Nextdoor is in Nederland een veelgebruikte applicatie om met ‘je buren’ te praten over: de aanschaf van zonnepanelen, een foto van je vermiste kat, een oproep voor een loodgieter of over de zoektocht naar een tuinman. So far, so good en eigenlijk hartstikke handig, ook omdat er door het ‘hyper-local’ gebruik ook nog een soort sociale controle overheen ligt.
Een andere functie is dat de app (naast Whatsapp Buurtpreventie) ook wordt gebruikt voor veiligheid met behulp van de functie ‘Doorsturen naar de politie’. Hiermee kun je een geplaatst bericht doorsturen of melding maken van verdachte situaties of personen die duidelijk andere bedoelingen hebben. Iets wat wel handig is maar sowieso moeilijk voor de politie is om deze doorgestuurde berichten op de juiste waarde in te schatten.
In een blogpost laten de ontwikkelaars van de app nu weten dat ze juist die functie willen verwijderen uit de app. Zij schrijven hierover het volgende:
“We hebben besloten om de functie – doorsturen naar politie – uit de Nextdoor app te verwijderen”. Als belangrijkste reden wordt aangegeven dat deze beslissing onderdeel is van het antiracisme beleid van Nextdoor. Iedereen binnen de Nextdoor omgeving moet zich hier welkom voelen. De functie zou volgens Nextdoor ook achterhaald zijn en niet veel worden gebruikt. Volgens Bloomberg Citylab zit het echter toch een laag dieper en is bij Nextdoor kritisch gekeken naar hoe de communicatie met wetshandhavers wordt afgehandeld en hoe racisme onder leden via de app wordt afgehandeld.
Nextdoor-CEO Sarah Friar schreef eerder een blogpost: “A Nextdoor Where Everyone Belongs”. Hierin was te lezen dat het bedrijf stappen aan het ondernemen is om de diversiteit te verbeteren. ‘Racisme heeft geen plaats op Nextdoor’, aldus Friar. Het blijft verborgen in welke mate deze problemen zich ook elders in de wereld voordoen. Ook niet of er moderatie plaatsvindt. Nextdoor houdt wat dat betreft ‘de deuren’ gesloten.