Art ziet zichzelf als onderzoeksjournalist en doorgrondt het liefst thema's die anderen volgens hem laten liggen. Verklarende en verdiepende artikelen vormen zijn stijl. Hij schuwt ingewikkelde materie daarbij niet.
Non-fungible tokens (NFT’s), grondaankopen in het metaverse en ontelbare digitale munten. Het zijn stuk-voor-stuk manifestaties van de enorme hype rondom de veelbesproken blockchain-technologie. Blockchain-technologie komt in essentie neer op een collectief opgeslagen gedecentraliseerde digitale database. De opeenvolgende digitale blokken waaruit de blockchain bestaat, verwijzen o.a. naar gecodeerde onveranderlijke informatie binnen het voorgaande blok.
Ongeautoriseerde wijzigingen van eerder tot stand gekomen blokken leiden derhalve tot een keten van noodzakelijke aanpassingen. Deze aanpassingen lopen echter per definitie stuk binnen het collectief van de zgn. nodes waar eerdere legitieme kopieën zijn opgeslagen die daarmee worden vergeleken. Niet-legitieme aanpassingen worden hiermee dus eenvoudig opgespoord, genegeerd en dus bij voorbaat voorkomen.
De huidige blockchain-bubbel houdt geenszins verband met de reële economie
Het gevaar van de hype rondom NFT’s, grondaankopen in het metaverse en ontelbare digitale munten is dat de economische waarde van deze op blockchain gebaseerde technologieën momenteel nauwelijks verband houdt met de reële economie. Dat wil zeggen, dat er geen duidelijke tendensen zijn aan te wijzen die de huidige waardeontwikkeling van deze technologieën significant ondersteunen. Hier gaat vooralsnog geen economisch gevaar van uit. Het risico ligt op dit moment hoofdzakelijk bij de speculanten zelf.
Zolang er echter progressief grotere aantallen deelnemers blijven instappen, kan dit toch leiden tot waardestijgingen. Dit maakt dat de huidige speculatieve fase bij uitstek valt te beschouwen als een piramidespel. De piramidevormige afhankelijkheid heeft als consequentie dat op het moment dat de groei van het aantal deelnemers gelijk blijft of afneemt, de koers vroeg of laat als een kaartenhuis in elkaar zakt. Er bestaan namelijk vooralsnog te weinig concrete verbanden met de reële economie om de huidige speculatieve koersen te kunnen dragen.
De huidige blockchain-bubbel vertoont overeenkomsten met de internetbubbel
Derhalve is er momenteel sprake van een volstrekte speculatieve bubbel rondom blockchain-technologieën. Fear of missing out en de anticipatie dat blockchain-technologieën in de toekomst een grotere rol gaan spelen, drijven de waarde van de huidige producten op. Persoonlijk zie ik grote parallellen met de internetbubbel van rond de eeuwwisseling. Hoewel iedereen wist dat het internet in de toekomst een grotere rol in onze levens zou gaan spelen, wedden slechts weinigen op voorhand op het juiste paard.
Dit kwam met name omdat de naderhand succesvolle sectoren destijds nog nauwelijks konden worden voorspeld of omdat ze zelfs nog helemaal niet bestonden. De opkomst van de huidige techgiganten was destijds nog nauwelijks te voorzien en sociale media bestonden zelfs nog niet eens. De wegbereiders van toen, de internetproviders, hebben de exorbitante verwachtingen in ieder geval zelf nooit waargemaakt. Tenslotte stortte de internetbubbel in elkaar onder het gewicht van zijn eigen overspannen toekomstverwachtingen.
NFT’s, grondaankopen in het metaverse en digitale munten zullen hard onderuit gaan
Ik voorzie dat er iets eenders gaat gebeuren met de huidige blockchain-bubbel. Hoewel duidelijk moge zijn dat de blockchain voor een flinke technologische revolutie gaat zorgen, is het nog niet precies duidelijk in welke vorm zich dit zal manifesteren. Ik durf op grond van ervaringen uit het verleden echter wel te stellen dat het vrijwel zeker niet de huidige wegbereiders, zoals NFT’s, grondaankopen in het metaverse of ontelbare digitale munten, zullen zijn die voor de gedroomde explosieve waardestijgingen van de toekomst gaan zorgen.
Groeien verzekeraars, banken en financiële dienstverleners uit tot gigabedrijven?
Persoonlijk denk ik dat het waarschijnlijker is dat blockchain-technologie vooral waarde gaat toevoegen aan sectoren die zich straks wereldwijd meer efficiënt kunnen gaan bezighouden met vormen van financiële dienstverlening en contractmanagement. Financiële dienstverlening en contractmanagement lenen zich bij uitstek voor collectieve gedecentraliseerde digitale databases waarin dynamische gegevens in combinatie met rechten, plichten en polisvoorwaarden zijn opgenomen.
Het schaalvoordeel dat verzekeraars, banken en financiële dienstverleners kunnen bereiken door wereldwijd meer efficiënt te opereren, zorgt mogelijk voor een booming business binnen deze takken van dienstverlening. De aankomende giganten van de blockchain-revolutie kunnen speculanten daarom maar beter binnen deze sectoren zoeken. Anders zijn ze geheid hun geld kwijt, wanneer de huidige blockchain-bubbel definitief instort.
Het is tenslotte goed om jezelf te realiseren dat dit artikel geen uitgewerkt beleggingsadvies inhoudt.
[Fotocredits – Nuthawut © Adobe Stock]
Verder lezen over Blockchain
Online26.09.2024
Jongeren en hun spaargeld in crypto’s
Online17.01.2024
Hoe is het nu met NFT-initiatief Bored Ape?
Online23.11.2023
Kunnen we in 2024 een bull run verwachten in de crypto-industrie?
Gaming11.10.2023
Zal crypto de gaming sector revolutioneren?
Technology02.08.2023
Zijn we dicht bij massale invoering van Bitcoin?
Online23.06.2023
Meme gekte vertroebelt positieve impact community trading op crypto-adoptie
Online08.05.2023
NFT’s op Bitcoin: Hoe een code update dit (terug) mogelijk maakte
Metaverse14.04.2023
Metaverse Fashion Week: teleurstelling voor het hele metaverse
Verder lezen over Crypto
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Online26.09.2024
Jongeren en hun spaargeld in crypto’s
Online17.09.2024
Het kruispunt van crypto en AI: de toekomst van digitale innovatie vormgeven
Automotive24.07.2024
Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto
Online06.07.2024
Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd
Online24.06.2024
De populariteit van crypto blijft verder toenemen
Online20.04.2024
Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent
Entertainment03.04.2024