Amsterdam heeft in 2014 maar liefst 386 projecten gefinancierd door middel van crowdfunding, samen goed voor een bedrag van 8,3 miljoen euro! Een verdubbeling ten opzichte van 2013! Zo blijkt uit onderzoek van crowdfunding adviesbureau Douw&Koren.
Het is een spannend jaar voor deze nog altijd nieuwe manier van funden. Steeds meer MKBers financieren ook d.m.v. crowdfunding, hoe gaan de traditionele partijen zoals banken en adviseurs hiermee om, ontwikkelen ze nieuwe producten die de inlijving van de financieringen makkelijker maakt? Er zijn zoveel initiatieven te bedenken die noemenswaardig zijn, neem nu net het succes van de
NL beam company op kickstarter.
Hieronder de top 5 crowdfunding projecten uit Nederland:
Het toonaangevende industrieel project ‘Hillblock’ werd opgezet door Dorian Hill en haar vader. Hillblock is een innovatieve dijksteen die golven tot 50% remt. Met drie campagnes hebben ze 900.000 euro opgehaald. Een van de campagnes heeft binnen 28 uur 400.000 euro opgehaald!
“Het bedrijf en de crowd leveren in een samenwerkingsverband meer op dan de som der delen. Crowdfunding staat volgens ons gelijk aan synergie”, aldus Hill.
Website: http://www.hillblock.com/site/
Snappcar maakt het mogelijk om je eigen auto met anderen te delen. Per dag staat de gemiddelde auto wel zo’n 23 uur stil. Hartstikke zonde natuurlijk. Dit bracht initiatiefnemers Pascal Ontijd en Victor van Tol op het idee het bedrijf Snappcar op te richten.
Vanwege het succes en ongeveer 35.000 deelnemers in eigen land werd het voor Snappcar tijd voor een volgende stap: Europa. Via crowdfundingplatform Oneplanetcrowd presenteerden zij hun droom en werd een oproep voor 100.000 euro aan financiering aan het publiek voorgelegd. De ‘Snappcrowd’ stapte gretig in en het doelbedrag werd ruim overschreden. Snappcar haalde 560.125 euro op bij bijna vijfhonderd investeerders.
Website: https://www.snappcar.nl/
De WakaWaka Base is een Power & Light Solar Station, de alles-in-een oplossing op zonne-energie. Het super efficiënte zonnepaneel zorgt ervoor dat je op een dag zonlicht genoeg power hebt om meerdere keren je smartphone op te laden of voorziet je een week lang licht. De WakaWaka Base komt met twee designer LED ligths, een met een oplaadbare batterij en de andere met solar power via de batterij.
WakaWaka (‘helder licht’ in Swahili) maakt producten op zonne-energie die niet alleen ontzettend handig zijn in het Westen, maar ook noodzakelijk in ontwikkelingslanden.
Website: http://nl.waka-waka.com/nieuws/2014/10/wakawaka-base/
Boyan Slat, student aan de TU Delft begon het initiatief voor ‘The Ocean Cleanup’. Om op effectieve wijze grote hoeveelheden plastic uit de oceaan te kunnen halen, bedacht Slat lange drijvende armen in een V-vorm. De armen vangen het plastic op en schepen kunnen dit vervolgens aan land brengen.
Binnen 98 dagen is er 1,6 miljoen euro opgehaald. Slat wil zijn bouwwerk tussen Hawaï en Californië plaatsen, een plek waar veel plastic naartoe stroomt. Wel een derde van al het plastic in de zee komt hier samen.
Website: http://www.theoceancleanup.com/
Fairphone is een fair-trade smartphone, die gebruik maakt van materialen die niet bijdragen aan gewapende conflicten en waar zowel mijnwerkers als fabrieksarbeiders eerlijk betaald worden. Een eerlijke telefoon dus.
Fairphone heeft 1,5 miljoen euro opgehaald bij 5000 mensen die via crowdfunding de telefoon voor bestelden. “5000 mensen die 325 euro neertellen voor een telefoon die ze nog niet eens zelf hebben kunnen vasthouden: dat betekent dat het hier om meer gaat dan alleen een telefoon”, aldus Bas van Abel van Fairphone. “Mensen investeren in verandering.”
De crowdfunding campagne was zo succesvol omdat Van Abel en zijn collega’s toekomstige klanten betrokken bij alle stappen van de ontwikkeling van de telefoon. Bij de start van de crowdfunding campagne was er dus al een ‘crowd’ die zich mede-eigenaar voelde van Fairphone en graag investeerde in de start van de productie.
Website: http://fairphone.nl/
Crowdfunding Day 2015 is het grootste, internationale crowdfunding congres van Europa. Waar crowdfunding begon als een initiatief om creatieve projecten te financieren, is het in korte tijd uitgegroeid tot een miljarden industrie. Crowdfunding voor bedrijfsfinanciering heeft zelfs de grens van 100 miljoen doorbroken!
Crowdfunding Day 2015 belooft vernieuwing in de financiële wereld en daagt ondernemers, investeerders, adviseurs en beleidsmakers uit om met nieuwe ogen naar financiering te kijken.
Op crowdfunding day zullen onder andere de volgende experts aan het woord zijn:
Kom voor al je vragen rondom deze razendsnel groeiende industrie op dinsdag 12 mei naar Crowdfunding Day in de Amsterdam ArenA. Dit wil je echt niet missen!
Earlybird tickets: €295,- via www.crowdfundingday.nl
[Afbeelding © Andrey Popov – Fotolia]