Rob schrijft over innovatie, vernieuwing en eigenlijk alles wat hem interesseert. Hij speelt verder games vanaf het eerste begin. Nieuwsgierigheid is wat hem drijft als hij een artikel schrijf. De vraag 'waarom ...' brandend op zijn lippen. Hij is gesteld op originele gameplay of gameconcepten, of het nou een indiegame is of een release van een van de grote distributeurs. Meer vernieuwing en minder 'me too' games graag.
We zijn de afgelopen twintig jaar heel ver gekomen qua internet. Sowieso schrijven we het niet meer met een hoofdletter I (Internet) en ook het wachten tot een afbeelding of webpagina is geladen is iets wat al heel lang achter ons ligt. Maar de toekomst heeft nog veel meer in petto en we krijgen meer bandbreedte dan dat we nodig hebben. Tenminste, dan we nu nodig hebben.
Van 1200 baud naar 100Mbit
Het is nu niet meer voor te stellen maar in het begin was 1200 baud (of 1.2kBit) de snelheid waarmee we online gingen. Met de komst van kabel internet en ADSL is een periode gekomen waarbij de snelheid steeds meer omhoog ging tot de snelheden die we nu gewend zijn.
Zoals je kunt zien, op dit moment heb ik een slordige 16,5Mbps download, bijna 14.000x sneller dan mijn dialup modem in 1994. Dit soort sprongen gaan we voorlopig niet meer maken maar onlangs hoorde ik dat glasvezel in Haarlem beschikbaar komt. Reggefiber is het bedrijf dat het gaat aanleggen, niet alleen in Haarlem trouwens maar op veel meer plekken in Nederland. Reggefiber is trouwens gewoon onderdeel van KPN die vorig jaar het bedrijf heeft overgenomen.
De folder en website (eindelijkglasvezel.nl) spreken in superlatieven over het supersnelle internet wat dit gaat bieden. Tijd om eens te kijken wat je kunt verwachten en of je echt ook de volgende eeuw instapt.
Combinatie van koper en glasvezel
Het is trouwens niet alleen glasvezel wat wordt aangelegd. Het gaat ook om een investering in wat ‘koper’ wordt genoemd, de traditionele telefoonlijn waarover we de afgelopen jaren ADSL en VDSL hebben gekregen. De afstand tot de wijkcentrale is altijd een beperkende factor geweest bij de snelheid (koper kent nou eenmaal weerstand in en bij het verzenden van een signaal) maar KPN / lost dit op door het uitbreiden van de verdeelpunten in de wijk waardoor het signaal minder ver hoeft te reizen. Daarnaast wordt een hogere frequentie gebruikt, 17 ipv 8 MHz (en op termijn zelfs 35 MHz). Omdat we in Nederland een dubbele lijn hebben (z.g. twee maal koper) kunnen deze twee gebruikt worden en met ruisonderdrukking is over niet te lange tijd een snelheid van 400 Mbit (asynchroon) mogelijk. Dat is lager dan de 500Mbit van glasvezel nu maar meer dan voldoende voor zelfs de meest veeleisende consument of zelfs voor een kleine onderneming (hoewel dit niet een primaire doelgroep is).
Aansluiting
De aansluiting hangt een beetje af van of er glasvezel of koper wordt gebruikt. Voor koper zijn de veranderingen niet zo zichtbaar, er komen straatkasten bij (dus kortere afstand) en soms een nieuw modem die de hogere snelheid aankan. Voor glasvezel gaat de straat wel open omdat er nou eenmaal glasvezel kabels gelegd moeten worden. In principe wordt deze in iedere wijk tot de erfgrens gelegd en indien je aangeeft dat je wil worden aangesloten wordt de aansluiting tot in de meterkast gemaakt. Slechts een paar procent van de mensen weigert dit, vaak zijn dit ouderen die niet graag de deur openen voor mensen die ze niet kennen of mensen die principieel weigeren.
Je hoeft je trouwens niet te laten aansluiten, echter, zo staat het in de folder, als je later dat wel wilt kan het zijn dat er kosten aan verbonden zijn.
De installatie is trouwens een meertrapsraket. In Haarlem verschenen eerst de informatiestands over glasvezelaansluitingen, vervolgens werd er een mailing verstuurd (die ook om toestemming voor aansluiting vroeg) en een informatie avond georganiseerd. KPN maakt tevens gebruik van pop-up stores (voor zijn merken KPN, Telfort en XS4ALL) om abonnementen te verkopen voor het nieuwe netwerk.
