30.10.2014
Online

Is een belasting op internet toch niet zo’n slecht idee?

By: Dominique Dewitte

BlogOnline

In Hongarije is een voorstel van de regering om een belasting te heffen op het gebruik van het internet op flinke protesten gestuit. Ook de D66-Europarlementariërs Sophie in ’t Veld en Marietje Schaake zijn hier op tegen. In een reactie laten ze weten:

In ’t Veld: “De voorgestelde internetbelasting van de regering Orbán zal investeerders afschrikken, toegang tot het internet voor lagere inkomens beperken en internetvrijheid limiteren. Deze belasting is een ontzettend slecht idee. Mijn advies: Orbán, schrap deze wet!”

Schaake: “Hongarije mag het creëren van een digitale internet markt, die we in Europe zo hard nodig hebben, niet tegenhouden. Als het eerste land dat internet belasting wil heffen is dat een reëel risico. Ik wil ook zeker weten dat deze plannen van de regering Orbán netneutraliteit niet ondermijnen.”

Het verzet door de bevolking heeft de Hongaarse premier Viktor Orban in ieder geval aangezet om zijn voorstel te versoepelen, maar een belasting op de consumptie van internet mag volgens Leonid Bershidsky, columnist bij Bloomberg, niet zonder meer worden veroordeeld. Een fiscale heffing wordt volgens hem vaak gezien als poging om de informatieverspreiding onder controle te houden, maar zou volgens Bershidsky in werkelijkheid de consument van heel wat ongewenste informatie kunnen besparen.

Viktor Orban, de Hongaarse premier, wil aan de gebruikers van het internet een heffing van 150 forint (0,5 euro) per gigabyte rekenen. “Geen enkel ander land maakt gebruik van een dergelijke bit-belasting, maar de maatregel past in het fiscale beleid dat Orban sinds zijn aantreden 4 jaar geleden heeft geïntroduceerd,” aldus Bershidsky.

De belasting op personen en vennootschappen blijft beperkt, maar wel worden hoge btw-tarieven aangerekend, terwijl ook speciale fiscale heffingen worden opgelegd aan bepaalde sectoren – zoals bankactiviteiten, reclame en telecommunicatie – die vaak door buitenlandse partijen worden gedomineerd.” 

Telecomoperatoren betalen een heffing per telefoongesprek en tekstbericht,” verduidelijkt Bershidsky. “Het is voor de regering dan ook normaal dat voor internetdiensten, die door dezelfde bedrijven worden aangeboden, gelijkwaardige heffingen worden gehanteerd.”

De bit-belasting zou de gemiddelde consument ongeveer 25 dollar per maand kosten, wat in Hongarije met een gemiddeld maandloon van 680 dollar bijzonder veel is.

Orban kon de protesten van de bevolking natuurlijk niet negeren. Daarom werd voorgesteld om de maandelijkse heffing te beperken tot maximaal 700 forint voor particulieren en 5.000 forint voor bedrijven.

Fiscale lasten op reclame en het internet worden snel veroordeeld als pogingen om de vrijheid van informatie te beperken, wat ook een natuurlijke impuls is voor een politicus zoals Viktor Orban, die de Russische president Vladimir en diens Turkse collega Recep Tayyip Erdogan als een rolmodel bestempelt.”

Wetenschappers aan de Maastricht Universiteit voeren echter al twee decennia aan dat een internetbelasting een valide economisch concept is,” zegt Bershidsky. “Daarbij wordt aangevoerd dat de economie zich steeds meer toespitst op transacties met immateriële informatie. Op die manier wordt volgens hen een groot gedeelte van de waardeketen onzichtbaar.”

Indien een overheid het concept van een consumptieheffing hanteert, is het ook logisch dat het verbruik van data zou worden belast. Er is geen enkele reden waarom internetverkeer zou worden gespaard van de traditionele belasting op telefonie. De infrastructuur is immers fysiek en niet onbeperkt. Een heffing op zware consumptie zou ook de netneutraliteit kunnen helpen.

Tevens kan worden aangevoerd dat de providers veel meer video en audio willen verspreiden dan de verbruiker nodig heeft. Indien die consumptie wordt belast, zou het publiek de diensten zoals ongewenste reclamevensters wellicht vaker blokkeren.”

Bovendien zou de heffing de operatoren kunnen stimuleren om naar nieuwe technologieën te zoeken die het internetgebruik efficiënter zouden maken.”

[Afbeelding via Fotolia]

Share this post