Online25.01.2024

​Klarna komt met abonnement op…. betalen?


We praten er misschien niet dagelijks over, we gebruiken het met zijn allen wel op zeer regelmatige basis. Soms omdat je iets wil kopen waar je eigenlijk even geen budget voor vrij hebt, soms omdat een andere betaalmanier bijvoorbeeld technisch niet werkt. Klarna is een veelgebruikte manier om online aankopen te betalen. En binnenkort kun je daar waarschijnlijk een abonnement op afsluiten.

Klarna

We zien het steeds vaker bij webwinkels, dat je een abonnement kunt nemen. Nu is dat niet voor het betalen, maar bijvoorbeeld voor de mogelijkheid om je retouren gratis te laten ophalen, of gratis verzendkosten te hebben. Klarna biedt alleen een betaaldienst, maar het komt ook met zijn eigen abonnementsvorm. Voor Europa is het nog niet aangekondigd, maar wel voor de Verenigde Staten. Het kost daar 7,99 dollar per maand (7,34 euro).

Maar, wat krijg je daar dan voor? Betalen met Klarna kost doorgaans geen extra geld, en als dat wel zo is, dan is het vaak iets dat de webwinkel zelf betaalt. Echter is dat in de Verenigde Staten anders. Daar kunnen winkels die geen contract hebben met Klarna, toch Klarna aanbieden, maar dan kost het de klant 2 euro extra. Die 2 dollar, daar gaat het hier om: dat kun je als het ware afbetalen door als klant een abonnement te nemen op de betaal-laterdienst.

Betalen om te kunnen betalen

Je moet wel vrij veel online shoppen wil je dat abonnement nemen: ongeveer vier keer per maand, maar dan dus ook nog bij winkels die niet zelf een contract hebben met Klarna. De kans bestaat natuurlijk dat als mensen toch dat abonnement wel nemen, bedrijven die wel een contract met Klarna hebben, denken: mooi, daar stoppen we mee, want klanten betalen het wel. Tegelijkertijd is het een vrij hoge drempel, 2 dollar zal ook klanten kunnen afschrikken, net als dat mensen ook snel afgeschrokken zijn van verzendkosten.

Klarna heeft wat extra geldstromen wel nodig. Het schijnt mogelijk met een eigen IPO te komen, naast dit abonnement, dat moet helpen om het bedrijf te laten groeien. Het is namelijk in een heel korte tijd van 46 miljard dollar naar 8 miljard dollar gegaan in waarde en dat is -hoe groot het getal ook- een diepe daling. En dan wil het ook nog AI het werk laten doen, wat ongetwijfeld ook een besparing is. Hoewel het misschien vreemd is dat het met een betaaldienst komt voor zijn betaaldienst, is het in ieder geval een wat vriendelijkere manier van geld verdienen dan Klarna normaal doet. Klarna leeft namelijk vooral door mensen die niet op tijd betalen.

Teren op mensen zonder budget

Het idee is natuurlijk dat je Klarna gebruikt wanneer je even geen budget hebt. Schat je het verkeerd in en heb je uiteindelijk nog steeds geen budget wanneer je eenmaal wel moet betalen, dan is Klarna bij, omdat dat weer een fee kan rekenen als je je betaling niet nakomt. Dat verandert overigens niet wanneer je dat abonnement hebt. Vooral jonge mensen blijken te worstelen met dit soort betaalproblemen, wat logisch is: die zijn over het algemeen sowieso minder goed in het inschatten van risico’s omdat ze hier minder ervaren mee zijn.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Online Shop

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

We gaan in sneltreinvaart richting de feestdagen. Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis volgen elkaar in rap tempo op. En dus gaan we ook met zijn allen weer op zoek naar de leukste cadeaus en scherpste aanbiedingen. Maar daar spelen ook kwaadwillenden slim op in. En dus komt Autoriteit Consument & Markt nu alvast met een waarschuwing voor onbetrouwbare webshops in aanloop naar de feestdagen.

Online31.10.2024

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshops
Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Albert Heijn had ooit een kassaloze AH To Go en al was dat een experiment, kunnen we stellen dat de kassaloze supermarkt niet werkt. 

Technology08.10.2024

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Heb je een webwinkel, let dan goed op hoe je knoppen heten

Hoe heten de knoppen op jouw webwinkel? Dat kan veel uitmaken in het consumentenrecht.

Online07.10.2024

Heb je een webwinkel, let dan goed op hoe je knoppen heten

Dit is het verschil tussen Riverty en Klarna

Achteraf betalen bij een webshop kan heel handig zijn, bijvoorbeeld met Riverty of Klarna. Wat zijn de verschillen en de risico's?

Online24.09.2024

Dit is het verschil tussen Riverty en Klarna

Producten EasyToys liggen nu ook in de schappen bij Kruidvat

Kruidvat gaat vanaf 23 september een aantal erotische producten verkopen van EasyToys. De speeltjes en aanverwanten komen te liggen in 1.200 winkels in Nederland en België en natuurlijk ook online op Kruidvat.nl. Dankzij deze overeenkomst verdubbelt de erotische webshop in één keer zijn aanwezigheid in het Nederlandse en Belgische winkelbestand.

Online23.09.2024

Producten EasyToys liggen nu ook in de schappen bij Kruidvat

Bol verhoogt de prijs van zijn Select-abonnement

Heb je een Select-abonnement van Bol? Dan is er slecht nieuws: het wordt duurder. Het goede nieuws? Niet belachelijk veel.

Online05.09.2024

Bol verhoogt de prijs van zijn Select-abonnement

Consument is onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen

De Nederlandse consument geeft steeds meer geld uit online, maar ook steeds meer waarde aan duurzaamheid. Er is alleen wel werk aan de winkel voor webwinkels. Uit onderzoek van Thuiswinkel.org  blijkt namelijk dat consumenten niet voldoende zijn geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen. Daarnaast wordt de impact van het gedrag van consumenten ook nog vaak onderschat.

Online04.09.2024

Consument is onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen

Worden je Temu-bestellingen straks duurder?

Bestel je wel eens op Shein, AliExpress of Temu? Dan ben je niet de enige en dat ziet ook de Nederlandse overheid...

Online30.07.2024

Worden je Temu-bestellingen straks duurder?