Online10.09.2014

​Internet governance en de digitale Chinese muur


Het besturen van het internet? ‘Liever niet’ zeg ik zoals velen. Hoe bestuur je iets dat geen grenzen kent, op bijna de hele wereld invloed heeft en waar zoveel belangen aan verbonden zijn? Dat is de vraag die centraal heeft gestaan in bijna elke bijeenkomst over internet governance in de laatste 15 jaar. Afgelopen week vond het Internet Governance Forum plaats in Istanbul, een grote VN conferentie die vorm moest geven aan de ontwikkeling van gedeelde internationale normen en afspraken als het gaat om het besturen van het internet.

Bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden praten over nieuwe ontwikkelingen en oplossingen die ze kunnen vinden. De afgelopen jaren staan vooral in het teken van de wereld post-Snowden; massa surveillance en de rol die bedrijven daarin spelen. Is het nog wel mogelijk om de kansen van het wereld wijde web te grijpen als er geen vertrouwen en veiligheid voor internet gebruikers is? Zijn technische oplossingen zoals encryptie voldoende, of moeten er wetten en regels komen? En kan dat wereldwijd?

Maar los van alle mooie discussies over internet governance is het open internet is natuurlijk al op verregaande wijze beperkt door beslissingen die bedrijven en overheden dagelijks nemen. Deze blog schrijf ik vanuit China waar ik ben voor een bijeenkomst van de Young Global Leaders en hier ondervind ik direct wat dat kan betekenen. Voor ik vertrok was mijn eerste zorg hoe ik veilig online zou kunnen. Met een schone tablet en een VPN ging ik op weg. Tot mijn verbazing kwamen vele andere bezoekers van de top er pas in China achter dat de sociale media die ze thuis gebruiken hier niet werken. Nog steeds hebben veel mensen geen goed beeld van de wijde censuur, blokkering van sites en monitoring hier. De meeste bezoekers nemen dan ook geen maatregelen om veilig online te kunnen.

In een week in China krijg je geen volledige indruk van de lange termijn impact die censuur heeft op de 700 miljoen internetgebruikers in dit land. Maar deze discussie op Wikipedia (zie ook onderstaande afbeelding) over de Tiananmen Square demonstraties in 1989 geeft een indruk. De vraag is welke informatie er überhaupt in het Chinees te vinden is. Er schijnen tienduizenden mensen te werken aan het real time aanpassen van de filter termen op sociale media in China.

image-wikipedia
image-wikipedia

Gelukkig zijn het juist mensen in repressieve samenlevingen die vaak zelf de slimste oplossingen bedenken. Niet alleen om toch online te kunnen, maar ook om via het gebruik van metaforen toch maatschappelijk gevoelige discussies te voeren. In onderstaande video legt Chinees journalist en blogger Micheal Anti daar iets over uit. Hij vraagt ook om Chinezen hun eigen manier te laten vinden. Toch vind ik dat de internationale verantwoordelijkheid essentieel blijft.

Er is een toenemende spanning tussen de inherente grenzeloosheid van het internet en de wil van nationale overheden om controle over het internet en zijn gebruikers uit te oefenen, binnen en buiten de eigen grenzen. Landen als China, Rusland en Iran zijn bang om hun monopolie op informatievoorziening te verliezen en voor de emanciperende kracht van het internet. Omgekeerd is het behouden van een open en vrij internet juist cruciaal voor bijvoorbeeld de Europese Unie, vanuit een economisch, strategisch en mensenrechten perspectief. De innovatieve, democratiserende kracht van een vrij internet en de mogelijkheden die dat biedt zijn van onschatbare waarde en daarom moeten we voorop lopen in de strijd om die te beschermen.

De afgelopen 15 jaar vergaderen hebben nog steeds geen sluitend antwoord kunnen geven op hoe we in internationaal verband transparant en democratisch beslissingen kunnen maken die potentieel invloed hebben op de levens van miljarden internetgebruikers wereldwijd. Dit gebrek aan vooruitgang is voor sommigen reden om het hele concept internet governance naar de prullenbak te verwijzen. Dat is niet slim, want er staan enorme belangen op het spel. We moeten juist zorgen dat de bestaande structuren herzien worden zodat we effectiever, transparanter en inclusiever kunnen overleggen. Maar laten we niet doen alsof fora over internet governance op zich staan in het bepalen van het bestuur van het internet. Bedrijven en overheden gaan door met het nemen van hun eigen beslissingen, helaas vaak tegen het publieke belang of de vrijheden van de internetgebruiker in.

