30.01.2023
Online

Nieuwe AI van Google maakt van jouw tekst muziek

By: Laura Jenny

BlogOnline

We hadden al vernomen dat Google een heleboel nieuwe AI-toepassingen op de planning heeft en blijkbaar heeft het er eentje alvast uitgegeven om te laten zien dat ChatGPT het heus niet kan overstemmen. De nieuwe kunstmatige intelligentie van Google kan je teksten veranderen in muziek. Je typt iets en daar maakt Google muziek van.

MusicLM

De nieuwe tool heet MusicLM en hij is helaas nog niet breed beschikbaar, maar er zijn een paar voorbeelden waar we naar kunnen kijken en luisteren. Google wil ons dus duidelijk lekker maken voor wat er nog aan gaat komen, wat past bij het nieuws dat het nogal angstig is voor de kracht en macht van ChatGPT. Wanneer en of het voor de rest van de wereld beschikbaar komt, dat is nog onduidelijk, maar over het algemeen gebruikt Google wel vaak het ‘sharing is caring’-principe, al neemt het daarvoor natuurlijk wel je data in beslag.

MusicLM dus. Het werkt eigenlijk zoals Dall-E, maar dan is de uitkomst niet een kunstwerk dat je kunt bekijken, maar een kunstwerk dat je kunt beluisteren. Maar ja, hoe begin je dan? Noem je een instrument of een bepaald geluid. Doffe dreun, klarinet? In het voorbeeld dat Google geeft staat eigenlijk een heel verhaal, het is dus niet slechts een aantal staccato zoektermen, maar een spannend verhaal waar je al helemaal inzit, terwijl je nog geen noot hebt gehoord.

Muziek maken op basis van tekst

Google schrijft (vertaald): “De hoofdsoundtrack van een arcadespel. Het is snel en vrolijk, met een pakkende elektrische gitaarriff. De muziek is repetitief en gemakkelijk te onthouden, maar met onverwachte geluiden, zoals bekken of tromgeroffel.” Vervolgens kun je daarnaast horen wat de AI ervan maakt. Het klinkt alsof je middenin een actiescene zit in een film: uptempo, snel en een beetje rock-achtig. Eigenlijk wel precies wat er is omschreven.

Je hoeft echter niet per se een hele roman te schrijven om er goede muziek uit te krijgen, want je zou ook slechts kunnen zeggen ‘langzame jazz’ en dan maakt hij gewoon een heel stuk muziek met langzame jazzgeluiden. Kortom, je kunt het zo gek maken als je zelf wil, maar op dit moment lijkt het erop dat er wel een maximum van 30 seconden op zit. Je kunt de AI waarschijnlijk niet een oneindig durend muziekstuk laten componeren.

Kunstmatige intelligentie

Waarschijnlijk wordt deze AI uiteindelijk gebruikt zoals ook een Dall-E wordt gebruikt. Je kunt er iets heel makkelijk visueel mee maken als je een idee in je hoofd hebt maar dat niet zo goed zelf kunt tekenen. Datzelfde geldt voor muziek, al is het wel moeilijker om er een bepaald ritme in aan te geven. Het is in ieder geval wel een leuke manier om een presentatie van wat spanningsopbouw te voorzien of een bepaald gevoel uit te dragen. Het bijzondere aan de AI is vooral dat hij heel veel dingen begrijpt: een drukke discotheek, dat snapt hij, dus niet alleen maar muziekinstrumenten of specifieke geluiden. Hij snapt de setting en dat is wel bijzonder. Wil je er trouwens nog dieper induiken: Google heeft er een hele rapportage van gemaakt.

Maar er is meer: stel je voor dat je graag muziek wil maken maar je dat eigenlijk niet kunt. Je hebt een melodie in je hoofd die je liever niet hoort alsof jij neuriet, maar alsof het op een keyboard wordt gespeeld. Ook daarmee kan MusicLM aan de slag: het kan jouw geneurie via de microfoon horen en nabootsen met allerlei verschillende instrumenten. Net als met andere AI is het natuurlijk de bedoeling dat MusicLM steeds beter wordt door meer te leren. Dat kost tijd, maar dat zou vast sneller gaan als meer mensen ermee aan de slag kunnen. We hopen dan ook dat Google de AI snel vrijgeeft voor meer mensen om te gebruiken. We zijn vast niet de enige die daar wel oren naar hebben…

Share this post