Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Wikipedia wordt verbeterd. De online encyclopedie die inmiddels al weer 17 jaar lang mensen voorziet van gratis informatie heeft deze week paginapreviews aangezet en dat betekent dat als je over een link in een artikel (en daar zijn er altijd heel veel van) gaat hangen, dat je een korte samenvatting met de belangrijkste informatie over dat item kunt bekijken.
Het is volgens de stichting Wikimedia de grootste verandering in de desktopversie van Wikipedia in de laatste paar jaar en dat is niet gelogen. Het zou er namelijk voor zorgen dat lezers tegen zichzelf beschermd worden en niet in de grootste val van de site trappen: down the rabbit hole gaan. Je kent het wel: je begint iets te lezen, klikt op een link, leest verder, klikt weer ergens en voor dat je het weet eindigt je factcheck over Leonardo da Vinci op de pagina over de walrus (vier klikken verder, om precies te zijn). Zeer gevaarlijk, als je tijd je lief is, maar dat hoeft nu dus niet meer.
Mockup by Nirzar Pangarkar/Wikimedia Foundation, CC BY-SA 3.0. Article text from Mona Lisa and Leonardo da Vinci, CC BY-SA 3.0. Images, public domain.
De stichting heeft de nieuwe feature uitgebreid zitten A/B testen en ze zijn er achter gekomen dat het gros van de bezoekers de functie niet uitzet en dat het leidt tot minder paginaweergaven. Dat betekent dat de informatie doorgaans genoeg is om de vragen of nieuwsgierigheid die een term, woord of naam oproept te bevredigen. Dat is een goede zaak, want uiteindelijk is het de bedoeling van Wikipedia dat mensen sneller hun informatie vergaren. Hoe efficiënter dat gaat, hoe beter. Uiteindelijk is het ook goed voor de site zelf, want minder pagina’s betekent minder verkeer en minder kosten. En die zijn toch al een probleem.
We need the money
Over geld gesproken. Je moet het helemaal zelf weten, maar als je net zoals ik vaak zat Wikipedia gebruikt om iets uit te zoeken of te checken zou je ook gezien moeten hebben dat ze het maar net gerooid krijgen daar en dat ze wel wat hulp kunnen gebruiken. Als een organisatie zonder winstoogmerk is het altijd sappelen om genoeg geld binnen te krijgen om de paar betaalde krachten te kunnen betalen en – niet onbelangrijk – de servers in de lucht te houden.
Minder dan één procent van de gebruikers van de grootste ecyclopedie ter wereld doneert maar iets. Logisch, want alles is gratis op het internet als je goed genoeg zoekt. Wikipedia is echter een van de weinige sites waar jij niet het product bent, waar je geen advertenties ziet en waar geen andere funny business gaande is. Het lijkt er misschien op dat ze zitten te bedelen, maar dat is letterlijk je enige keuze als je jezelf afhankelijk maakt van de goede wil van het publiek en die naar eigen zeggen altijd denken ‘zou ik ook eens moeten doen’ en dan verder gaan met online shoppen. Als je nog helemaal nooit hebt gedoneerd, is een eenmalige gift misschien niet te veel gevraagd. Ik heb in elk geval gedoneerd, want ik zou geen internet willen waar de wereldwijde encyclopedie door een commerciële partij wordt gerund.
[Afbeeldingen © Wikimedia Foundation]
Verder lezen over Wikipedia
Online29.05.2024
Deze websites zijn genomineerd voor lelijkste website van het jaar
Online15.12.2023
Dit is wat we het meest opzochten op Wikipedia in 2023
Online21.10.2022
Wikidata bereikt grens van 100 miljoen data items
Online14.04.2022
Wikipedia wil geen Bitcoin meer als donatie
Online16.12.2021
NFT’s: Eerste Wikipedia-pagina brengt 663.000 euro op
Een matige vangstTechnology17.08.2021
Vandalisme op Wikipedia: een aanval met hakenkruizen
Nieuws30.04.2021
Satanisch begin van de lente
Online05.02.2021