Online01.10.2018

Nederland loopt achter met implementatie IPv6


De langzame implementatie van IPv6 in Nederland is schadelijk voor het innovatieklimaat. Zo blijkt uit onderzoek in opdracht van SIDN. IPv6 is de opvolger van IPv4 als basis van de adressering van het internet. Het aantal beschikbare IPv4-adressen is op en de technische workarounds om het IPv4-netwerk draaiende te houden vormen een belemmering voor de stabiliteit van het internet.

Veel meer IP-adressen

De techniek achter IPv6 biedt meer adresruimte waardoor er veel meer IP-adressen beschikbaar zijn. Maar de adoptie van IPv6 gaat vooralsnog erg langzaam in Nederland, zo blijkt uit metingen van Google. Dit is volgens SIDN schadelijk voor de nationale concurrentiepositie als het gaat om innovatie.

Tech-ondernemingen zullen zich namelijk eerder vestigen in landen waar IPv6 al ruim voorhanden is. Volgens het rapport ligt de oorzaak voor deze trage adoptie voor een belangrijk deel bij de 2 grootste access providers van Nederland: zowel KPN als Ziggo bieden internetgebruikers geen volwaardige, dual-stack IPv6-verbinding aan.

België is koploper

Cijfers van Google laten zien dat in Europa België het verst gevorderd is: ruim 54% van alle bezoeken aan een Google-pagina is bij onze zuiderburen afkomstig van een IPv6-adres. In Nederland is dit slechts 13,2%. De trage adoptie van IPv6 is slecht voor de toekomstbestendigheid van de Nederlandse internetstructuur en de positie van het Nederlandse bedrijfsleven, omdat het ons land minder interessant maakt voor investeringen en innovaties op het gebied van onder meer het internet-of-things (IoT).

340 sextiljoen

IPv4 is al bijna 40 jaar oud, maar transporteert nog altijd het grootste deel van het internetverkeer. Doordat het internet zich ontwikkelde op een manier die 40 jaar geleden ondenkbaar was – denk bijvoorbeeld aan alle apparaten die tegenwoordig online verbonden zijn – voldoet IPv4 al een tijd niet meer aan de vraag.

De techniek achter IPv6 lost het probleem van de te kleine adresruimte van IPv4 op. In totaal zijn er ruim 4 miljard IPv4-adressen, terwijl het aantal IPv6-adressen op 340 sextiljoen ligt (het getal 34 gevolgd door 37 nullen).

Niet overtuigd van IPv6

Koepelorganisatie Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), vertegenwoordiger van de partijen die de faciliteiten voor de digitale economie leveren, is nog niet overtuigd van het belang van IPv6, zo blijkt uit het onderzoek. Volgens DINL is er op dit moment geen nijpend tekort aan IPv4-adressen en mist er daarom een financiële incentive om over te stappen naar IPv6.

Wel pleit DINL voor verder onderzoek naar de risico’s van de trage adoptie, om te voorkomen dat de sector wordt overvallen door ontwikkelingen waar ze niet snel genoeg meer op kan reageren.

Ga aan de slag!

Meijer roept alle betrokken partijen dan ook op om eindelijk serieus met IPv6 aan de slag te gaan: Dit is een taak voor iedereen. Het gaat immers om de toekomstbestendigheid van Nederland.

[Afbeelding © Сake78 (3D & photo) – Adobe Stock]

...

Verder lezen over Nederland

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Je wil aan het einde van het jaar bezig zijn met je kerstboom optuigen, maar je zal je toch ook over je zorgverzekering moeten buigen.

Nieuws20.11.2024

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

Het kabinet heeft voor 2025 plannen voorgesteld om de regeldruk voor mkb-bedrijven te verlagen. Doel is dat ondernemers meer tijd hebben voor het ondernemerschap, innovatie en digitale ontwikkeling. Deze tijd is hard nodig voor de digitale ontwikkeling van ondernemers en hun bedrijven.

Technology18.11.2024

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

gebrek aan kennis en expertise
Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Biologen en wolvenexperts hebben het ons jarenlang verzekerd. Wolven zouden mensen mijden en van nature schuw zijn. Het tegendeel lijkt inmiddels echter waar te zijn. Wolven wandelden al meermaals onverschrokken door dorpen of wijken en mijden ook in de vrije natuur mensen bepaald niet. Als gevolg hiervan neemt de lijst van confrontaties met wolven alsmaar in omvang toe.

Nieuws14.11.2024

Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Jaarlijks wolvenafschot dringend noodzakelijk
10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

Deze week is alweer de tiende editie van het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) van start gegaan! Deze feestelijke jubileumeditie opende met de wereldpremière van De Verwonderaars van de Rotterdamse filmmaker Rik van der Linden. Ook zijn er veel films van eigen bodem, thema- en shortprogramma’s en een filmtournee door de stad.

