Tinder kampt met een groot probleem: bots en scammers. Of je nu een man bent of een vrouw, homo of hetero: de kans dat je tijdens je swipe-avonturen een bot tegenkomt is groot. Het is een almaar groeiend probleem en dat ziet Match ook, het bedrijf achter Tinder ook. Is het ondanks de maatregelen nog wel leuk om te Tinderen?
Het is inmiddels vaste prik geworden bij borrels met mijn vrienden: even een scammer op Tinder bezighouden. Immers: hoe langer je de scammer bezighoudt, hoe minder tijd hij of zij heeft om echte slachtoffers te maken. En, eerlijk is eerlijk, het is ook gewoon heel grappig wat voor vreemde gesprekken je zoal hebt. Toch is het natuurlijk eigenlijk helemaal niet zo lachwekkend. Het is een groeiend probleem dat het niet alleen gevaarlijk maakt om te swipen, maar ook gewoon een stuk minder leuk.
Als ik luister naar alle escapades van mijn vrienden, dan lijkt het erop dat het erg toeneemt. Als je match je niet een cryptoscam probeert in te praten, dan is het wel een bot die je sowieso niet moet willen. Het valt ook op dat er steeds meer Tinderaars zijn die dan twee letters hebben als naam. “Allemaal nep”, stellen mijn vrienden zuchtend. Het is frustrerend, want hoe eenvoudig dat swipen ook is, het kost nu eenmaal wel wat moeite om jezelf open te stellen voor daten en het is zonde als die moed dan wordt verpest door bots en ander internetgespuis.
Maar goed, we kunnen als gebruikers wel constateren dat het probleem lijkt te groeien: laten we het Tinder vragen. De woordvoerder van Tinder geeft aan: “Tinder erkent dat financiële en romantische zwendel toenemen op alle sociale netwerkplatforms en heeft een gids gemaakt om gebruikers te helpen zichzelf online te beschermen. De Factsheet Romance Scams van Tinder bevat een lijst met waarschuwingssignalen of rode vlaggen die je kunnen helpen om oplichters te herkennen. Bijvoorbeeld als ze gesprekken heel snel van Tinder afhalen of praten over financiële uitdagingen.”
Het probleem is er: maar is zo’n gids genoeg? Tinder zegt: “We hanteren een zero tolerance beleid voor gebruikers die zich bezighouden met welke vorm van fraude dan ook en houden ons platform constant in de gaten om verdachte profielen op te sporen en te verwijderen. Tinder investeert in een aantal manieren om gebruikers te beschermen tegen slechte actoren die fraude plegen, waaronder een robuust pakket veiligheidsfuncties en in-app veiligheidseducatie, fraudedetectietechnologie en directe samenwerking met wetshandhavers wanneer dat nodig is. Gebruikers worden ook aangemoedigd om verdacht gedrag direct aan Tinder te melden, zodat we deze slechte acteurs kunnen identificeren, stoppen en verwijderen.”
In Nederland werkt Tinder onder andere samen met BR, Rutgers, NJR en CSG om problemen op te sporen en te zorgen dat Tinder-gebruikers kunnen genieten van hun dating-avontuur, in plaats van constant op hun hoede te hoeven zijn. Specifiek als het om romantische scams gaat, dan werkt het bovendien samen met CCV, Fraudehelpdesk en Slachtofferhulp Nederland en lanceert het regelmatig campagnes om gebruikers op het bestaan van dit soort kwaadwillenden te wijzen. Tinder zegt: “In de afgelopen drie jaar hebben we meer dan 20 veiligheidsfuncties geïntroduceerd, zoals ID-verificatie, waarschuwingen, Weet je het zeker en Vind je dit vervelend, om de ervaring voor onze gebruikers te verbeteren, de authenticiteit te helpen waarborgen en naleving van onze Communityrichtlijnen te helpen garanderen.”
Klinkt allemaal nog wat vaag, maar wat Tinder in de praktijk doet is bijvoorbeeld profielen scannen op taalgebruik dat niet oke is, zorgen dat het via kunstmatige intelligentie snel slechte profielen verwijdert en handmatig profielen checken die niet in de haak zijn. Er zijn ook dingen geintroduceerd als fotoverficiatie, achtergrondcontroles en videochat om maar te controleren dat iemand is wie hij zegt dat hij is.
Match Group meldde dat in het eerste kwartaal van 2023 bijna 5 miljoen spam- en bot-accounts werden geblokkeerd, bij het aanmelden of voordat gebruikers ze konden zien. Het feit dat er in een vrij korte tijd al 20 manieren bij zijn gekomen om mensen te helpen strijden tegen bots en scams is goed, maar ook schrikbarend. Het laat zien dat het een moeilijk te bestrijden probleem is, waar niet maar een ultieme oplossing voor is. Bovendien is het overduidelijk dat hoeveel Tinder ook kan doen: het uiteindelijk ook aan de oplettende gebruiker is om dit soort ellendelingen te erkennen en als spammers te melden.
Terugkomend op de vraag of Tinder nog wel leuk is tussen al dit internetgespuis, kunnen we zeggen dat het ook een beetje aan jezelf is. Het is misschien ontzettend flauw, maar we proberen er tijdens onze borrels dus om te lachen, die idiote scammers die soms met de meest vreemde comebacks komen. En uiteindelijk is het ook goed om dat te doen, niet alleen om die scammer met nutteloos ‘werk’ bezig te houden, maar ook om met elkaar het gesprek aan te gaan over scams en de rotte plek die het op de datingappel is. En vooral: je bewust zijn dat dit een probleem is dat volop blijft groeien.
Als je veel swipet, dan leer je die gekke accounts er meestal wel tussenuit te filteren, maar bij twijfel: neem contact op met Tinder en kijk wat de app voor je kan doen. Als je zelf de mindset hebt dat je er bent om het leuk te hebben en dat je die bots en scammers nu eenmaal er tussen hebt zitten, net als die echte mensen waar je simpelweg geen match mee hebt omdat ze met een gigantische vis poseren of alleen maar foto’s met vriendinnengroepen plaatsen, dan kun je weer veel meer plezier hebben in je online datingleven. Maar helaas, het zal er wel altijd een zijn waarbij je alert moet blijven.