Hij woont duizenden kilometers verderop, je hebt hem nog nooit gezien, maar toch word je verliefd. Dat blijf je, ook als hij om geld vraagt. Een keertje een paar honderd, dan duizend en voor je het weet blijk je in de aap gelogeerd. Hij blijkt helemaal niet de persoon te zijn op de foto’s en naar je geld kunt je fluiten. Datingfraude komt regelmatig voor. In het eerste half jaar is er door datingfraude al meer dan 900.000 euro buitgemaakt in Nederland. Hoe kan dat toch?
9 ton is veel geld. Volgens onderzoeksplatform Pointer is dat toch echt verdwenen door datingfraude. In de eerste vijf maanden van 2022 is er door datingfraudeurs in Nederland zoveel geld afgetroggeld. Er is echter ook goed nieuws: het totaalbedrag per persoon wordt wel minder. In totaal hebben 71 mensen zich gemeld, goed voor 932.604 euro aan fraude. Mensen werden voor gemiddeld 13.000 euro per slachtoffer opgelicht door hun online metgezel. Vorig jaar was dit nog 31.000 euro per persoon.
Fraudeurs krijgen dit nog steeds voor elkaar, ondanks dat er op televisie keer op keer programma’s verschijnen waarin het fenomeen voorbij komt, naast dat je zou denken dat Nederlanders met hun gierige imago sowieso niet zo snel 13.000 euro naar een ander zouden overmaken. Geen enkele nuchtere Hollander zou dat zomaar doen, maar het zit hem juist in de kleine dingen en de details waardoor dat toch wel gebeurt.
Het is een vraag die veel mensen zich stellen als ze de cijfers over datingfraude horen: ‘hoezo trap je daarin?’ Het heeft echter niets met intelligentie of domheid te maken. Mensen trappen erin omdat hun liefjes niet over een nacht ijs gaan. Sommige mensen zijn al een maand of een jaar met hun online liefde in gesprek. WhatsAppen, foto’s delen, bellen: via het internet leggen mensen volop contact met potentiële liefdes, maar dus ook potentiële fraudeurs.
De slachtoffers zijn zeker geen domme mensen. Het zijn mensen die uit een bepaald gevoel van eenzaamheid op een datingsite terechtkomen en daar iemand ontmoeten die perfect bij ze lijkt te passen. Logisch, die persoon kan namelijk waarschijnlijk heel veel informatie over iemand inwinnen. In hetzelfde kanaal als waarin de een de ander de liefde verklaart, zoekt de ander alles op over de een. We hebben bijvoorbeeld al meer dan een decennium social media, waarop sommigen van ons hun hele leven delen. Perfecte slachtoffers voor oplichters.
Eerst volgt een tijd waarop de twee elkaar goed leren kennen. Tenminste, de twee: achter sommige oplichtersaccounts gaat een heel netwerk aan mensen schuil. Maar voor het slachtoffer is het wel altijd één iemand. Iemand die ze eerst door tekstberichtjes beter leert kennen, om vervolgens over te stappen op bijvoorbeeld bellen. Is er eenmaal genoeg vertrouwen, dan wordt er een keer om geld gevraagd. Vaak is dat om redenen die veel medeleven oproepen, zoals kinderen of operaties. Of beter nog: allebei. Alles om maar dat geld binnen te harken.
Wat veel mensen die het slachtoffer worden van datingfraude gemeen hebben, dat is dat ze iets graag willen en daar veel voor over hebben. Ze willen graag een partner, een vertrouweling, een grote liefde: daarvoor investeren ze graag hun tijd, energie en op den duur ook hun geld.
Mensen denken er natuurlijk wel eens aan of ze niet worden opgelicht, maar zo’n oplichter heeft een heel trucenboek. “Nee, hij zal me niet oplichten, anders zou hij toch nooit X of Y zeggen of doen?” Ze denken bewijs te hebben voor iemands oprechtheid en toetsen dit wel, maar er zijn veel aanknopingspunten die erop kunnen duiden dat het verhaal wel klopt. Plus, het heet niet voor niets romantiek: er wordt wel eens wat geromantiseerd.
Er zijn ook mensen die niet zozeer uit eenzaamheid op zoek gaan naar online liefde, maar omdat ze een vertrouweling zoeken in het anonieme internet, of omdat ze graag de spanning opzoeken en dus wel een risico durven te nemen. Alleen blijkt dat risico volgens de cijfers dus niet alleen met hun hart te zijn, maar ook met hun geld.
Ben je bang dat jij het slachtoffer bent van datingfraude? In België bestaat een handige site om dit te checken: temooiomwaartezijn.be.