24.05.2018
Online

Nederlanders geven 1,5 miljard uit in Europese webshops

By: Patrick Smeets

BlogOnline

Het CBS meldt vandaag dat we als Nederlandse consumenten in het afgelopen jaar 1,5 miljard euro hebben uitgegeven bij buitenlandse webwinkels binnen de EU. Dat is een opmerkelijke stijging, want het jaar daarvoor was dat nog maar één miljard. 50 procent er bovenop in één jaar is nogal wat. Natuurlijk groeien de online aankopen elk jaar, maar binnen Nederland was dat maar met 20 procent, althans in het laatste kwartaal. Als je naar 2017 kijkt groeien de Nederlandse webshops ook prima, trouwens. In de laatste drie kwartalen van het jaar groeiden de verkopen van die shops steeds met 21 procent per kwartaal.

Het CBS vermeldt er wel bij dat de cijfers niet helemaal representatief zijn, want ze zijn gebaseerd op de BTW-aangiften van alle buitenlandse webshops die voor meer dan 100.000 euro aan zaken doen met Nederlandse consumenten. Niet alle webshops zijn dus meegeteld en dat zal zeker nog wel wat uitmaken. Er zit ook een foutmarge van ongeveer vijf procent op de cijfers aldus het CBS, want het is nog gebaseerd op voorlopige cijfers.

cbs-grafiek
cbs-grafiek

Nederlandse groei

Het is voor veel consumenten niet duidelijk of de webwinkel waar ze kopen nu Nederlands of niet is en uiteindelijk zal het ze ook niet zo interesseren, maar het CBS maakt dat verschil wel heel duidelijk, omdat een aankoop bij een Nederlandse webwinkel bijdraagt aan de Nederlandse economie en daarbuiten logischerwijs niet. In dat opzicht is het prettig dat de bestedingen bij de Nederlandse webwinkels groeien.

Die anderhalf miljard klinkt trouwens als heel wat, maar uiteindelijk staat dat slechts gelijk aan minder dan twee procent van de totale bestedingen aan vergelijkbare producten door Nederlanders. Het is wel zo dat je voor een completer plaatje alle aankopen vanuit de VS en China moet gaan meenemen, en zeker die laatste (AliExpress, iemand?) zal het percentage zeker wel verhogen, maar voorlopig lijkt de trend langzaam te verschuiven naar steeds meer lokale aankopen, ook op het net.

[Afbeeldingen © Kalim – Adobe Stock]

Share this post