Een nieuwe AI-functie van OpenAI’s nieuwste ChatGPT-modellen is razendsnel viraal gegaan: gebruikers uploaden foto’s en vragen de AI om te raden waar die zijn genomen. Wat begint als een soort spelletje – denk GeoGuessr, maar met AI – roept ook serieuze vragen op over privacy en de kracht van beeldherkenning in de publieke ruimte.
De modellen in kwestie, o3 en o4-mini, zijn geavanceerder dan hun voorgangers en kunnen actief “redeneren” over visuele input. Ze kunnen inzoomen, details isoleren en contextuele hints oppikken zoals straatborden, menukaarten, gevels of zelfs de stijl van interieur. En dat alles zonder gebruik te maken van EXIF-data of locatiegegevens.
Gebruikers op X (voorheen Twitter) gooien nu allerlei foto’s naar ChatGPT: snapshots van bars, selfies, oude vakantiefoto’s of een menukaart – en laten het model raden waar het beeld vandaan komt. Vaak zit het akelig dichtbij de waarheid.
Hoewel veel mensen het inzetten als AI-versie van GeoGuessr, luiden experts ook de noodklok. Want: wat als iemand een screenshot van een Instagram Story uploadt? Of een foto van een huis in de straat? Of iemand herkent aan details in de achtergrond?
Er zijn weinig ingebouwde grenzen aan deze functie. OpenAI zegt wel dat de ChatGPT modellen niet getraind zijn om mensen te identificeren en dat er actieve monitoring is tegen misbruik – maar tot nu toe zijn er geen duidelijke beperkingen op het gebruik van deze reverse location-herkenning.
In een verklaring aan TechCrunch stelt OpenAI: “We hebben onze modellen getraind om verzoeken te weigeren rond privé of gevoelige informatie, en nemen maatregelen tegen misbruik. Tegelijk zien we toepassingen op het gebied van toegankelijkheid, onderzoek en noodgevallen.”
Of dat voldoende is, blijft de vraag.
Voor developers, onderzoekers en content creators opent deze functie boeiende mogelijkheden:
Maar tegelijkertijd vraagt deze technologie ook om ethische richtlijnen, transparantie en mogelijk nieuwe regelgeving.
De ‘reverse location AI’-trend op ChatGPT laat opnieuw zien hoe krachtig visuele AI geworden is – en hoe dun de lijn is tussen handig en heftig. Wat vandaag nog een viral TikTok-truc is, kan morgen zomaar een maatschappelijke discussie worden.