Nog een betaalapp die alle andere overbodig maakt? Sure, gooi maar op de stapel, zou je zeggen. Iedereen is druk bezig om vooruitlopend op de veranderende ‘PSD2’ bankregels van volgend jaar een financiële app te maken die het makkelijk moet maken om overal te kunnen betalen.
Nederlandse startup OK is dus ook bezig aan zo’n app. Die zou er voor moeten zorgen dat je met je mobiel in de supermarkt kunt betalen, dat je spaarpunten automatisch worden bijgeschreven en dat je daarbij ook nog korting krijgt. De functionaliteit zou zowel online als fysiek moeten zorgen dat je niet meer hoeft na te denken bij het afrekenen. Prima idee, ware het niet dat ongeveer elke bank, betaalmethode en social media-app diezelfde kant uit wil en die alle klanten al bij zich hebben.
De enige reden dat de app wellicht wat meer aandacht verdient zijn de mensen die het ondersteunen. De familie Wessels is één van de rijkste van Nederland en hun private investeringsmaatschappij Reggeborgh staat achter OK. Dat is niet alles: ook de oprichters van groot beveiligingsbedrijf Fox-IT zijn aandeelhouders en aan de ontwikkelingskant zitten er mensen in het team die ook aan de wieg hebben gestaan van iDEAL. Er wordt op dit moment met ongeveer veertig personen aan de app gewerkt, zo zei OK tegen RTL Z.
Dat zijn interessante namen en betekent dat er in elk geval een serieuze poging wordt gedaan om van OK een succes te maken. De klanten zijn daar het belangrijkste in, want die moeten zo’n app gaan geberuiken. Dat kan alleen als je op genoeg plekken er mee kunt betalen, dus zijn er onderhandelingen gaande met verschillende retailers. OK zegt al meer dan 100 retailers aan boord te hebben, maar als daar geen grote supermarktketens of online reus als Coolblue of Bol bij zit komen ze de startblokken niet uit. Blijkbaar wordt er gepraat met een aantal supermarkten zoals Albert Heijn, Plus en Jumbo, maar dat zit allemaal nog in het geruchten-territorium.
Tja, da’s de grote vraag. Nogmaals, er zijn meerdere financiële instellingen die bezig zijn met soortgelijke ideeën. Concurrentie is altijd goed, dus in die zin is de nieuwe app welkom. Er is altijd de vraag hoe het zit met onze privacy als al onze betalingen bij één partij terechtkomen.
Volgens de woordvoerder van OK kun je als gebruiker in de app zien met welke partij je data gedeeld wordt en kun je dat uitschakelen. Wat je niet kunt uitschakelen is dat retailers inzicht krijgen in de aankopen die je via de app bij hun winkel doet – maar dat konden ze sowieso al, onafhankelijk van je betaalmethode.
Het is de bedoeling dat OK in het begin van 2018 gaat lanceren in Nederland, waarbij we als testmarkt moeten gaan dienen. De plannen van OK gaan namelijk over de landsgrenzen heen en dus gaat een uitrol naar andere landen na de lancering in Nederland snel volgen.
[Afbeeldingen © goodluz – Adobe Stock / OK IT B.V.]