De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Werkt je organisatie steeds meer met video? Maakt online video onderdeel uit van je communicatiestrategie én zoek je naar mogelijkheden om video’s beter te beheren en laten presteren? Naast een goede videoproductie is een goed online video platform essentieel om video succesvol in te kunnen zetten.
Wat is een online video platform?
Een online video platform (ook wel ‘OVP’ of videomanagement systeem genoemd) is een oplossing welke alle tools biedt om op professionele wijze video’s online te beheren, publiceren, vercommercialiseren en analyseren. De meeste systemen gaan hierin verder dan de gratis oplossingen zoals Youtube of Vimeo.
Met een eigen videoplatform kun je met alle medewerkers van één organisatie binnen de mediabibliotheek. Je kunt video’s zowel open als afgeschermd publiceren met uitgebreide beveiligingsopties. Ook beschik je over meerdere opties om geld te verdienen met jouw video’s. Je kunt bijvoorbeeld advertenties plaatsen, maar ook content betaald aanbieden. Daarnaast beschik je over uitgebreide statistieken om inzicht te krijgen in de prestaties van je video campagnes. Dit is essentiële informatie die je nodig hebt om de kwaliteit van je videoproducties te verbeteren en om uiteindelijk hoger gevonden te worden in Google met jouw videocontent.
Ook bieden sommige systemen ook de mogelijkheid om interactiviteit toe te voegen aan je video, dit gaat dus nog een stap verder dan video’s tegen een abonnement aanbieden of geld verdienen met advertenties. Met interactieve video wordt de kijker als het ware achter het stuur gezet, houdt je de aandacht langer vast en motiveer je kijkers om producten aan te kopen via de video player.
Het spreekt vanzelf dat je met een professioneel online video platform ook je eigen branding kunt toevoegen, want white-label oplossingen zijn prima, maar als je eigen platform nergens zichtbaar gemaakt kan worden is dat een gemiste kans. Goede content is geld waard en een goed video on demand-platform is dan essentieel. Creëer daarom videoplayers die qua design en functionaliteit volledig ingericht worden naar de eisen en doelstellingen van jouw organisatie.
1. Een goed online video platform groeit met je mee als organisatie
Een systeem moet laagdrempelig genoeg zijn om te starten met een paar video’s maar krachtig en flexibel genoeg zijn om de hosting en uitlevering van duizenden video’s te faciliteren. Zo dient het systeem te beschikken over een video-embed mogelijkheid via een simpele iFrame embed-code, maar is het des te noodzakelijker dat het systeem beschikt over een uitgebreide video API zodat je een automatische workflow kunt opzetten zodra je meer dan honderd video’s beheert. Dan wil je uiteraard niet dat je elke video handmatig moet insluiten, maar dat dit proces automatisch gaat door het categoriseren van de video’s op slimme metadata.
Een goed online video platform biedt daarom ook de mogelijkheid om aangepaste metadata bij de video op te slaan die past bij jouw concept. Zo wil je bijvoorbeeld dat gebruikers bij het kijken naar een concert ook kunnen zoeken op de dirigent, terwijl dat bij het kijken van online yoga bijvoorbeeld de leraar is. Het online video platform moet al deze extra metadata beschikbaar stellen bij het insluiten van je video op je eigen website of app, zodat deze informatie ook doorzoekbaar is door Google en uiteindelijk jouw site of app hoger in de zoekresultaten komt van Google.
2. Waar worden de video’s gehost? Hou rekening met de nieuwe GDPR-wetgeving.
Veel organisaties starten met Youtube of Vimeo als videoplatform omdat deze automatisch het meest voor de hand liggen, en dat is uiteraard prima bij korte promotionele video’s. Wat veel organisaties echter niet weten is dat ze hiermee ook een niet-exclusieve licentie uitgeven voor Vimeo/Youtube maar ook het affiliate netwerk van deze platformen om jouw videocontent te kopiëren en te distribueren. Daarnaast mogen deze platformen ook afgeleide werken maken van jouw content. Dat is natuurlijk prima als jouw video’s een promotioneel doel hebben, maar dit wil je zeker niet met video’s die bedoeld zijn om kennis over te dragen.
Daarnaast worden je video’s bij Youtube hoofdzakelijk gehost op servers in de Verenigde Staten, wat in de praktijk kan betekenen dat je te maken krijgt met Amerikaanse regelgeving en rechtspraak tijdens conflict- en/of privacy-gevoelige situaties. Het kan daarom belangrijk zijn om ook met de keuze voor jouw videoplatform rekening te houden met het land waar je de video’s wilt gaan uitleveren. Heb je goed rekening gehouden met de bescherming van persoonsgegevens vanuit de GDPR als je video’s met medewerkers of andere personen op andermans servers zet? Heb je een bewerkersovereenkomst gesloten met het online video platform? Allemaal dingen om te overwegen voordat je video’s op algemene platforms zet.
3. Werk samen met alle medewerkers vanuit een centrale mediabibliotheek, maar geef niet iedereen dezelfde rechten.
Je wilt als professionele organisatie je videocontent namelijk wel op een veilige manier kunnen beheren, want je moet er niet aan denken dat je kostbare content op het verkeerde moment, op de verkeerde manier of door de verkeerde persoon naar buiten wordt gebracht.
