Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Het zal je niet verrassen om te horen dat het aantal illegale downloads blijft dalen in Europa. Wat je misschien wel zal verrassen is dat uit onderzoek van de UvA blijkt dat dit heel weinig te maken heeft met het gevecht dat al een paar jaar tegen sites als The Pirate Bay wordt gevoerd. De onderzoekers stellen in het rapport van het Instituut voor Informatierecht dat er “geen overtuigende link gevonden kan worden” tussen de strijd tegen illegaal downloaden en het grotere aantal mensen dat legaal media consumeert. Dat onderzoek is op basis van 35.000 mensen binnen Europa die ondervraagd zijn.
Waar ligt het dan wel aan? Volgens het onderzoek heeft het met twee dingen te maken, waarvan de eerste is dat er gewoon veel meer content op legale wijze te krijgen is. Met Spotify, Apple Music, Google Music en Play, Netflix, Videoland en Amazon Prime Video (om maar een aantal van de grote spelers te noemen) is de keuze inmiddels zo groot dat je wel heel erg specifiek op iets moet zitten te wachten om series, muziek of films te gaan downloaden. Er werd altijd al gezegd dat piraterij een respons was op het niet hebben van mogelijkheden om iets legaal te bekijken en dat blijkt langzamerhand waar te zijn *kuch* Game of Thrones *kuch*.
Koopkracht is belangrijk
Wat ook enorm meetelt is de stijgende koopkracht onder consumenten. Nu dat de crisis echt wel achter ons ligt hebben we weer iets te besteden en we hebben er blijkbaar geen moeite mee om een entertainment-budget opzij te zetten. Als we dan specifiek naar Nederland kijken blijkt dat iets meer dan een derde van de Nederlanders wel eens iets illegaals heeft gedownload. Aan de andere kant wordt er wel door meer dan 80 procent van de mensen legaal content gekeken of geluisterd. Die cijfers zijn in Europa overal ongeveer hetzelfde, afhankelijk van hoe streng downloaders aangepakt worden.
Over dat laatste hadden de onderzoekers ook nog wel iets te zeggen: individueel aanpakken van downloaders werkt alleen maar averechts. Het blijkt namelijk dat juist de mensen die downloaden vaak ook de grootste legale afnemers zijn van digitale content. Je mag dan wel in je recht staan om die mensen aan te pakken, je maakt wel je grootste klanten boos.
Het is ook niet alsof er geen manieren zijn om via een VPN alsnog dingen te gaan downloaden, dus het is onzinnig om te denken dat je illegale downloads volledig uit kunt bannen. De neerwaartse trend als het gaat om downloaden blijft doorzetten, zo zeggen de onderzoekers, dus ‘achterhoedegevechten’ hebben dan volgens hen weinig nut meer. Nederland houdt zich wat dat betreft al prima aan de regels, dus heel veel valt er niet meer te halen.
[Afbeeldingen © Nmedia – Adobe Stock]
Verder lezen over Downloaden
Online12.02.2024
Tijdmachine: LimeWire had niks met citrusvruchten te maken
Entertainment01.01.2024
Tijdmachine: Popcorn Time was bijna Netflix geweest
Online01.06.2023
Torrent-site RARBG stopt ermee: einde van een tijdperk
Online09.08.2022
Stichting BREIN meldt 21 miljoen illegale zoekresultaten
Google verwijderde er 650.000Online09.06.2022
Illegale downloader? Ziggo gaat je er niet op aanspreken
Online06.01.2022
Popcorn Time gaat offline: geen illegale films en series meer
Online02.07.2021
Downloaders vrijuit: Ziggo geeft geen gegevens weg
Cybercrime03.12.2020