In de social check leggen we algemene aannames onder een digitale loep. We analyseren of social media onze onderbuikgevoelens bevestigen of ons juist verrassen. Een soort factchecken dus, maar dan met social data.
Als je het mij vraagt zijn ze met afstand het vreemdste internetfenomeen: katten. Grumpy cat, lolcats, nyan cat… Iedereen die een beetje actief is op social media kent het cliché dat ‘het internet vol staat met kattenplaatjes’. Er bestaan zelfs heuse theorieën over hoe internet-katten online politiek activisme in stand houden (ik maak geen grappen, zoek maar eens op ‘Cute cat theory of digital activism’). Ik begrijp er zelf he-le-maal niets van, maar ben wel benieuwd of het echt zo is dat katten het internet overnemen. Tijd voor een social check.
De beste manier om dit te social checken? We vergelijken in Coosto alle social posts over katten met die over ons andere favoriet huisdier: honden. Welk dier is populairder op social media? Puur afgaand op het aantal berichten over de dieren, legt de kat het af tegen de hond. Maarrr, als we gaan kijken naar posts die afbeeldingen of video’s bevatten, draait dat beeld om. 28% van de kattenposts is een plaatje of filmpje, tegenover slechts 18% van de hondenposts:
Toch is het verschil niet zó groot dat je zou zeggen dat het héle web vol staat met de pluizige dieren. Waar komt dan toch die gedachte vandaan dat katten het internet domineren? Ik denk dat ik het antwoord heb gevonden: mediabereik. We kijken online gewoon veel en veel vaker naar katten. Het aantal views van kattenplaatjes en -filmpjes ligt maar liefst 177% hoger dan die van honden.
Katten behalen een duizelingwekkende 320 miljoen views. De gemiddelde Nederlander heeft in oktober dus maar liefst 20 filmpjes, foto’s of gifjes van katten gezien.
Zitten er dan nog verschillen in social media? Jazeker. Op Twitter, Youtube, Pinterest en Instagram winnen de katten, op Facebook vinden we meer hondenliefhebbers.
Het internet staat niet helemaal vol met katten, maar we bekijken ze zó vaak dat het daardoor misschien lijkt alsof het wel zo is. Waarom precies? Geen idee. Laten we het gewoon lekker accepteren. Ik zet nog lekker even een kort kattenfilmpje op.
Geschreven door: Simon Sleegers, content marketeer Coosto
[Afbeeldingen © Korionov – Adobe Stock]