Als je die niet zag aankomen kom je duidelijk niet veel meer in contact met kinderen. Norton Symantec heeft een ‘My First Device’ onderzoek gedaan onder meer dan 7.000 mensen in tien landen in Europa en het Midden-Oosten. Uit de Nederlandse cijfers blijkt dan dat kinderen dagelijks gemiddeld iets minder dan twee uur buiten spelen, terwijl ze 2,5 uur aan hun smartphone of tablet spenderen. Joh. Wie zag dat nou aankomen.
In ons land krijgen kinderen vaak rond hun tiende zelf een smartphone of tablet. Dat is de leeftijd waarop ouders vinden dat ze zo’n apparaat wel mogen hebben en dan begint het ook als communicatiemiddel nuttig te worden. Van de ondervraagden uit het onderzoek blijkt wel dat de helft van de kinderen tussen de vijf(!) en tien jaar zelf al een smartphone te hebben. Nu zou het goed kunnen dat dit puur gaat om ‘leeftijdscategorie 5-10 jaar’ en dat bijna die hele helft bestaat uit 8- en 9-jarigen.
De helft van de Nederlandse ouders zegt zelf ook te veel tijd online door te brengen, en die groep (plus nog een vijftiental procent van ouders die hun eigen gedrag niet overmatig vinden) zijn bang om het verkeerde voorbeeld te geven aan hun kroost. Als mama en papa zelf ook meer dan de helft van de tijd aan hun smartphone geketend zitten is het inderdaad niet gek dat het kroost dit als volkomen normaal gedrag ziet.
Hoewel: een eerder onderzoek van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij had ook al uitgewezen dat een groot gedeelte van jongeren zich dood ergert aan het overmatige smartphone-gebruik van hun ouders en zich vaak zelfs genegeerd voelen. Die conclusie komt in dit onderzoek ook terug, want drie op de tien ouders wordt wel eens door hun eigen kinderen gewezen op hun online gedrag. Misschien dat er dan toch nog hoop is voor de nieuwe generatie, als ze zichzelf kunnen aanleren om de smartphone geen centraal onderdeel van hun leven te maken. Daar kunnen de ouders ook een belangrijke rol in spelen.
“We moeten ons allemaal bewust zijn van de hoeveelheid tijd die we online doorbrengen en het probleem van de overmatige schermtijd aanpakken, waarbij ouders het goede voorbeeld moeten geven. We hebben geconstateerd dat 39% van de ouders in Nederland al ‘tech free’ tijd of dagen in huis hanteren waarin iedereen uit de buurt blijft van hun gadgets. Dit biedt een geweldige kans om onze afhankelijkheid van apparaten opnieuw te beoordelen” zegt Robert den Drijver, Regional Director Benelux & Nordics bij Norton daarover.
[Afbeeldingen © 5nikolas5 – Adobe Stock]