel wat extra verduidelijking in Zoom zelf ingebouwd. Wanneer je bijvoorbeeld AI gebruikt om mee te luisteren met de meeting en automatisch een samenvatting te laten maken, dan krijg je de keuze om die content ook te delen om de AI te trainen. Kijk, dat is een stuk duidelijker, al blijft die tekst in die voorwaarden toch weinig ruimte overlaten voor de verbeelding, die Zoom ons hier en daar wel probeert voor te houden.

Uiteindelijk komt het neer op juridische zaken: wat Zoom in de voorwaarden bedoelt met ‘je content’, dat kan natuurlijk heel veel omvatten. Had het er beter aan gedaan dat iets meer te specificeren? Zeker. Aan de andere kant weet je nooit wat de toekomst brengt: Zoom kan dan altijd zeggen dat mensen wel degelijk akkoord zijn gegaan met ‘alles’, in plaats van specifieke voorbeelden. Bovendien kun je er dus wel heel bewust voor kiezen om de inhoud van je meeting ook nog te delen met de AI, wat toch wel degelijk inhoudt dat je je ‘hele hebben en houden’ op Zoom aan de AI blootgeeft.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

ClimateGPT: De volgende stap in klimaatonderzoek?

Op woensdag 13 november 2024 kwamen ambtenaren en beleidsmakers samen voor de AI en Overheid conferentie, georganiseerd door iBestuur, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, LEF future center, Rijkswaterstaat en de Nederlandse AI Coalitie. Tijdens deze bijeenkomst presenteerde Daniel Erasmus ClimateGPT, een innovatief AI-model dat is ontworpen om beleidsmakers te ondersteunen in de strijd tegen klimaatverandering. Naast Erasmus kreeg ook ik de kans om te spreken en mijn inzichten te delen over de toepassing van AI binnen de overheid.

Technology20.11.2024

ClimateGPT: De volgende stap in klimaatonderzoek?

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Op donderdag 14 november heeft Wortell samen met relaties en partners de feestelijke opening van haar nieuwe next-gen Cyber Defense Center (CDC) gevierd. Dit innovatieve centrum biedt organisaties wereldwijd een geavanceerde oplossing voor 24/7 proactieve beveiliging, detectie en herstel van IT-landschappen. Het CDC speelt in op de groeiende dreiging van cyberaanvallen door bedrijven te helpen hun digitale weerbaarheid te versterken en altijd een stap voor te blijven op potentiële aanvallen.

Cybercrime20.11.2024

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Je Pokémon Go-data wordt nu gebruikt om AI te trainen

Niantic was zo’n vijf jaar geleden enorm bekend door zijn game Pokémon Go. Het spelletje waarin je fysiek naar locaties moet gaan. Nu gebruikt Niantic die locatie-foto's.

Mobile20.11.2024

Je Pokémon Go-data wordt nu gebruikt om AI te trainen

Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams

Het idee is dat je hardop tegen je computer of telefoon praat en vervolgens zorgt de AI voor een nabootsing van wat je zegt in een andere taal. In jouw stemgeluid.

Online19.11.2024

Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams

Komt er een moment waarop AI niet meer kan verbeteren?

Zo zou de verandering van het huidige top-AI-model van OpenAI naar het volgende een vrij kleine sprong zijn. 

Online19.11.2024

Komt er een moment waarop AI niet meer kan verbeteren?

Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots

Een journalist van de Wall Street Journal nam de proef op de som en trok 24 uur de bossen in om te ontdekken of Gemini van Google, Meta AI van Meta, OpenAI van ChatGPT en Copilot van Microsoft een beetje behulpzaam waren.

Online13.11.2024

Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots

Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa

Huawei Connect 2024 in Parijs staat volledig in het teken van het thema ‘Amplify Digital and Green Transformation en richt zich op de snelle ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie en de digitale en groene transformatie in Europa.

Tech in Asia13.11.2024

Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa

YouTube wordt een deejay en gaat muziek aan elkaar mixen

Wat als je een vette remix wil maken voor in je YouTube Shorts? Dat kan straks met AI. Al moet je er wel wat voor doen.

Video13.11.2024

YouTube wordt een deejay en gaat muziek aan elkaar mixen

Verder lezen over Online Video

Je kunt binnenkort makkelijker geld verdienen op Spotify

Spotify gaat creators betalen voor de videocontent die ze maken. Spotify richt hiermee zijn pijlen op videoplatforms als YouTube en TikTok.

Video15.11.2024

Je kunt binnenkort makkelijker geld verdienen op Spotify

TikTok-video’s van meerdere delen moeten verboden worden

Iedereen trapt er wel eens in, een TikTok-video met een lange build-up, die vervolgens nooit eindigt. Ja, er zou een 2e deel zijn: niet dus.

Video01.11.2024

TikTok-video’s van meerdere delen moeten verboden worden

YouTube test weer Lite-abonnement, maar juich niet te vroeg

Weet je het Lite-abonnement van YouTube nog? Hiermee kon je tot vorig jaar voor maar 6,99 euro YouTube kijken zonder reclames.

Video18.10.2024

YouTube test weer Lite-abonnement, maar juich niet te vroeg

Adobe introduceert generatieve AI-video’s op basis van foto’s

Als AI stop motion-video kan maken en het er ook echt goed en echt uit kan laten zien, want dat is juist bij dit type animatie essentieel, dan kan dat betekenen dat deze toffe films veel sneller kunnen worden gemaakt.

Artificial Intelligence16.10.2024

Adobe introduceert generatieve AI-video’s op basis van foto’s

YouTubers boos omdat hun stemmen worden gestolen door AI

Als AI je stem kan nadoen voor het inspreken van een advertentie dan is dat natuurlijk heel handig: scheelt je werk. Maar dan moet je wel weten dat het gebeurt.

Artificial Intelligence15.10.2024

YouTubers boos omdat hun stemmen worden gestolen door AI

Zoom krijgt veel meer integraties met AI

Zeker Zoom Workplace is een wereld van verschil en lijkt door allerlei integraties steeds meer op Google’s en Microsofts samenwerksuites.

Online09.10.2024

Zoom krijgt veel meer integraties met AI

Meta gaat de strijd aan met Sora met AI-videomaker Movie Gen

Meta heeft een nieuwe tool onthuld die direct de strijd aan lijkt te gaan met Sora van OpenAI. Het gaat om Movie Gen.

Artificial Intelligence04.10.2024

Meta gaat de strijd aan met Sora met AI-videomaker Movie Gen

Alle nieuwe YouTube-video’s korter dan 3 minuten heten Shorts

YouTube is veel bezig met Shorts: recent heeft het bijvoorbeeld een picture-in-picture-modus toegevoegd en nu wordt het dus mogelijk om niet meer shorts van maar 60 seconden te maken: maar juist van drie minuten.

Video04.10.2024

Alle nieuwe YouTube-video’s korter dan 3 minuten heten Shorts