Het voelt altijd een beetje als pesterij: aankomen op de verste baan en dan een kwartier rond worden gereden in een vliegtuig, terwijl de persoon die je komt ophalen in de dure P1 staat te wachten. Dat taxiën, daar doe je niks aan -en is zelfs voor je eigen veiligheid, want het heeft alles met de wind en drukte te maken-, maar je weet nu wel beter hoe laat je echt buiten staat op Schiphol.
Vliegreizen zijn altijd een beetje een wildcard: je kunt eigenlijk geen strakke afspraken maken na je vlucht, want je weet eigenlijk niet goed hoe laat je precies weer een ‘vrij mens’ bent en kunt gaan en staan waar je wil. Soms moet je lang in het vliegtuig rondrijden voor je aan de gate staat, soms moet je vanaf de verste D-gate ongeveer 3.000 stappen zetten voordat je bij de bagageband bent… En dan moet die bagage nog komen.
Er zijn veel vertragende factoren en hoewel je dat irritant kunt vinden, het hoort er ook een beetje bij. Misschien is het ook wel goed om na een reis niet meteen allemaal grote plannen te maken. Tegelijkertijd zijn er wel wat praktische zaken die spelen, waardoor een betere inschatting kunnen maken wel een plus is.
Het is immers altijd moeilijk inschatten welke trein je nou precies kunt nemen, of hoe laat iemand je nou echt moet ophalen als je met het vliegtuig gaat. Nu kun je aan vluchttijden en vertragingen weinig doen, maar je kunt wel de Schiphol-app gebruiken. Die vertelt je namelijk binnenkort hoe lang het ongeveer duurt voordat je goed en wel buiten staat. Ook de website van Schiphol moet die mogelijkheid krijgen, allemaal met een zelflerend datamodel.
Schiphol gebruikt bijvoorbeeld de verwachte looptijden en actuele wachttijden van de paspoortcontrole en de bagagebanden. Er worden uiteindelijk 13 verschillende bronnen ingezet om tot een advies te komen. We vragen ons wel af of er verschil kan worden gemaakt: wat als je geen bagage hebt ingecheckt of als je uit een land komt waarna de douanecontrole van het paspoort niet nodig is?
Schiphol schrijft erover: “Voor reizigers zonder ruimbagage wordt direct de verwachte looptijd en eventuele wachttijd bij de paspoortcontrole van Koninklijke Marechaussee weergegeven. Voor reizigers mét ruimbagage wordt de totale exit-tijd bepaald door de langste wachttijd: die bij de bagageband of bij de paspoortcontrole.“
In ieder geval is het sympathiek dat Schiphol probeert te helpen. Het is openbare informatie, dus je kunt het ook als je iemand ophaalt bekijken om te weten te komen hoe laat je iemand werkelijk kunt verwachten. Want ja, als we de afgelopen jaren iets hebben geleerd, dan is het wel dat ook al ben je geland, het nog een flinke tijd kan duren voordat je eenmaal bij het Hello Goodbye-cafe bent.