[Afbeelding via Fotolia]

Marietje Schaake

Marietje is Europarlementariër voor D66 sinds 2009. Ze zet zich in voor digitale vrijheid. Het Europees Parlement steunde in 2014 haar voorstellen voor Europese netneutraliteit. Momenteel werkt ze aan een rapport over de impact van technologie op mensenrechten. Naast haar parlementaire werk is Marietje onder andere commissaris bij de Global Commission on Internet Governance en neemt als vicevoorzitter zitting in de Raad van Toezicht van Free Press Unlimited.

...

Verder lezen over China

Waarom sommige auto’s in China sinds een paar dagen misvormd lijken

Chinezen zetten de laatste dagen video's online van auto's die rare bollingen hebben. Wat gebeurt er?

Automotive12.08.2024

Waarom sommige auto’s in China sinds een paar dagen misvormd lijken

Worden je Temu-bestellingen straks duurder?

Bestel je wel eens op Shein, AliExpress of Temu? Dan ben je niet de enige en dat ziet ook de Nederlandse overheid...

Online30.07.2024

Worden je Temu-bestellingen straks duurder?

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie
Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Een nieuwe rechtszaak tegen Temu stelt dat het Chinese platform er aantoonbaar ver in gaat: het zou je tekstberichten op je telefoon meelezen.

Cybercrime01.07.2024

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Nederlandse consumenten shoppen online steeds meer in China

Nederlandse consumenten hebben in het eerste kwartaal van 2024 ruim €9 miljard online uitgegeven, een groei van 3% t.o.v. Q1 2023. Het aantal online aankopen nam iets af (-3%) naar ruim 85 miljoen. Wel wordt er meer gekocht bij buitenlandse webshops; zowel het aantal aankopen als de bestedingen cross-border zijn toegenomen

Online01.07.2024

Nederlandse consumenten shoppen online steeds meer in China

Waar je rekening mee moet houden als je op Temu shopt

Temu is een populaire app, maar de winkel blijft maar onder vuur liggen door security-experts.

Gadgets06.06.2024

Waar je rekening mee moet houden als je op Temu shopt

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Tech in Asia22.05.2024

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Shein, het bekende Chinese online warenhuis, moet zich aan de strenge regels van de EU gaan houden en dat betekent: oppassen met nepperij.

Online26.04.2024

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Verder lezen over Internet

Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers

Het online forum-achtige platform heeft bijna 100 miljoen gebruikers: 97,2 miljoen om precies te zijn. Niet per maand: dagelijks.

Online30.10.2024

Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers

Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken

Reddit wordt binnenkort waarschijnlijk nog interessanter: het wil betaalde subreddits beschikbaar maken.

Online08.08.2024

Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken

5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert

Als je vroeger iets wilde zoeken op het internet, dan moest je eerst naar google.com surfen en dan bijvoorbeeld intoetsen: “capaciteit Amsterdam Arena”. Nu is dat helemaal anders en wel op meerdere manieren. Dit zijn vijf manieren waarop ons zoekgedrag verandert.

Search05.08.2024

5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert

World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble

Vandaag is het World Wide Web Day en is het 33 jaar geleden dat de Engelse computerwetenschapper Tim Berners-Lee het internet introduceerde in 1991. Een tijd die wordt gekenmerkt door zowel hype en opwinding als het uiteenspatten van de internetzeepbel eind jaren 90.

Online01.08.2024

World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Het is een verschrikkelijke timing, of juist een heel slimme: door een zwakte in Windows kunnen hackers je computer in via een open wifi.

Cybercrime21.06.2024

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

We hebben 10 grappige gadgets voor je verzameld om helemaal te bewijzen dat jij het internet hebt begrepen.

Gadgets21.06.2024

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Lekker thuis internetten wordt weer een stukje duurder in 2024. De drie grote providers maken allen hun prijzen hoger.

Online18.06.2024

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!