Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Vroeger downloadden heel veel mensen illegaal hun muziek. We hadden het laatst al over Winamp dat je gebruikte om geripte of gedownloade muziek te beluisteren of te branden op je pc, maar hoe kwam je aan die muziek? LimeWire bijvoorbeeld. We stappen in de tijdmachine naar het jaar 2000, toen LimeWire werd gecreëerd.
LimeWire als P2P-client
LimeWire heeft een naam als citrusfruit, maar hier had het niets mee te maken. Ja, het logo was een doorgesneden limoen, maar verder kwam de naam uit een eerder bedrijf van de maker: Lime Objects. Dat heeft het uiteindelijk niet gehaald. LimeWire was een P2P-client, wat wil zeggen dat het een platform was waarop mensen dan van de ene naar de andere computer via het internet data konden versturen. En die data waren dan muziekbestanden, films, software en foto’s. Miljoenen mensen maakten er gebruik van, deze site om illegaal op te downloaden. Althans, om anderen te ontmoeten van wie er dan gedownload werd.
Mark Gorton is er ooit mee begonnen, die had LimeWire bedacht op basis van het Gnutella-protocol. Hij maakte er een gedecentraliseerd P2P-netwerk van en was zijn tijd eigenlijk heel erg vooruit. Alleen leek dat in eerste instantie niet zo: bijna alle downloads faalden doordat er servers van nepgebruikers werden gemaakt. Hierop werd besloten dat mensen eerst geverifieerd moesten worden en dat maakte downloaden veel betrouwbaarder. Echter waren er natuurlijk meer downloadprogramma’s en vooral Napster werd eruit gepikt. Door de overheid en door de media werd het aan de schandpaal genageld en LimeWire had daar als P2P-netwerk uiteraard ook last van. Maar toch had het in zijn toptijd 50 miljoen dagelijks actieve gebruikers. Er werd zelfs een Pro-versie gemaakt voor snellere downloads.
Virussen en kindermisbruik
Maar een probleem waarmee LimeWire kampte was dat het P2P was en er verder geen controle opzat. Dus terwijl jij dacht dat je American Idiot van Greenday downloadde, kreeg je eigenlijk muziek van een of andere lokale band. Niet heel handig, maar geen ramp, want een paar downloads verder had je toch wat je nodig had. Echter kregen hackers ook lucht van dat handige downloaden en zij begonnen allerlei virussen en bugs toe te voegen om door nietsvermoedende downloaders te laten downloaden. Zelfs Limewire Pro was zogenaamd te downloaden, maar dat was dan natuurlijk een virus. Om nog maar te zwijgen over de downloads die bijvoorbeeld kindermisbruik bevatten. Iets wat je absoluut niet op je computer wil hebben, laat staan wil zien.
Je zou denken dat LimeWire het niet meer aankon en zelf besloot de stekker eruit te trekken, maar dat is niet helemaal hoe het is gegaan. Uiteindelijk werd LimeWire aangeklaagd voor 75 biljoen dollar. Biljoen. Door de Record Industry Association of America (RIAA), dat eerder heel succesvol Napster te pakken nam. Gorton probeerde zelfs nog platenmaatschappijen aan te bieden dat de illegale muziek werd geblokkeerd en alleen nog echte muziek voor geld te verkopen.
Aangeklaagd door platenmaatschappijen
Ze moesten er blijkbaar niets van hebben en verenigden zich via de RIAA om LimeWire juist aan te klagen. Al schijnt hierbij ook een rechter een rol te hebben gespeeld: LimeWire zou illegaal bezig zijn door de muziek te blokkeren en er geld voor te vragen. Het klinkt als de omgekeerde wereld, maar het is echt gezegd. Aan de andere kant wil je als muzikant ook niet per se op een platform staan tussen de beelden van kinderen en de virussen. Hoe ‘legaal’ je daar dan ook mag staan.
De RIAA zei dat elke overtreding van het copyright ze 150.000 dollar kostte en ja, als je dan 11.000 nummers op deze illegale manier overheveld, dan gaat het hard. Zo ontstond een onbetaalbaar bedrag en dat zorgde ervoor dat LimeWire in 2010 stopte. Althans, zoals we het toen kenden. Spotify, Deezer, Apple Music en YouTube Music wisten uiteindelijk te zorgen voor een iets gezondere manier om aan muziek te komen, namelijk door te streamen. Mede hierdoor zijn torrents aanzienlijk minder interessant geworden.
Inmiddels is LimeWire weer terug, maar niet zoals je het kent. In 2022 was het terug als NFT-platform, maar in 2023 werd het iets heel anders. Ook iets dat heel on trend is: AI. Je kunt AI-beelden maken met LimeWire. We vragen ons af wie dat doet, want de associatie is zo anders, maar het is wel leuk om te zien dat je in ieder geval niet niks krijgt als je naar LimeWire zoekt.
Verder lezen over Downloaden
Entertainment01.01.2024
Tijdmachine: Popcorn Time was bijna Netflix geweest
Online01.06.2023
Torrent-site RARBG stopt ermee: einde van een tijdperk
Online09.08.2022
Stichting BREIN meldt 21 miljoen illegale zoekresultaten
Google verwijderde er 650.000Online09.06.2022
Illegale downloader? Ziggo gaat je er niet op aanspreken
Online06.01.2022
Popcorn Time gaat offline: geen illegale films en series meer
Online02.07.2021
Downloaders vrijuit: Ziggo geeft geen gegevens weg
Cybercrime03.12.2020
BREIN gaat mensen waarschuwen die illegaal films en series uploaden
Cybercrime30.12.2019
Game of Thrones voor 7e keer gekroond tot meest illegaal gedownloade serie
Verder lezen over Software
Online26.11.2024
Zoom is nu een AI-bedrijf zodat je een dag minder hoeft te werken
Online12.11.2024
Outlook heeft een kalenderprobleem: dit is wat het inhoudt
Marketing11.11.2024
HubSpot introduceert Breeze als nieuwe medewerker voor je bedrijf
Online04.11.2024
Microsoft Outlook loopt vast door deze heel gewone activiteit
Er is een workaroundMobile29.10.2024
Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone
Artificial Intelligence21.10.2024
Adobe verrast met tool om platte tekeningen 3D te maken
Cybercrime15.10.2024
Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack
Online14.10.2024