Online13.08.2023

Is AI niet meer te stoppen? Deze plannen moeten het beperken


AI is er nu, en hoewel er allerlei waarschuwingen de ronde doen, is het de vraag wat er precies aan kan worden gedaan om te zorgen dat het niet uit de hand loopt. De ‘godfather van AI’, Geoffrey Hinton, heeft wel een idee. En dat doet erg denken aan de nieuwe Mission Impossible.

Kunsmatige intelligentie een gevaar?

In Mission Impossible: Dead Reckoning part 1 is te zien hoe ‘de entiteit’ de wereld probeert over te nemen: AI zo slim dat het een gevaarlijk schaakspel met mensen makkelijk wint. Op een gegeven moment besluit de overheid dan ook om alle belangrijke informatie uit de cloud uit te typen op papier: lekker analoog. Toch is dat niet zo heel ver van wat er verstandig wordt geacht: Hinton zegt het ook: er moeten analoge computers worden gemaakt in plaats van digitale, om tech zich meer naar onze wensen te laten gedragen.

Hinton wordt enorm serieus genomen: hij zou zijn goede baan bij Google hebben achtergelaten omdat hij vrij over AI (en dan vooral de gevaren ervan) wilde kunnen spreken. Hij is als Godfather van AI een groot expert op het gebied van kunstmatige intelligentie en mensen luisteren graag naar wat hij te zeggen heeft. Zo stelde hij eerder al dat AI potentie heeft om volledig uit de hand te lopen. “AI weet 1.000 keer meer dan een menselijk brein. Als het gaat om ‘massa-kennis’ dan is AI veel beter. Over 5-20 jaar is de kans dat AI-systemen slimmer dan wij zijn groot: wel 50 procent. Maar misschien leert het van menselijk gedrag wel om het ons niet te vertellen.” Kortom, als AI straks liegt over hoe machtig het eigenlijk is, dan is het alsnog onze eigen schuld: wij leren het liegen.

Nieuwe Turing-test

Hinton denkt dat we door analoog te computeren AI toch nog kunnen bijbenen. Analoge computers zijn niet per se oude 486’s die zonder internet bestaan: het zijn speciale computers die op dit moment bijvoorbeeld in de biologie worden gebruikt. Zo zegt hij tegen Wired: “”Het idee is dat je niet alles digitaal maakt”, zegt hij over de analoge aanpak. “Omdat elk stukje analoge hardware net iets anders is, kun je geen gewichten overbrengen van het ene analoge model naar het andere. Er is dus geen efficiënte manier om te leren in veel verschillende kopieën van hetzelfde model. Als je AGI krijgt [via analoge computers], zal het veel meer op mensen lijken en niet zoveel informatie kunnen opnemen als die digitale modellen kunnen.”

Daarnaast wordt er gepleit voor een nieuw soort Turing-test om AI in de gaten te houden. Ooit was de Turing-test het toonbeeld waarmee kon worden gekeken of je met een machine of een mens te maken hebt. Het had alles te maken met rechters die een gesprek hadden met een mens en met een robot, en dan moesten bepalen wie de mens was. ChatGPT is in staat om die test te doorstaan. Hierdoor wordt er gevraagd om een nieuwe variant van die test. We kunnen AI misschien niet stoppen, maar we kunnen het wel beter in de gaten houden. Als het ons tenminste niet voor de gek houdt, zoals in de nieuwe Mission Impossible perfect wordt gedemonstreerd in de eerste scène met de Russische onderzeeër. Met andere woorden: die test zal waterdicht moeten zijn.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

Waarom sommige namen zorgen dat ChatGPT crasht

Wist je dat ChatGPT ook van dat soort dingen heeft? De AI-chatbot krijgt het bij sommige namen te kwaad. Dit is hoe dat komt.

Online03.12.2024

Waarom sommige namen zorgen dat ChatGPT crasht

Meta test met AI-gegenereerde samenvattingen in Threads

Meta, het moederbedrijf van o.a. Facebook en Instagram, blijft zijn focus op innovatie vergroten met nieuwe functies voor zijn sociale media-app Threads. Het bedrijf test momenteel AI-gegenereerde samenvattingen in de "Trending Now"-sectie van Threads, exclusief beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten.

Social Media03.12.2024

Meta test met AI-gegenereerde samenvattingen in Threads

Samsung Galaxy S24: alleskunner dankzij Bixby en AI

Bixby zorgt ervoor dat de Samsung AI-functies direct toegankelijk zijn, waardoor je tijd heel veel tijd bespaart. Het voorkomt dat je zelf weer door apps en menu’s moet navigeren. Ongeacht waar je ook bent. AI en Bixby maakt je S24 slimmer en veel meer intuïtiever.

Technology01.12.2024

Samsung Galaxy S24: alleskunner dankzij Bixby en AI

Langverwachte OpenAI-videotool Sora is nu online: niet door OpenAI

OpenAI heeft de tool nog niet online beschikbaar gemaakt voor het grote publiek met een reden. Het gaf in oktober nog aan dat het Sora veiliger wil maken.

Video27.11.2024

Langverwachte OpenAI-videotool Sora is nu online: niet door OpenAI

Google Lens krijgt flinke AI-updates: video’s maken en zoeken met je stem

Google heeft een reeks indrukwekkende updates aangekondigd voor Google Lens, waarmee de tool nog veelzijdiger wordt. Lens, dat al bekend staat om zijn visuele zoekfunctionaliteiten, krijgt nu een flinke boost door integratie met AI. Deze updates zijn nu beschikbaar in Search Labs voor mobiele apparaten.

Search26.11.2024

Google Lens krijgt flinke AI-updates: video’s maken en zoeken met je stem

Zoom is nu een AI-bedrijf zodat je een dag minder hoeft te werken

Het blijft Zoom heten, maar in plaats van Zoom Video Communications wordt het nu Zoom Communications. En het wil dat je minder gaat werken.

Online26.11.2024

Zoom is nu een AI-bedrijf zodat je een dag minder hoeft te werken

Apple werkt aan LLM Siri: Een revolutionaire stap in spraakassistentie

Apple is bezig met een ambitieuze upgrade van Siri, hun populaire digitale assistent. De nieuwe versie, intern bekend als "LLM Siri," is gebaseerd op geavanceerde AI-technologieën en heeft als doel Siri aanzienlijk slimmer en veelzijdiger te maken.

Technology25.11.2024

Apple werkt aan LLM Siri: Een revolutionaire stap in spraakassistentie

Bluesky neemt standpunt in tegen AI-training met gebruikersdata

Bluesky, het opkomende sociale mediaplatform dat de laatste tijd steeds meer aandacht trekt, heeft een duidelijk standpunt ingenomen tegen het gebruik van gebruikerscontent voor AI-training.

Social Media25.11.2024

Bluesky neemt standpunt in tegen AI-training met gebruikersdata

Verder lezen over Toekomst

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Tijdens een Communitydag georganiseerd door NPULS sprak Timothy Druiventak van KLM.  Zijn lezing ging over over de rol van leren in het oplossen van zakelijke problemen bij KLM, met name in de context van technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Artificial Intelligence29.10.2024

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go