Kan jij met zekerheid zeggen dat alle producten die je online aangeschaft ‘echt’ zijn? Dat je niet bent opgelicht met te dure namaak producten? Bijna een kwart van de Nederlandse consumenten is wel eens de dupe geweest van de aankoop van namaakproducten. Hierdoor nemen de zorgen over de veiligheid van online shoppen toe. Maar liefst 80 procent van de Nederlanders maakt zich druk om de risico’s. Maar waarom doen we er dan zo weinig aan?
Wat kunnen consumenten en retailers in 2017 tijdens het online-shoppen verwachten? Nu de online omzetten groeien en meer consumenten hun smartphone gebruiken om op internet te winkelen, zullen webshopeigenaren manieren moeten vinden om zich van de concurrentie te onderscheiden. Maar juist nu het internet en mobiele apparaten uitgroeien tot populaire winkelkanalen en retailers toegang krijgen tot een wereldwijde markt, nemen de risico’s rond online shoppen vliegensvlug toe.
In een tijd waarin er steeds meer aantrekkelijke aanbiedingen op internet te vinden zijn, is het de vraag hoe consumenten er zeker van kunnen zijn dat ze ontvangen wat zij denken te hebben besteld en geen namaakproducten krijgen aangesmeerd. Internetfraudeurs zijn het meest actief wanneer er sprake is van pieken in de online winkelactiviteit. Denk hierbij naast Sinterklaas en Kerst bijvoorbeeld ook aan Pasen en Valentijnsdag. Imitatieproducten zijn bovendien moeilijker te spotten, omdat ze steeds vaker worden aangeboden tegen een prijs die in de buurt ligt van het originele product.
Vroeger werd aangenomen dat consumenten met opzet namaakproducten aanschaften omdat die goedkoper waren. Vorig jaar constateerde MarkMonitor echter dat 24 procent van alle consumenten door vervalsers waren opgelicht. In hun zoektocht naar koopjes schaffen ze zonder er erg in te hebben namaakversies aan.
Hoe goed je ook onderlegd bent op zakelijk of internetgebied, er zijn vijf belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden wanneer je online producten aanschaft.
Online winkelen wordt steeds populairder omdat het wordt ervaren als handig en snel, maar pas dus op dat je niet té snel overgaat tot een aankoop. Laten we niet achteraf treuren over de aanschaf van namaakproducten, maar er proactief voor zorgen dat we het voorkomen.
Deze blogpost is geschreven door Kevin Day, Regional Manager Nordics en Nederland, MarkMonitor.