Online18.12.2016

Nieuwssites beschermen lezers nog niet genoeg tegen pottekijkers


Secure the News lijkt misschien overdreven braaf: het is een website die alle andere grote nieuwsbronnen op het internet controleert op hun security en ze een score geeft op hun vergelijkingspagina. De site is opgezet door de Freedom of the Press Foundation, een organisatie die probeert journalisten te beschermen tegen een steeds grimmigere wereld waarin het elke dag moeilijker wordt om zonder bespied te worden hun werk te doen. In die context is het niet gek dat juist zij de nieuwssites onder de loep nemen.

HTTPS

De score die de sites krijgen zijn op zijn Amerikaans, dus gebaseerd op letters, maar om te begrijpen dat het geen goede zaak is dat het overgrote deel van ’s werelds belangrijkste bronnen van nieuws een ‘C’ of lager scoort hoef je niet in de States geboren te zijn. Het criterium is eigenlijk heel simpel: gebruikt een site op zijn minst https, dezelfde standaard encryptie van gegevens die je ook standaard op betaal- en banksites ziet.

Als een website https gebruikt betekent dat een bepaalde mate van privacy voor de bezoekers van de site. In deze tijd van metadata en het onderscheppen van grote hopen data door veiligheidsdiensten is het wel zo handig dat iemand die je gegevens onderschept niet meer kan zien dan welke site je hebt bezocht. Wat je daar gelezen hebt blijft versleuteld en zo hoef je niet bang te zijn dat je interesse voor een bepaald onderwerp je in de kijker speelt.

secure-nieuws-sites
secure-nieuws-sites

De switch naar https levert echter nog meer op: als alle data versleuteld is, kan er bijvoorbeeld geen censuur meer toegepast worden zonder een heel domein (bijvoorbeeld wikipedia) af te sluiten, het wordt heel veel moeilijker om ongewenste reclame te ‘injecteren’ zoals sommige internetproviders dat doen. Natuurlijk zijn veel van de voordelen op dit moment niet zo belangrijk voor ons Nederlanders, maar je weet nooit wie het voor het zeggen krijgt en in hoeverre die invloed kan gaan hebben op wat we wel en niet ‘mogen’ en ‘moeten’ zien op internet.

Veiligheid moet je, zo bleek wel uit de hackwet en sleepnet-discussies van afgelopen week, centraal stellen in alle beslissingen die nog een paar jaar mee moeten. In die zin doet Secure the News goed werk in het informeren van websites die daarna hopelijk hun gebruikers op de hoogte brengen van waarom ze iets goeds hebben gedaan; hopelijk is het niet aan dovemansoren gericht. We moeten al genoeg aan het nieuws twijfelen, dan zijn zorgen over de sites zelf net iets te veel om er bovenop te doen.

© tom – Fotolia.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

...

Verder lezen over Security

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

We gaan in sneltreinvaart richting de feestdagen. Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis volgen elkaar in rap tempo op. En dus gaan we ook met zijn allen weer op zoek naar de leukste cadeaus en scherpste aanbiedingen. Maar daar spelen ook kwaadwillenden slim op in. En dus komt Autoriteit Consument & Markt nu alvast met een waarschuwing voor onbetrouwbare webshops in aanloop naar de feestdagen.

Online31.10.2024

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshops
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Niet alleen lokale documenten, ook clouddocumenten worden op slot gezet en een proces van chantage volgt: ransomware.

Cybercrime23.10.2024

Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Het zit al sinds 2016 in Jetpack en het zorgt dat gebruikers die ingelogd zijn kunnen lezen wat er in ingediende formulieren staat.

Cybercrime15.10.2024

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Pas op voor phishing! Je wordt er volop door gewaarschuwd door meerdere campagnes, is dat wel zo effectief?

Cybercrime09.10.2024

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen

In ieder geval doet LEGO geen uitspraken over hoe dit is gebeurd. Het zegt alleen: “Op 5 oktober 2024 verscheen er kort een ongeautoriseerde banner op LEGO.com.'

Cybercrime07.10.2024

Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen

Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid

De gratis cursus is bedoeld om je bewuster te maken van wat er allemaal alarmbellen moet doen rinkelen in de toekomst.

Cybercrime02.10.2024

Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid

Hoe bescherm je de data in je brein?

Het is niet ondenkbaar dat er straks ook mensen die geen lichamelijke beperkingen hebben met een breinchip rondlopen. Maar: hoe zorg je dat je breindata beschermd blijft?

Cybercrime30.09.2024

Hoe bescherm je de data in je brein?