Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Stel, je moet voor de rechter verschijnen. Wil je dan je eigen verweer doen, laat je dat aan een advocaat over of aan een robot? Jawel, we zijn inmiddels zo ver met kunstmatige intelligentie dat we robots inhuren als advocaat. Het bedrijf DoNotPay heeft een app ontwikkeld die werkt als AI-advocaat. Volgende maand komt deze bot-advocaat voor het eerst in actie.
DoNotPay
DoNotPay is in 2015 gestart door iemand die op Stanford University zat en is afgestudeerd in Computer Science: Joshua Browder. Het heeft Browder lang gekost om de kunstmatige intelligentie ‘law school’ te laten doorlopen en echt alle nuanceringen in de wetten te laten begrijpen. In 2020 werd het een AI-applicatie. De app bedenkt wat het probleem is en gaat vervolgens op zoek naar de mazen in de wet om het OM van repliek te kunnen voorzien. Volgens Browder draait het allemaal om taal, en dat is vooral waarom advocaten zo gigantisch veel kunnen rekenen voor hun diensten.
Voor een ingewikkeld moordproces deze bot inschakelen, dat zouden we niet zo snel aanraden, maar de AI-advocaat begint ook wat kleiner: het gaat in zijn eerste rechtszaak om een verkeersovertreding. De ontvanger van de boete wil onder deze boete uitkomen en het bedrijf DoNotPay schakelt zijn uitvinding dan voor het eerst in om de gedaagde te helpen. De AI is er niet alleen om zijn zegje te doen: hij luistert zelfs mee naar wat er in de rechtbank allemaal wordt gezegd om op basis daarvan een stevig verweer te formuleren, dat de gedaagde vervolgens hardop zal uitspreken (via een hoofdtelefoon, al is het de vraag of zo’n hoofdtelefoon de rechtszaal wel in mag).
AI-advocaat
Het klinkt natuurlijk wat gek: een robot die advocaat speelt, maar als je verder denkt, besef je dat het eigenlijk zo vreemd nog niet is. Er wordt nu ook al van allerlei kunstmatige intelligentie gebruikgemaakt om geschillen op te lossen. Zo kun je online formulieren invullen als bijvoorbeeld je wifi tijdens het vliegen niet werkte of je onder een parkeerbon uit wil komen, waarbij kunstmatige intelligentie dan een brief voor je samenstelt. DoNotPay heeft het ook en weet enorm veel geld op te halen in investeringsrondes: al 27,7 miljoen. Kortom, niet alleen dat bedrijf ziet er brood in, zo’n robo-advocaat.
Het voordeel aan je verweer laten doen door die robot, dat is dat als de robot verliest, DoNotPay je boete betaalt. Het zal dus waarschijnlijk niet zomaar alle zaken aannemen, maar het is wel spannend om te zien hoe zoiets volgend maand gaat, zo voor het eerst. Het wordt sowieso interessant om te zien of de app wel mag worden gebruikt. Niet alleen mogen hoofdtelefoons niet zomaar in een rechtszaal: je mag ook niet zomaar iemands stem opnemen. Dat gebeurt wel als de kunstmatige intelligentie daar naar moet luisteren. Het zou tof zijn als het wel kan, omdat het bedrijf denkt dat zo meer mensen toegang krijgen tot hulp in juridische geschillen.
Kunstmatige intelligentie in de rechtbank
Maar ja, dan moet je net in het vaarwater van menselijke advocaten gaan zitten: dit zal ongetwijfeld nog wel een staartje krijgen. De mensen achter DoNotPay hebben al bedreigingen ontvangen van advocaten die dit systeem totaal niet zien zitten. Toch doet het bedrijf het daar ook een beetje om: het wil de gerechtelijke wereld veranderen. Kan bijvoorbeeld ook andere software worden ingezet?
Het idee van DoNotPay is een beetje zoals dat van ChatGPT eerst was: zorgen dat kunstmatige intelligentie voor iedereen beschikbaar is, zodat niemand er macht op kan uitoefenen. Dat doet de vraag rijzen of je ChatGPT ook zou kunnen inzetten als advocaat. Volgens DoNotPay is ChatGPT niet goed genoeg qua kennis over wet- en regelgeving, ook al kan het wel lullen als Brugman. Wij denken dat er meer redenen zijn waarom ChatGPT toch niet zo goed is, maar daarover later meer. Het is nu afwachten tot de eerste rechtszaak voor deze AI-advocaat verloopt: we houden het in de gaten.
Verder lezen over Innovatie
Cybercrime20.11.2024
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center
Nieuws06.11.2024
Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024
Winnaar van de Top 250 Golden Scaler AwardTechnology29.10.2024
Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Technology08.10.2024
Is de kassaloze supermarkt mislukt?
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
DC Business07.10.2024
Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam
Startups30.09.2024
10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden
Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie
Technology20.11.2024
ClimateGPT: De volgende stap in klimaatonderzoek?
Cybercrime20.11.2024
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center
Mobile20.11.2024
Je Pokémon Go-data wordt nu gebruikt om AI te trainen
Online19.11.2024
Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams
Online19.11.2024
Komt er een moment waarop AI niet meer kan verbeteren?
Online13.11.2024
Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots
Tech in Asia13.11.2024
Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa
Video13.11.2024
YouTube wordt een deejay en gaat muziek aan elkaar mixen
Verder lezen over Wetgeving
Nieuws03.10.2024
Waarom goede tattoos steeds duurder worden
Cybercrime01.07.2024
Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware
Technology22.05.2024
Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?
Online17.05.2024
Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk
Online15.05.2024
Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU
Booking.com moet extra gaan oppassen voor de EUCybercrime30.04.2024
Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk
Online26.04.2024
Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels
Marketing01.04.2024