14.05.2024
Online

OpenAI komt met GPT-4o: AI-taalmodel à la Her

By: Jeroen de Hooge

BlogOnline

Terwijl Googles ontwikkelaarsconferentie I/O vandaag start, probeerde OpenAI met de aankondiging van GPT-4o vast de spotlight te stelen. Deze ‘omni’-versie van het nieuwe taalmodel is gratis en voor iedereen beschikbaar. Bovendien is het niet gewoon een soort ChatGPT dat je al kent.

GPT-4o

OpenAI koos het moment heel bewust: het wil ermee aantonen dat het Google voor is, of in ieder geval een geduchte concurrent is voor het bedrijf. Eerst werd er gedacht dat het met een zoekmachine zou komen, maar dat blijkt toch net even anders te liggen. Aan de andere kant kun je je afvragen of een zoekmachine nog wel is wat we denken dat het is, in een wereld waarin we TikTok en AI-chatbots ook vaak genoeg gebruiken om te zoeken. 

GPT-4o is bijzonder omdat het je in staat zou stellen om een realistisch gesprek te voeren met de AI. Je hoeft ook niet te wachten tot de AI haar zin afmaakt, je kunt er gewoon doorheen praten en iets anders vragen, als het antwoord niet is wat je had verwacht. Dat is veel meer zoals het in het echt is, al komt het misschien wat onvriendelijk over. Zeker omdat OpenAI er ook aan heeft gewerkt om de antwoorden wat emotierijker te maken. Als jij dus heel blij spreekt, dan zal de AI waarschijnlijk wat meer hyper antwoorden dan als je wat meer down klinkt. Steker nog, het blijft niet bij toon: deze nieuwe ChatGPT is ook in staat emoties af te lezen. 

Her

Krijg je hier al een Her-gevoel bij? Je bent niet de enige. In die film heeft de hoofdrolspeler ook een chatbot waartegen hij praat. Hij praat er zelfs zoveel mee dat hij verliefd op haar wordt, en dat blijkt in de “echte” wereld toch wat moeilijker te werken. Zeker als chatbots meer emotie krijgen, dan is Her dus helemaal niet zo’n ver-van-je-bed-show. ChatGPT kan dingen ook nog eens heel goed herkennen, waardoor het praten met elkaar veel natuurlijker wordt, omdat je niet eerst hoeft te gaan omschrijven waar je het over hebt: je laat het gewoon zien.

Sowieso was dat wel vooral de strekking van het verhaal bij OpenAI: het is tijd dat het robotische van chatbots afgaat, en dat het meer natuurlijk en menselijk begint te klinken. En de bedoeling is dat deze technologie uiteindelijk wordt ingebouwd in bijvoorbeeld slimme brillen, broches en natuurlijk smartwatches. De enige kanttekeningen die er zijn, dat is hoe de bot presteert als er niet zulk goed internet is en het wennen voor ons aan het écht praten met een bot, die soms nog wel wat plotseling stopt met praten waardoor het gesprek een beetje kan doodslaan. Maar goed, aan beide dingen zal er naarmate de tijd verstrijkt waarschijnlijk wel wat veranderen. 

De o van omni

Verder zou GPT-4o (met de o voor omni, veelzijdig) de helft goedkoper zijn dan GPT-4 Turbo en vijf keer hogere limieten ondersteunen als het om de API gaat. De tool komt namelijk in de komende weken gratis beschikbaar voor iedereen, met als kleine perk voor betalende gebruikers dat ze hogere limieten krijgen. We maken ons vast klaar voor de eerste GPT-4o-huwelijken, want het Her-tijdperk lijkt nu wel echt te gaan beginnen.

Share this post