Juist als je content niet alleen binnen het eigen systeem blijft maar noodzakelijkerwijs ook op andere open platformen terecht moet kunnen komen wordt het des te belangrijker om te zorgen dat het proces helder en afgekaderd is. Niet iedereen in de organisatie heeft dezelfde rechten nodig, maar het moet wel mogelijk zijn om samen te werken binnen één mediabibliotheek. Geef medewerkers toegang om specifieke aspecten van de mediabibliotheek te beheren, zoals het editen van metadata, het toevoegen van ondertiteling of het aanmaken van video playlists. Een online video platform moet dus de mogelijkheid bieden om verschillende rollen en rechten te kunnen aanmaken voor het beheren, organiseren en publiceren van je videocontent.
4. Maak bij interne video’s gebruik van geavanceerde beveiliging en Single Sign-On (Oauth)
Bij interne video’s zoals e-learning of interne communicatie video moeten die goed afgeschermd worden. Je kunt dat op domein of IP-basis doen, zodat video’s echt alleen op de zaak of in elk geval het netwerk van de zaak bekeken kunnen worden. Ook als je video’s voor klanten maakt kun je dat zo oplossen, maar heel elegant is dat niet. Dan is een Single Sign-On (Oauth) oplossing beter. Daarbij wordt de authenticatie van gebruikers gedelegeerd naar een bestaande website of app, zodat als ze daar ingelogd zijn, je meteen ook de toestemming hebt om de video’s op je platform te bekijken. Dat combineert veiligheid én gebruikersgemak.
5. Deel externe video’s op social media voor extra bereik
Bij externe video’s is het een ander verhaal. Deze video’s hoeven niet afgeschermd te worden, wel zijn er andere belangrijke zaken om rekening mee te houden. Waar worden video’s allemaal gedeeld? Op welke sociale platformen? Welke video’s worden er na het afspelen van je video getoond? Het zijn simpele voorbeelden, maar er zijn veel zaken om rekening mee te houden, je bent namelijk afhankelijk van de grillen van de sociale platforms waar de video’s worden geplaatst.
Daarnaast wil je dat je kijkers ook op je eigen site of app terechtkomen en andersom. Goede video SEO draagt daar aan bij, dus zorg wel dat je een platform kiest waarbij dat mogelijk is.
Moet je dan nog wel Youtube en Facebook gebruiken? Ja, dat is nog steeds een goed idee vanwege het bereik van deze platformen. Youtube is nog steeds de op een na grootste zoekmachine wereldwijd. Plaats hier dus bijvoorbeeld korte teasers van jouw video’s, waarbij je in de beschrijving doorlinkt naar jouw eigen platform waar mensen de volledige video’s kunnen bekijken. Zo kunnen ook Facebook en Google bijdragen tot het verhogen van het bereik op jouw platform.
Sommige video platforms bieden de mogelijkheid om video’s rechtstreeks en automatisch via een klik te distribueren naar Facebook, Google en Youtube. Dit is extra handig omdat je dan maar op één plek de videocontent hoeft te beheren en zo extra tijd bespaart.
6. Maak slim gebruik van interactieve video voor het behalen van je doelstellingen
Video is een uithangbord voor je dienst of product, een eigen video platform biedt ook de tools om geïnteresseerde kijkers direct om te zetten naar potentiële klanten. Interactieve video is hierbij heel handig, en dan hebben we het niet over de standaard deelmogelijkheden.
Idealiter heeft je systeem een call-to-action mogelijkheid ingebouwd en kun je leads genereren doordat kijkers een formulier kunnen invullen, ergens op kunnen klikken om gecontacteerd te worden en ga zo maar door.
Tegenwoordig ondersteunen alle online video platforms ook interactiviteit op mobiel, waaronder de iPhone. Hierdoor is interactieve video ook uitermate geschikt geworden voor customer service video’s, oftewel uitlegvideo’s. Door diverse uitlegvideo’s aan elkaar te koppelen kunnen kijkers zelf kiezen wat ze interessant vinden, verschillende lagen aanklikken en zo besluiten over welke onderwerpen ze meer willen zien. De video’s blijven boeiend en relevant, met als resultaat dat deze langer én beter worden bekeken.
7. Meet gebeurtenissen (video player events) in Google Analytics om inzicht te krijgen in de customer journey op de website
Je kunt met een goed en meetbaar systeem ook precies zien welke calls to action wel werken en welke niet, zodat je de boodschap eventueel kunt aanpassen. Indien het video platform een Google Analytics integratie biedt voor uitgebreide event tracking, dan krijg je zelfs volledig inzicht in de customer journey op de website en het belang van video bij het behalen van je doelen. Zo zie je precies wat mensen kijken aan content, waar ze via de video naartoe klikken, wat de verdere reis is door de website of app en welke doelen of aankopen er worden gedaan.
[Afbeeldingen © Metamorworks – Adobe Stock]
Verder lezen over Online Video
Video15.11.2024
Je kunt binnenkort makkelijker geld verdienen op Spotify
Video01.11.2024
TikTok-video’s van meerdere delen moeten verboden worden
Video18.10.2024
YouTube test weer Lite-abonnement, maar juich niet te vroeg
Artificial Intelligence16.10.2024
Adobe introduceert generatieve AI-video’s op basis van foto’s
Artificial Intelligence15.10.2024
YouTubers boos omdat hun stemmen worden gestolen door AI
Online09.10.2024
Zoom krijgt veel meer integraties met AI
Artificial Intelligence04.10.2024
Meta gaat de strijd aan met Sora met AI-videomaker Movie Gen
Video04.10.2024