Events06.11.2024

10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

5 dingen die we zullen missen van Blokker

Blokker gaat mogelijk failliet. Het is een Nederlands icoon dat verdwijnt. En daarmee ook veel Blokker-nostalgie, want die is er volop.

Nieuws05.11.2024

5 dingen die we zullen missen van Blokker

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen

De handige app WeTransfer, om bestanden te versturen, is uitgevonden in Nederland en altijd gerund vanuit ons land, maar dat is nu voorbij.

Online02.08.2024

WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Het EK 2024 is nog in volle gang. Toch maakt de NOS nu al bekend dat het ook de rechten voor UEFA Euro 2028 heeft verworven. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met de Europese voetbalbond. Daarnaast gaat de NOS de komende vier jaar ook alle wedstrijden van het Nederlands elftal en de finales van de UEFA Nations League tot medio 2028 uitzenden.

Media02.07.2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Verder lezen over SIDN

Meer domeinextensies voor steden, regio’s en bedrijven weer een stap dichterbij

Op een relatief korte termijn komt er een nieuwe mogelijkheid voor het aanvragen van een eigen internetextensie of domeinnaamextensie. Deze komen naast bestaande extensies als .nl, .com en .amsterdam. Hiermee kunnen sted...

Online24.05.2023

Meer domeinextensies voor steden, regio’s en bedrijven weer een stap dichterbij

​Meeste bedrijven zien geen cybercrime niet als een dreiging

Nederlandse bedrijven lijken maar weinig aandacht te hebben voor cybercrime. Maar liefst 90 procent ziet geen (ernstig) gevaar in cybercriminaliteit voor de eigen organisatie. Zo blijkt uit een nieuw onderzoek (PDF) van...

Cybercrime07.05.2019

​Meeste bedrijven zien geen cybercrime niet als een dreiging

meer bewustwording nodig
CrimeBusterBot wint vierde editie Dutch Open Hackathon

De Dutch Open Hackathon 2018 is gewonnen door het team CrimeBusterBot met de ontwikkeling van een tool voor het identificeren van malafide websites. Bij de ontwikkeling van deze tool is gebruikgemaakt van de beschikbare...

Cybercrime28.05.2018

CrimeBusterBot wint vierde editie Dutch Open Hackathon

Aantal phishingsites rond Nederlandse topmerken neemt flink toe

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) heeft onderzocht hoe veel neppe websites er worden opgezet om gebruik te maken van onoplettende gebruikers. Die nepsites veranderen dan vaak één letter in de url (b...

DC Business01.11.2017

Aantal phishingsites rond Nederlandse topmerken neemt flink toe

SIDN: 40% toename
Steeds meer Nederlandse merken worden geconfronteerd met phishing

Het aantal phishingsites dat bekende Nederlandse merknamen misbruikt voor criminele doeleinden is het afgelopen jaar met ruim 40% toegenomen. Zo blijkt uit een nieuwe analyse van Stichting Internet Domeinregistratie Nede...

Cybercrime31.10.2017

Steeds meer Nederlandse merken worden geconfronteerd met phishing

Alle basisschoolkinderen in Rotterdam krijgen programmeerles

TU Delft gaat in samenwerking met Connectis en SIDN alle basisschoolkinderen in Rotterdam leren programmeren. Hiermee spelen ze in op de verschuivingen in de arbeidsmarkt, waar het tekort aan programmeurs groeit en tegel...

Nieuws02.05.2017

Alle basisschoolkinderen in Rotterdam krijgen programmeerles

SIDN Fonds steunt 15 innovatieve internetprojecten

Het SIDN steunt ook in 2017 weer een aantal nieuwe en innovatieve internetprojecten. Uit de laatste call van 2016 zijn inmiddels 15 projecten gehonoreerd welke aan de slag kunnen met financiële steun van het SIDN. Zeven...

Online17.01.2017

SIDN Fonds steunt 15 innovatieve internetprojecten

Van 'veilig internetten voor kinderen en ouders' tot aan 'nooit meer wachten op je geld als ZZP'er'
SIDN fonds steunt 20 innovatieve internetprojecten

Het SIDN fonds staat voor een sterk internet voor iedereen. Het fonds ondersteunt innovatieve internetprojecten met maatschappelijke meerwaarde: projecten die bijdragen aan een sterker internet, empowerment van de gebrui...

Online29.06.2016

SIDN fonds steunt 20 innovatieve internetprojecten

Van een blacklist voor valsspelers op internet tot aan een app die de pijn na een operatie kan verzachten