De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
TicketSwap, airbnb, booking.com, Catawiki en Blendle. Allemaal voorbeelden van populaire online marktplaatsen waar gretig gebruik van wordt gemaakt. Naast de bekendere online platforms, zijn er nog honderden online platforms en marktplaatsen, waaronder veel startups. Ze schieten als paddestoelen uit de grond en zien hun kans schoon. Wat maakt online marktplaatsen zo populair?
Onderzoek Stripe
Stripe software platform voor online betalingen, deed onderzoek naar de rol van online marktplaatsen en platforms in Nederland. Stripe is een jaar geleden gelanceerd. Veel startups zijn al overgegaan naar het bedrijf, zoals TicketSwap en Blendle. Uit het onderzoek blijkt dat we niet alleen kopen via online marktplaatsen, maar ook verkopen. Zo’n drie op de tien Nederlanders (28%) heeft ooit iets via een online marktplaats aangeboden of verkocht.
Deelnemers aan het onderzoek waren ervan overtuigd dat online marktplaatsen goed zijn voor de economie. Het verhoogt de concurrentie tussen bedrijven, kleine ondernemingen kunnen meer klanten bereiken en consumenten hebben meer keuze in producten en diensten.
Populaire online platforms bevinden zich vooral in de E-commerce, hotelbranche en bezorgdiensten. Mensen maken veelvuldig gebruik van online marktplaatsen, maar we zijn wel kritisch.
Online marktplaatsen populair
Online maktplaatsen zijn nu echt een trend, maar in principe bestaan ze al bijna tien jaar. Mensen lijken het nu echt te gaan ontdekken, en dat is niet voor niets. Voor consumenten is het eenvoudig om voor specifieke producten of diensten een online platform te bezoeken. Vraag en aanbod komen bij elkaar op zo’n platform en dit maakt het makkelijk voor zowel de aanbieder als de consument.
In Nederland zijn we dol op online platforms. Een verklaring hiervoor kan zijn dat wij kaaskoppen snel technologische veranderingen omarmen. We vinden het heerlijk om nieuwe dingen uit te proberen. Wat dat betreft is Nederland hiervoor een goede markt.
Stripe maakt betalen eenvoudig
Een belangrijk aspect van online platformen is het gebruikersgemak. Eenvoudig en veilig de betaling voldoen is voor consumenten cruciaal. Ruim de helft van de Nederlanders in het onderzoek van Stripe zeiden te vertrekken als het invoeren van betaalinformatie ze te lang duurt. Stripe helpt online platforms door de betalingen van begin tot eind op zich te nemen. Het bedrijf biedt een totaaloplossing, maar blijft zelf achter de schermen. Mensen die een kaartje verkopen op TicketSwap, zien niets van Stripe. Het enige dat ze merken is het geld dat keurig en snel op de rekening verschijnt.
Stripe kan met software de betaalopties personaliseren. Een bedrijf kan bijvoorbeeld kiezen of ze wel of niet IDeal als optie geven. Stripe maakt het bijvoorbeeld ook mogelijk dat mensen uit andere landen of met een andere munteenheid kunnen betalen. Op deze manier kunnen de online platforms, zoals TicketSwap, doen waar ze goed in zijn en kunnen klanten zo eenvoudig mogelijk betalen en geld ontvangen. Uiteindelijk is het gezamenlijke doel van Stripe en de online betaalplatformen om het de klant zo eenvoudig mogelijk te maken.
TicketSwap
Wat merkt TicketSwap van de toenemende populariteit van online marktplaatsen? Hans Ober, CEO van TicketSwap, geeft aan: “TicketSwap heeft bijgedragen aan het inzicht bij mensen in online platformen. We merken dat mensen het opzoeken. Het is iets relatief nieuws, wat mensen aantrekt.”
Met het toenemende aantal online platformen, moet je wel zorgen dat je de concurrentie een stapje voor bent. TicketSwap wil zich onderscheiden door de extra veiligheid, eerlijke prijzen en een persoonlijke touch. Ze zijn goed bereikbaar en werken met bedankberichtjes en sms’jes, als je een kaartje verkocht hebt. Eerst maakten vooral jongeren gebruik van TicketSwap, maar steeds meer ouderen ontdekken het ook. Het aanbod voor kaartjes wordt ook steeds breder, waarbij wel nog steeds muziek het grootste aanbod aan kaartjes levert.
De toekomst van online betalingen
Kan het nog makkelijker worden voor mensen om bijvoorbeeld een airbnb te boeken? De volgende stap is om nóg meer online mogelijkheden te bieden. Samsung Pay en Apple Pay zouden online marktplaatsen zeker zien zitten. Dit maakt betalen nog eenvoudiger, in offline omgevingen.
[Afbeelding © Stockpics – Adobe Stock]
Verder lezen over Marktplaats
Online11.09.2024
Marktplaats gaat groot: nu meubel-vervoer mogelijk
Online27.08.2024
IKEA test een eigen marktplaats voor gebruikte meubels
Online27.06.2024
Catawiki komt met een ‘nu kopen’ functie
Daarmee skip je de veilingOnline29.05.2024
Deze websites zijn genomineerd voor lelijkste website van het jaar
Online29.04.2024
Marktplaats wordt weer een beetje meer eBay met Direct Kopen
Online06.12.2023
Jaaroverzicht Marktplaats: ook in 2023 scoort ‘gratis’ met 55,5 miljoen zoekopdrachten
Maar ook Vermeer & VanMoofOnline02.12.2023
Tweedehands speelgoed is steeds normaler voor Sint
Automotive17.11.2023
Tweedehands auto verkopen: Marktplaats vs. Autoscout
Spoiler alert: het gratis platform leverde meer opVerder lezen over Online Shop
Technology08.10.2024
Is de kassaloze supermarkt mislukt?
Online07.10.2024
Heb je een webwinkel, let dan goed op hoe je knoppen heten
Online24.09.2024
Dit is het verschil tussen Riverty en Klarna
Online23.09.2024
Producten EasyToys liggen nu ook in de schappen bij Kruidvat
Online05.09.2024
Bol verhoogt de prijs van zijn Select-abonnement
Online04.09.2024
Consument is onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen
Online30.07.2024
Worden je Temu-bestellingen straks duurder?
Online13.07.2024