De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Welk bedrijf of instelling wil eigenaar van apparatuur zijn, waarvan de technologie nog voor het verstrijken van de afschrijvingstermijn al verouderd is? Eigendom is niet in alle gevallen een toegevoegde waarde, zeker niet in omgevingen waar het ‘Internet of Things’ een belangrijke rol speelt.
Een veel gemaakte fout is dat relatief veel organisaties met eigen middelen investeren in deze oplossingen en bijbehorende apparatuur. Deze investering moet zichzelf eerst terugverdienen voor er aan wordt verdiend. Maar de technologische ontwikkelingen volgen elkaar in zo’n moordend tempo op, dat nog voor de gekozen apparatuur en oplossing geïmplementeerd is, het volgende verbeterde model zich al aandient.
Wat is het ‘Internet of Things’? Er is eenvoudig te testen of een apparaat onderdeel uitmaakt van het ‘Internet of Things’. Stel de volgende vraag: “Staat dit apparaat via het internet in contact met een ander apparaat?” Een voorbeeld dichtbij huis is de slimme thermostaat van de C.V. die direct in verbinding staat met de energieleverancier en met een app bediend wordt. Of de smartphone die de resultaten van het laatste rondje hardlopen automatisch doorstuurt naar een website waar deze data wordt verzameld.
In een meer geavanceerde oplossing ziet het scenario er zo uit: Na een werkdag opent de bewoner de voordeur met een op afstand bedienbare sleutel. Zodra deze van het slot draait, gaat via draadloze communicatie automatisch de verlichting in de hal aan en wordt de kamertemperatuur (die ‘s morgens, bij het verlaten van het huis, automatisch werd verlaagd) weer verhoogd. Het IoT gaat in dit geval om de reeks handelingen, die zonder tussenkomst van personen automatisch worden uitgevoerd.
Het IoT is niet nieuw
Al sinds 1991 wordt er al over dit onderwerp gediscussieerd. Kevin Ashton, manager bij Proctor & Gamble legde het in 1999 als volgt uit: “Adding radio-frequency identification and other sensors to everyday objects will create an Internet of Things, and lay the foundations of a new age of machine perception.” Hij schreef in 2009 dit blog over IoT. Inmiddels is IoT een wereldwijde ‘booming’ markt die volgens IDC de komende 6 à 7 jaar van 1.9 triljoen dollar naar 7.1 triljoen dollar groeit.
Hoe reageert het bedrijfsleven op het IoT?
Uit een ander rapport blijkt dat de helft van alle bedrijven en instellingen bezig is de dienstverlening aan te passen op het IoT. Uit het onderzoek – waarbij meer dan honderd toonaangevende organisaties in Europa en Noord-Amerika zijn ondervraagd – blijkt wel dat de meeste IoT-oplossingen onderling aanzienlijk in niveau en verfijning van elkaar verschillen.
Het vertrekpunt is meestal een ‘connected’ apparaat, dat data genereert. Meer geavanceerde oplossingen maken bediening op afstand mogelijk met behulp van sensoren. En met de meest volwassen oplossingen kunnen organisaties de door sensoren gegenereerde data gebruiken voor een prestatieverbetering richting de klant.
Welke bedrijven of instellingen lopen voorop?
De zorg- en industriële sector nemen de leiding met IoT-oplossingen waarbij ook daadwerkelijk een betere service richting de eindgebruikers ontstaat. Maar deze marktsegmenten zijn wat dat betreft in de minderheid. De meeste andere bedrijven bieden al wel informatievoorzieningsoplossingen (via notificaties en alerts) of op afstand bedienbare oplossingen (via sensoren). Opmerkelijk is dat slechts 30 procent van alle organisaties het lukt om concrete omzet uit een IoT-oplossing realiseert.
Investeer niet met eigen middelen in IoT
De eerste iPad is nota bene pas 4 jaar geleden gelanceerd, terwijl nu al de overstap begint naar ‘sensored based’ en ‘wearable’ apparatuur. Ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Een passende zakelijke vervangingsstrategie is voor bedrijven dan ook noodzakelijk. De hoeveelheid digitale assets neemt ook explosief toe. Hoe houd je dat als organisatie beheersbaar? Het kopen van deze snel veranderende apparatuur is af te raden. Als bedrijf of instelling biedt het in eigendom hebben van ’connected’ apparatuur geen toegevoegde waarde.
Welke alternatieve investeringsmogelijkheden zijn er?
Bijna iedereen kent het concept leasen als het om een wagenpark gaat. Er wordt betaald voor het gebruik en niet voor het eigendom. Dat exact dezelfde financieringsoplossing ook bestaat voor technologische innovaties en digitale infrastructuren, is minder bekend. Leasen heeft veel voordelen; investeringskosten worden omgebogen naar operationele kosten en de gebruiker draagt geen risico over de waardevermindering van apparatuur.
Enkele voorbeelden van geïmplementeerde IoT-projecten zijn:
1. Smart & Connected City oplossingen, zoals het project rond de Amsterdam ArenA, waarbij de verlichting op afstand of met sensoren wordt aangepast en zo de veiligheid vergroot en energie bespaart.
2. e-Health oplossingen voor de (thuis)zorg, zoals een mobiele telefoon die de huissleutel vervangt.
3. Energie Management oplossingen, zoals de recent gelanceerde thermostaat en rook melder Nest.
Dankzij ‘The Internet of Things’ in onze inmiddels ‘connected world’ zijn de mogelijkheden onuitputtelijk.
[Deze blogpost is geschreven door Helene van Baardwijk, Econocom]
[Header afbeelding via Fotolia]
Verder lezen over Internet of Things
Mobile02.07.2024
VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum
Technology20.02.2024
Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik
Gadgets20.03.2023
WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater
Plug & PlayDC Business20.03.2023
Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing
Cybercrime04.11.2022
De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers
Gadgets03.11.2022
IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar
Lifestyle31.10.2022
3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is
Technology21.10.2022