Pakketten
Kijkend naar glasvezel dan is het afhankelijk van jouw ISP wat er wordt aangeboden qua snelheid en pakket. Het glasvezelnet is, net als het telefonienetwerk open. Reggefiber (onderdeel van KPN) biedt alle operators toegang tot het netwerk zonder dat er kabels of lijnen moeten worden gekocht.
Wat kan je ermee?
De grote vraag is natuurlijk: wat kan of moet je met zoveel bandbreedte? Voor een gedeelte is de bandbreedte iets wat voor de toekomst is bedoeld, zeg maar op de groei.
Er zijn op dit moment weinig diensten die zoveel bandbreedte vragen dat je 100Mbit of zelfs 500Mbit nodig hebt. Bij glasvezel heb je wel een synchrone verbinding, dit houdt in dat je download en upload snelheid gelijk is. Het uploaden van de filmpjes van je actiecamera zal dus veel sneller gaan dan bij een asynchrone verbinding. Ook het maken van een complete back-up van je harddisk in de cloud gaat sneller.
Ze geven trouwens aan dat 100Mbit ook echt 100Mbit bij glasvezel is en niet een variabele snelheid afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale zoals bij ADSL/VDSL.
Maar er komen natuurlijk wel diensten aan die meer bandbreedte gaan vragen. Ultra HD TV (ook wel bekend als 4K) heeft vier keer de resolutie van HD TV en zal ook meer bandbreedte gaan vragen. Dat is trouwens niet alleen een kwestie van de internetsnelheid, ook binnenshuis is een snelle (draadloze) verbinding nodig.
Maar hoewel er al wel UHD Tv’s zijn, zijn er nog geen UHD uitzendingen. De omroepen moeten namelijk ook investeren in deze nieuwe technologie en ze zijn net over op HD TV. Maar op den duur zal UHD TV de standaard worden zowel in Tv’s als qua uitzendingen. Voor diegene die nog verder willen kijken (of misschien beter met nog meer detail), er wordt ook gewerkt aan de 8K standaard.
De toekomst
KPN wil eind 2016 85% van Nederland op snel kwalitatief internet hebben, te weten 100 Mbit Dat zal een combinatie zijn van de traditionele koperverbindingen (met een snelheid tot 400Mbit) en glasvezel (nu tot 500Mbit). Hiermee krijg je voor de komende jaren voldoende bandbreedte. Glasvezel heeft oneindige snelheid (het is nou eenmaal de snelheid van het licht) en biedt nog zoveel ruimte om qua snelheid te groeien dat voor de komende 30 jaar we wel goed zitten.
De kabelaars gaan voorlopig nog niet aanbieden op het glasvezel netwerk. De grootste van Nederland, Ziggo, is net samengegaan met UPC maar afgezien daarvan zijn zij van mening dat de kabel voldoende snelheden groei biedt om voorlopig nog mee te kunnen gaan.
Er gaat waarschijnlijk weinig veranderen als je overstapt, tenminste in eerste instantie. Je hebt en houdt nog steeds je pakket met diensten van je ISP (Internet, TV en Bellen of een combinatie van die drie). Daar komen geen spectaculaire nieuwe dingen bij. De snelheid gaat omhoog, dat is een ding dat zeker is en er komt nieuwe apparatuur in huis.
Zelfs als ik mijn pakket en hetzelfde maandbedrag zou houden en van koper naar glasvezel zou gaan ga ik er op vooruit. Ik krijg dan een 50Mbit download en 5 Mbit upload internetverbinding, tussen de 2 a 3 keer sneller dan wat ik nu heb. Voor een klein bedrag extra per maand kan ik naar 100/100 Mbit.
Zelfs al zijn er op dit moment nog geen echte toepassingen die zo’n snelheid vragen is dit wat mij betreft wel het moment om de overstap te maken naar glasvezel. Want voor bandbreedte geldt het spreekwoord ’ beter mee verlegen dan om verlegen’.
Verder lezen over Internet
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Online30.10.2024
Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers
Online08.08.2024
Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken
Search05.08.2024
5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert
Online01.08.2024
World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble
Cybercrime21.06.2024
Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat
Gadgets21.06.2024
10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden
Online18.06.2024