Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
Vorige week werd bekend dat de gemeente in Amsterdam huurfietsen die niet op een vaste plaats staan gaat weren. Het gaat dus om deelfietsen die in de openbare fietsrekken staan, die je voor een uurtje of een dag kunt huren. Handig voor toeristen, of voor hen zonder eigen fiets. De reden dat de gemeente ze gaat weren is dat ruimte schaars is en die “niet door de deelfietsen moet worden ingenomen”. De oplossing voor dit ‘probleem’ is er ook al meteen: Listnride, de Airbnb voor fietsen. Een online platform waar je je fiets kunt aanbieden voor verhuur: racefietsen, mountainbikes, stadsfietsen, e-bikes en zelfs bakfietsen.
Het verschil tussen Listnride en de deelfietsen die Amsterdam nu wil weren is dat dit fietsen zijn van particulieren, die gewoon tussen de andere normale fietsen staan en die dus geen ‘extra’ plaatsen innemen.
En het huren van een fiets van een particulier heeft ook voordelen. Stel je eens voor dat je een fanatieke wielrenner bent en graag een rondje wilt fietsen wanneer je op vakantie bent. De meeste huurfietsen zijn min of meer afgeragd en dat fietst natuurlijk niet lekker. Een fiets huren via Listnride kan dan de oplossing zijn.
Listnride is opgericht door Gert-Jan van Wijk en Johannes Stuhler. De dienst lanceerde in eerste instantie in Duitsland, maar is nu actief in Amsterdam, Berlin, München en Wenen. De ambitie is om ‘rap’ nieuwe locaties toe te voegen.
Op het platform mogen niet alleen particulieren hun fietsen aanbieden, verhuurbedrijven mogen dat ook. Het is dan aan de huurder om zelf te kiezen bij wie je het liefst een fiets huurt. De verhuurder bepaalt zelf de prijs van de fiets (en staat een deel daarvan af aan het platform) en krijgt van Listnride ook een verhuurdersgarantie: als je fiets tijdens de verhuur via listnride beschadigt of wordt gestolen, en de huurder kan je de schade niet vergoeden, dan is deze tot een hoogte van 5.000 euro verzekerd.
Crowdfunding actie
Het bedrijf is nog startend – heeft nu zo’n 400 fietsen te huur – en wil natuurlijk groeien. Daarom is ook een crowdfunding actie gestart: via Seedrs worden investeerders gezocht.