Waar we ook zijn, we verwachten eigenlijk gewoon dat er een sterk WiFi signaal is om het internet op te gaan. Zeker in ons eigen huis is dat bijna een eerste levensbehoefte.
Het gaat dan niet alleen toegang voor onze computers maar ook consoles, smartphones of zelfs
Internet of Things devices zoals een rookdetector.
In veel gevallen staat de router daar waar het signaal van de ISP binnenkomt, bijvoorbeeld de woonkamer of meterkast. Afhankelijk van de grootte van je huis (het aantal verdiepingen) en het gebruikte materiaal (beton, baksteen) kan het voorkomen dat je niet overal een voldoende sterk signaal hebt.
Om de signaalsterkte in beeld te brengen kan je bijvoorbeeld de software van Ekahau gebruiken.
Heatmapper geeft je inzicht in het signaal in je huis. Hiermee kan je zien welke signalen er zijn en hoe sterk zijn. Opvallend is (zie de afbeelding hieronder) hoeveel WiFi signalen er in de buurt kunnen zijn (zo’n 26 signalen).
Als je onvoldoende dekking hebt, dan is een goede oplossing om het WiFi signaal te versterken door het gebruiken van een WiFi extender. Ik heb de NetGear EX 6200 getest, een dual band WiFi extender.
Naast de vele mogelijkheden die de EX 6200 heeft (waarover meer later) is het uiterlijk opvallend. Fel rood/zwart met twee antennes (die we ook kennen van de Nighthawk X6 router).
Naast een WiFi extender biedt de EX 6200 ook de mogelijkheid om een USB drive aan te sluiten op het apparaat en 5 Ethernetpoorten.
Met deze extender kan je dus ook apparaten op het netwerk aansluiten. Zoals bijvoorbeeld mijn NAS (toevallig ook Netgear)die dan vervolgens via alle verbonden apparaten beschikbaar is.
Je kunt de extender het beste neerzetten aan de rand van je WiFi netwerk, daar waar het signaal zwakker wordt maar nog wel voldoende is om goede verbinding te krijgen.
Er wordt dan een tweede netwerk gemaakt met een 2GHz en 5GHz band. De naam van de nieuwe WiFi verbindingen is aanpasbaar maar default is het de naam van je oude netwerk met _2GEXT en _5GEXT er achter.
Netgear zegt dat je het best de extender kan gebruiken als het originele signaal slecht is. Dat omdat verkeer wat over de extender loopt nou eenmaal langzamer is dan direct verkeer naar de router. Dat is logisch, er zit nou eenmaal een extra stap tussen.
De installatie is redelijk eenvoudig, zeker als je router een WPS (Wi-Fi Protected Setup) heeft. Je drukt eenvoudig op de router en de extender op de WPS knop. De verbinding wordt automatisch gemaakt en je kunt het nieuwe network gebruiken.
Heb je geen WPS kan je ook handmatig de verbinding maken. Dit is iets meer werk maar ook goed te doen (tenminste als ik de handleiding mag geloven).
Wil je de instellingen wijzigen dan ga je naar
http://mywifiext.net/ waardoor je kunt inloggen op de EX 6200. Je krijgt dan een scherm te zien waar je alle relevante instellingen kunt wijzigen. Van het blokkeren van devices tot het updaten van de firmware van de router, alles doe je op deze manier.
Het resultaat is overal WiFi in en om het huis. Zelf op de plekken waar je vroeger moest heen en weer lopen om een sterk signaal krijgen is er WiFi in overvloed. Met het toenemend aantal connected devices is dat geen overbodige luxe. De eenvoudige setup maakt dat je makkelijk zelf de EX 6200 kunt installeren.
Het opvallende uiterlijk? Over smaak valt niet te twisten en trouwens, je kunt hem ook in een hoekje neerzetten als het niet helemaal past in je interieur! Netgear EX 6200 WiFi Extender kost ongeveer € 125,-