04.09.2023
Online

​Nederlanders gebruiken daadwerkelijk ChatGPT om hun cv te maken

By: Laura Jenny

BlogOnline

Er wordt vaak gezegd dat kunstmatige intelligentie onze banen gaat innemen, en tot op zekere hoogte gebeurt dat ook. De baan van redacteur bijvoorbeeld (help!) is er een die nu al flink onder druk staat. Gizmodo heeft bijvoorbeeld zijn Spaanse tak gesloten, omdat het net zo goed AI kan gebruiken om de Engelstalige content naar het Spaans te vertalen. Klinkt allemaal niet zo tof, maar AI kan ook mooie dingen doen voor de wereld van werk. Zo schijnen veel Nederlandse werkzoekenden ChatGPT ook daadwerkelijk te gebruiken om hun curriculum vitae op te stellen.

Met AI naar een CV

Securitybedrijf Kaspersky deed onderzoek naar het gebruik van de AI-tool en wat blijkt? We verbeteren maar al te graag ons cv met een sprankeltje AI. Ook wel logisch: je kunt de sterren van de hemel schrijven in je brief, maar als het om het cv aangaat, dan ben je toch vaak afhankelijk van een aantal standaard zaken die erin moeten staan. Net zo handig om dat dan even aan ChatGPT te vragen en er op basis van jouw gegevens iets moois van te maken.

Volgens Kaspersky gaat het echter ook wel wat verder dan dat: we gebruiken de AI-tool ook om motivatiebrieven te verbeteren. Het stelt daarom de vraag: catfishen we werkgevers? 47 procent van de ondervraagde Nederlanders zegt dat het ChatGPT zou inzetten om een sollicitatiebrief beter te maken. 43 procent doet dat ook bij het cv. Het onderzoek werd gedaan onder 1.000 Nederlanders en die lijken AI vooral te gebruiken om aantrekkelijker te worden voor werkgevers.

ChatGPT voor jouw carrière

Immers moeten jouw brief en cv er wel uitspringen, en dat is gelukkig ook snel het geval met AI. Onderzoek van onszelf wijst namelijk uit dat AI vaak erg dol is op bijvoeglijke naamwoorden en sowieso de neiging heeft om extra enthousiast te schrijven. Echter denkt Kaspersky dat dat soms te ver gaat: ChatGPT wil er namelijk ook nog wel eens dingen bij verzinnen, of iets wat meer aandikken. Hierdoor houd je een werkgever een iets mooier beeld van jezelf voor dan wie je werkelijk bent en dat wordt officieel toch geschaard onder catfishing.

Toch is het niet allemaal per se negatief. Een onderzoeker geeft aan dat het ook laat zien hoe makkelijk we ons toch wel aanpassen als er nieuwe technologieën opstaan. Echter geeft het bedrijf ook een waarschuwing. Onderzoeker David Emm: “Werkzoekenden moeten voorzichtig zijn met het gebruik van ChatGPT, want hoewel het ze op de korte termijn kan helpen die droombaan te bemachtigen, kunnen hun pogingen om de waarheid te verdraaien later tot problemen leiden. Werkgevers moeten zich niet voor de gek laten houden door een flitsend cv of goede motivatiebrief; controleer kandidaten en stel ze op de proef tijdens de wervingsfase zodat er geen teleurstelling ontstaat.”

Liegen in een sollicitatiebrief

Aan de andere kant is dit natuurlijk niet iets dat gebeurt door AI: mensen liegen al sinds we cv’s en sollicitatiebrieven maken over hun vaardigheden: we dikken dingen aan, we laten zaken waar we minder trots op zijn weg, en sommige mensen liegen zelfs hun hele cv bij elkaar. Volgens onderzoek zou maar liefst de helft van de Amerikanen wel eens een leugen op zijn cv of brief hebben gezet. Echter gaat zoiets natuurlijk sneller op het moment dat AI zo’n leugentje alvast invult: dan staat het er nou eenmaal al in zulke mooie volzinnen, en je hoeft het dan niet zelf te gaan verzinnen.

Ook als mensen eenmaal werk hebben, blijken ze veelvuldig naar ChatGPT te grijpen: 75 procent van de respondenten gebruikt het al op werk, of overweegt het. En dan is dat vooral om tijd te besparen door samenvattingen te laten maken van lange teksten, of om trends te analyseren en daarop te kunnen inspelen. Op zich niet zo gek, maar wat wel opvalt is dat 67 procent het werk van de AI-tool niet controleerd. Kortom: die nemen dus klakkeloos over wat het nog steeds veel fouten makende ChatGPT heeft bedacht. Dat kan wel eens helemaal verkeerd uitpakken.

Pas op je persoonlijke data

Hoewel je ChatGPT zeker kunt gebruiken voor hulp, moet je er waakzaam op zijn dat het wel realistisch blijft, maar vooral: moet je wel checken wat zo’n AI-tool over of voor je heeft bedacht. Daarnaast is het ook de vraag of je wel veel persoonlijke gegevens aan zo’n AI-tool wil voeden: dat is allemaal namelijk geheel op eigen risico. Blijf altijd kritisch naar Ai, want ook al helpt het je nog zo goed, het eindresultaat zal niet altijd het beste voor jou zijn.

Share this post