Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Online shoppen wordt binnenkort duurder. Tenminste, als je buiten de EU winkelt én op een kleiner totaalbedrag dan 22 euro uitkomt. Relatief gezien valt 21 procent wel mee als het gaat om zo’n klein bedrag, maar het betekent toch dat je AliExpress-kabeltje duurder uitvalt dan je in eerste instantie had gehoopt. En dat is precies waar de nieuwe regel voor is.
De opkomst van China: lekker goedkoop
China is enorm in opkomst. Het is een cliché om te zeggen, maar het is echt zo. De Verenigde Staten hebben er dan wel eigenhandig voor gezorgd dat telefoonmaker Huawei semi om zeep geholpen werd, er wordt alleen maar meer geshopt op AliExpress en er worden elke dag duizenden TikTok-video’s gemaakt. Het is allemaal China dat achter deze apps zit. AliExpress is niet per se populair omdat het Chinees is, maar wel omdat je er heel goedkoop (zonder al te grote verzendkosten) prachtig alles kunt kopen wat je maar zoekt, zeker als het plastic is.
Het wordt door veel mensen als lekker handig en lekker goedkoop gezien, maar het zorgt er tegelijkertijd voor dat het steeds moeilijker is om binnen de EU een online shop te runnen. Bij veel producten gaan mensen toch kijken bij de Chinese overburen of daar soms eenzelfde item voor een veel lager bedrag te krijgen is. Dat is in de meeste gevallen aanzienlijk minder duurzaam, maar internetshoppers laten zich nu eenmaal vaak leiden door de portemonnee.
Meer geld voor de EU
De nieuwe wet- en regelgeving is ervoor bedoeld om de oneerlijke concurrentieverhouding tussen shops binnen en buiten de EU beter te maken. Volgens de EU zorgt die oneerlijke verhouding ervoor dat we binnen de EU jaarlijks 5 miljard euro aan btw-kosten mislopen. Dat is mede opgebouwd uit alle pakketjes die van buiten de EU komen en lager zijn in aankoopbedrag dan 22 euro. Nu gaat die 22 euro verdwijnen, waardoor er geen vrijstelling meer is en je gewoon btw moet betalen.
Dankzij de nieuwe wet- en regelgeving die vanaf 1 juli van kracht is, wordt het dus iets minder aantrekkelijk gemaakt om buiten de EU te shoppen. Het kost je namelijk vanaf dan op alle aankopen sowieso 21 procent BTW. Vroeger maakte het nog uit of iets 22 euro of minder was, maar per 1 juli zijn ook bestellingen van 22 euro en minder aan de btw onderhevig. Je moet dan het btw-bedrag van 21 procent van je totaalbedrag voldoen. Vergeet bovendien niet dat het Verenigd Koninkrijk zich inmiddels ook al een tijdje niet meer onder de EU schaart.
Veel bijkomende kosten op online bestellingen buiten de EU
Nu is dat makkelijk te berekenen, maar er zijn ook altijd kosten bij een pakket dat buiten de EU vandaan komt waar je misschien minder rekening mee houdt. Nu is de wet- en regelgeving daaromtrent niet veranderd, maar even een geheugenopfrisser. Een bezorger zal vaak om inklaringskosten of invoerrechten vragen. Invoerrechten betaal je op aankopen waarvan het bedrag 150 euro of meer is. Invoerrechten zijn zo’n 0 tot 12 procent, afhankelijk van het type product. Inklaringskosten zijn de kosten die je bezorger heeft gemaakt door de invoeraangifte bij de douane voor je te doen. Het zijn weliswaar vaste bedragen, ze zijn wel per bezorger verschillend. Hier kom je dus vaak wel enigszins voor een verrassing te staan.
Uiteindelijk ben je dus best veel meer geld kwijt voor een simpele online aankoop dan je zou verwachten, zelfs bij iets simpels als een sleutelhanger, telefoonhoesje of stickerset van Ali. Het is ook wel een verwarrend proces, want soms is het zo dat een webwinkel die kosten betaald, of denk je dat je bij een bedrijf buiten de EU shopt maar blijken ze bijvoorbeeld een distributiecentrum in de EU te hebben. Houd er in ieder geval sowieso rekening mee dat er extra kosten bijkomen. Vergeet ook niet dat die misschien niet altijd al duidelijk zijn wanneer de bezorger voor de deur staat. Soms krijg je achteraf van FedEx nog een rekening thuisgestuurd. Niet te vroeg juichen dus. Zeker nu de wet- en regelgeving is aangepast, is iedereen op scherp als het gaat om het berekenen en betalen van de extra kosten voor jouw online aankoop.
Verder lezen over Online Shop
Online14.11.2024
Amazon komt met zijn eigen Temu-killer
Online14.11.2024
In aanloop naar de feestdagen komt Sendcloud met WhatsApp Tracking
Online08.11.2024
EU-toezichthouders eisen dat Temu zich aan de regels houdt
Online31.10.2024
Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!
Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshopsTechnology08.10.2024
Is de kassaloze supermarkt mislukt?
Online07.10.2024
Heb je een webwinkel, let dan goed op hoe je knoppen heten
Online24.09.2024
Dit is het verschil tussen Riverty en Klarna
Online23.09.2024