02.03.2017
Online

Nu.nl en Universiteit Leiden gaan factchecken voor Facebook

By: Marloes de Hooge

BlogOnline

Om nepnieuws tegen te gaan, gaan de mensen van Nu.nl en Universiteit Leiden Facebook helpen met het checken van feiten. Ze krijgen toegang tot een speciaal dashboard waar ze berichten die door gebruikers als nep zijn gemarkeerd kunnen controleren. Nepnieuws wordt niet verwijderd van Facebook maak zal minder vaak getoond worden.

Dubbele check

Voor een bericht als nep wordt gemarkeerd moeten de twee partijen het wel eens zijn: alleen berichten die door zowel Nu.nl als Universiteit Leiden zijn aangemerkt als nep, worden ook zodanig behandeld.

De samenwerking is er puur om te voorkomen dat een hoax of bewust misleidende artikelen viraal gaan, het gaat dus niet om partijdige politieke berichten. Nederland is niet het eerste land dat dit zo doet; in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten zijn al vergelijkbare stappen ondernomen.

Voor nu zijn het Nu.nl en Universiteit Leiden die de berichten gaan checken, maar Facebook staat open voor andere partijen die nieuws willen controleren. Patrick Walker – hoofd Europese mediasamenwerkingen bij Facebook – zegt dat dit het begin is en dat Facebook ook met andere partijen in gesprek is.

Nepnieuws delen

Wil je nepnieuws delen, dan kan dat nog steeds, maar gebruikers krijgen wel een waarschuwing te zien wanneer ze dat proberen te doen. Die waarschuwing zou mensen ervan moeten weerhouden om misleidende informatie te verspreiden.

Wat Facebook met berichten van De Speld gaat doen is vooralsnog niet duidelijk.

Foto header: freshidea – Fotolia.

Share this post