Secure the News lijkt misschien overdreven braaf: het is een website die alle andere grote nieuwsbronnen op het internet controleert op hun security en ze een score geeft op hun vergelijkingspagina. De site is opgezet door de Freedom of the Press Foundation, een organisatie die probeert journalisten te beschermen tegen een steeds grimmigere wereld waarin het elke dag moeilijker wordt om zonder bespied te worden hun werk te doen. In die context is het niet gek dat juist zij de nieuwssites onder de loep nemen.
De score die de sites krijgen zijn op zijn Amerikaans, dus gebaseerd op letters, maar om te begrijpen dat het geen goede zaak is dat het overgrote deel van ’s werelds belangrijkste bronnen van nieuws een ‘C’ of lager scoort hoef je niet in de States geboren te zijn. Het criterium is eigenlijk heel simpel: gebruikt een site op zijn minst https, dezelfde standaard encryptie van gegevens die je ook standaard op betaal- en banksites ziet.
Als een website https gebruikt betekent dat een bepaalde mate van privacy voor de bezoekers van de site. In deze tijd van metadata en het onderscheppen van grote hopen data door veiligheidsdiensten is het wel zo handig dat iemand die je gegevens onderschept niet meer kan zien dan welke site je hebt bezocht. Wat je daar gelezen hebt blijft versleuteld en zo hoef je niet bang te zijn dat je interesse voor een bepaald onderwerp je in de kijker speelt.
De switch naar https levert echter nog meer op: als alle data versleuteld is, kan er bijvoorbeeld geen censuur meer toegepast worden zonder een heel domein (bijvoorbeeld wikipedia) af te sluiten, het wordt heel veel moeilijker om ongewenste reclame te ‘injecteren’ zoals sommige internetproviders dat doen. Natuurlijk zijn veel van de voordelen op dit moment niet zo belangrijk voor ons Nederlanders, maar je weet nooit wie het voor het zeggen krijgt en in hoeverre die invloed kan gaan hebben op wat we wel en niet ‘mogen’ en ‘moeten’ zien op internet.
Veiligheid moet je, zo bleek wel uit de hackwet en sleepnet-discussies van afgelopen week, centraal stellen in alle beslissingen die nog een paar jaar mee moeten. In die zin doet Secure the News goed werk in het informeren van websites die daarna hopelijk hun gebruikers op de hoogte brengen van waarom ze iets goeds hebben gedaan; hopelijk is het niet aan dovemansoren gericht. We moeten al genoeg aan het nieuws twijfelen, dan zijn zorgen over de sites zelf net iets te veel om er bovenop te doen.
© tom – Fotolia.