15.10.2019
Online

Online retouren worden massaal vernietigd

By: Irene Boskma

BlogOnline

Het lijkt een steeds groter probleem te worden: de retouren van online bestelde pakketjes. Kleding en schoenen worden massaal teruggestuurd en dat brengt uitdagingen met zich mee. Webwinkels verzinnen oplossingen om het aantal retouren terug te dringen.

Zalando zet bijvoorbeeld 3D-technologie in om ervoor te zorgen dat klanten kleding bestellen die in ieder geval goed past. Uit een onderzoek van de Universiteit van Bamberg (Duitsland) blijkt dat ongeveer 40 procent van de retour gekomen goederen bij het afval zijn geëindigd.

Recycling is duur

De reden dat zoveel retour gekomen items worden weggegooid? Het is ontzettend goedkoop, afvalverwijdering kost slechts 85 cent per stuk. Recycling is duur en zeker voor goedkope items is het de moeite niet deze te laten reinigen en opnieuw te verkopen. De meeste weggegooide producten hadden een waarde van minder dan € 15,-. Bovendien blijken veel kledingstukken niet meer te gebruiken, omdat deze kapot zijn.

Alternatieven voor weggooien

Om de enorme verspilling tegen te gaan, worden steeds meer initiatieven ontwikkeld, zoals de technologie van Zalando. Daarnaast wordt gekeken naar alternatieven voor het weggooien van items, zoals donatie aan een goed doel. Weggooien verbieden, zoals in Frankrijk, heeft volgens de onderzoekers geen zin, omdat dat moeilijk te controleren zou zijn. In plaats daarvan raden de onderzoekers aan om het weggooien van spullen duurder te maken en doneren fiscaal aantrekkelijker. COS is onlangs met een proef begonnen om gerepareerde kleding terug in de winkel te brengen.

Tweedehands kleding

Een groep consumenten bestelt juist steeds minder vaak kleding online en neemt afstand van ‘fast fashion’, zo konden we in Het Parool lezen. Zij kopen liever tweedehands kleding of lassen een bewuste ‘koopstop’ in. De populariteit van Marie Kondo zorgt er bovendien voor dat mensen bewuster aankopen doen en stukken kopen die langer meegaan en beter te combineren zijn. In Het Parool lezen we ook dat de gemiddelde Nederlander 173 kledingstukken heeft (dit is inclusief ondergoed en sokken). En we kopen gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar en doen er 40 weg, waarvan we er 16 recyclen of hergebruiken.

Share this post