09.01.2021
Online

​iPhone-dag! Waarom we nodeloos de dozen bewaren

By: Laura Jenny

BlogOnline

Het was 9 januari 2007, de MAC Expo was aan en Steve Jobs haalde hem uit zijn zak alsof het niets was: de zeer geruchtmakende iPhone. Het was de smartphone van Apple en de eerste keer dat Apple een serieuze gooi deed naar succes in de wereld van draagbare telefoons. De rest is geschiedenis… Heb jij die telefoon gehad? Maar, nog interessanter: heb jij ook de doos bewaard?

Doosjes van gadgets

Mijn huis lijkt vol te liggen met gadgets, maar eigenlijk is het helemaal anders. Het lijkt een kerkhof waar aardig wat opgravingen zijn geweest: er liggen diverse doosjes van technologische gadgets. Leeg, levenloos en ja, nutteloos. Zelfs als je geen complete hoarder bent, dan is de kans groot dat je specifiek de doosjes van gadgets bewaard. Het is iets wat we erven van onze ouders. “Bewaar je wel het doosje, voor de zekerheid?”

Als je vaak verhuisd, dan is je dozenkerkhof waarschijnlijk was kleiner. Immers realiseer je je vaak bij verhuizen dat je waarschijnlijk nog weinig kan met de gadget die in de doos heeft gezeten -als je die al nog hebt-, laat staan dat de doos zelf nog enige functie heeft. Tenzij je er iets leuks van maakt voor je huisdieren om in te spelen, is er eigenlijk geen reden voor die dozen om in je huis te liggen. Inmiddels is er sinds deze week op internet veel te doen rondom het bewaren van dozen.

Tweedehands verkopen gaat beter in de doos

Heb je echter dozen liggen van gadgets die je de afgelopen jaren hebt gekocht, is het dan wel slim om ze te bewaren? Er zijn verschillende redenen om de dozen wél te bewaren. Denk aan wanneer je de gadgets nog wil verkopen: een doosje is niet alleen de perfecte manier om iets op te sturen, de kans is groot dat je er meer voor kunt krijgen als je het op Marktplaats verkoopt met de belofte dat je het originele doosje erbij hebt. Mensen houden ervan als iets compleet is. Het voelt soms zelfs alsof het dan beter zou werken.

Een andere reden om de doosjes van techgadgets te bewaren is dat je er een bepaalde garantie op hebt. Er is de wettelijke garantie, de fabrieksgarantie, verkopersgarantie en zelfs nog extra garantie. Deze zijn zeker niet altijd allemaal van toepassing, maar vaak heb je dankzij die garantie toch een tijd de mogelijkheid om eventuele problemen met je artikel kosteloos bij de leverancier neer te leggen. Je kunt een product ook in een plastic tas en een doos doen, maar het voelt net even beter als je het in de originele verpakking aan de leverancier kunt presenteren. Vaak zitten er op de doos nog stickers met serienummers enzovoorts, die de fabrikant mogelijk kunnen helpen het probleem te traceren.

Wat wil je ermee doen?

Ook hangt het wel een klein beetje van de prijs van het product af of je de verpakking moet bewaren. Zo’n verschrikkelijke blisterverpakking waar je standaard een schaar voor nodig hebt: het heeft vaak weinig zin om die te bewaren. Ook zal je van oordopjes van 8 euro waarschijnlijk veel minder kwaliteit mogen verwachten dan van oordopjes van 150 euro. Uiteindelijk is het altijd je eigen keuze of je de doos wil bewaren of niet, maar het heeft er dus ook mee te maken hoe lang je plezier denkt te hebben met een product en of je het eventueel nog wil verkopen.

Als je de ruimte hebt om de dozen te bewaren, dan is het echt niet vreemd om dat te doen. Maar, zeker als je een gadget niet eens meer in je bezit hebt, dan doe je er goed aan elk jaar even te kijken of al die dozen nog wel nuttig kunnen zijn. Bijvoorbeeld op 9 januari, de verjaardag van Apple’s iPhone.

Beeld bron: Pexels

Share this post