Online23.12.2021

​IFTTT: 10 lifehacks voor If This Then That


IFTTT klinkt als een filmfestival, maar het is een app. Een app die ook jouw leven een stuk makkelijker kan maken. If This Then That wordt veel gebruikt door mensen die smarthome-apparaten hebben, maar er zijn ook heel veel toepassingen voor als je dat niet hebt. We noemen er tien, maar dat is slechts een fractie van wat er allemaal mogelijk is met deze ultra-app.

IFTTT

Eerst is het handig om de basics te weten: IF This Then That is een gratis verkrijgbare en gratis te gebruiken app voor je smartphone en in de browser. Je hebt er een account voor nodig, maar je kunt ook van Google of Facebook gebruik maken om erop in te loggen. Het idee is dat If This Than That je helpt met een soort micro-kettingreacties. Dus stel je voor: je wil dat als iemand je een mail stuurt, deze automatisch als Trello-kaart wordt aangemaakt. Of je wil dat wanneer je je woonkamerlicht aanzet, de verwarming aangaat. Dit zijn allemaal dingen die je met deze app kunt regelen.

Stel je voor dat je elke keer dat wij op The New York Times een artikel publiceren over cryptovaluta een e-mail wil ontvangen. Dan kun je een ‘if’ instellen, namelijk als The New York Times over cryptovaluta schrijft. Dan vraag je vervolgens als ‘then that’ dat er een e-mail naar je gaat. Het kan niet met alle sites, want er moet wel een zogeheten ‘applet’ voor zijn. Nest-thermostaat heeft het wel, maar veel andere merken bijvoorbeeld weer niet. In dit artikel gebruiken we alleen bestaande applets (recepten) om je lifehacks te leren met If This Then That.

10 lifehacks voor If This Then That

Het handige is dat je niet alles zelf hoeft uit te vogelen, want het klinkt wat ingewikkeld. Het is veel makkelijker dan dat. Je kunt namelijk applets opzoeken. Als andere mensen het al eens hebben gemaakt, dan kun je dat makkelijk vinden. De applets uit dit artikel zijn ook allemaal in de app te vinden (vaak zelfs in verschillende vormen).

1. Krijg een melding als het gaat regenen

Als je wil weten of het rond je huis gaat regenen, dan kun je via Weather Underground binnen IFTTT een melding krijgen op je smartphone. Erg handig als je bijvoorbeeld wil weten of je een regenjas aanmoet voor je op de fiets stapt, of als je een keer je was buiten hebt hangen.

2. Laat je Instagram-foto’s naar je ouders e-mailen

Dit is er eentje voor iedereen die zijn ouders bijvoorbeeld van zijn vakantie wil laten meegenieten, maar ook weer geen zin heeft om alles én op Instagram te zetten en dan ook nog apart te mailen. Je kunt een Instagram-applet aanmaken waarmee je automatisch via Gmail de foto’s die je op Instagram post naar je ouders kunt sturen.

3. Laat je Android-telefoon je achtergrond veranderen naar NASA’s foto van de dag

NASA plaatst al jaren elke dag een foto van de dag. Android is in staat om die foto elke dag te raadplegen en in te stellen als achtergrond. NASA is namelijk met IFTTT een IFTTT Space-dienst begonnen, waarmee je onder andere deze lifehack kunt laten uitvoeren, maar er zijn meer mogelijkheden, zoals een melding krijgen als het International Space Station boven jouw hoofd is.

4. Sla automatisch Facebook-foto’s waarin je getagd wordt op in iOS Photos

Als je met vrienden een weekend weg bent of gewoon een avondje flink gaat stappen, dan worden er waarschijnlijk foto’s gemaakt en al dan niet gepost op social media. Je hoeft straks niet meer te vragen of iemand die foto ook even op WhatsApp wil sturen voor je archief, want je kunt dankzij IFTTT zorgen dat foto’s waarin jij wordt getagd automatisch in je iOS Photos worden opgeslagen. IFTTT kan helaas niet beoordelen hoe gênant ze zijn en de tag verwijderen.

5. Een handig lijstje van Twitter-urls die je later nog wil lezen

Het is een beetje gek om iets te liken voordat je hebt gelezen waar de URL in de betreffende tweet naar verwijst, maar we doen het allemaal wel eens. Doe het vooral vaker, want via IFTTT kun je zorgen dat elke eerste link in een tweet die je liket in Pocket wordt opgeslagen, zodat je het volledige artikel later nog rustig kunt lezen.

6. Automatisch je gewerkte uren in Google Calendar

Deze IFTTT werkt op basis van je locatie, dus de app moet hiertoe wel toegang hebben. Het handige is dat je dan bijvoorbeeld kunt zorgen dat je lampen aangaan zodra je thuis bent, of dat je verwarming omlaag gaat als je weggaat. Het kan echter nog beter: Google Calendar kan voor je bijhouden hoe veel uur je hebt gewerkt. Je moet hiervoor wel werken op dezelfde locatie, want op basis van wanneer je aankomt en vertrekt van die locatie worden de uren in Google Calendar gezet.

7. Voor de Netflixers: krijg een e-mail met nieuwe Netflixcontent

Je kunt zelf kiezen of je een IFTTT-notificatie wil ontvangen of een e-mail, maar het is mogelijk om wanneer Netflix nieuwe content online zet een melding te krijgen. Soms is dat heel veel, dus misschien is een e-mail iets minder storend. Wel erg handig dat je altijd op de hoogte bent van wat je die avond wil gaan kijken.

8. Krijg op basis van je uren slaap in Fitbit een melding om eerder te slapen

Niet iedereen geloof dat slaap inhalen echt werkt, maar voor zij die dat wel geloven: als je een Fitbit hebt om je slaap te tracken, dan kun je IFTTT automatisch een afspraak in je Google Calendar laten maken om je te helpen herinneren dat je de avond erna even wat vroeger naar bed moet gaan.

9. Voeg nummers die je liket op YouTube toe als liedje op Spotify

Als LL Cool J inderdaad die comeback maakt en je zijn clip een like geeft, dan kun je meteen zorgen dat het nummer in een Spotify-playlist naar keuze gaat, zodra je op dat duimpje tikt op YouTube. Erg handig, zeker als je bijvoorbeeld een speciale playlist maakt met YouTube-likes, zodat je af en toe een soort persoonlijke New Music Friday kunt houden om te kijken of je de muziek echt zo goed vindt, of je je gewoon liet meeslepen door de videoclip.

10. Maak Tweets met je stem

Als je in IFTTT de Google Assistent handig inzet, dan kun je zorgen dat je kunt tweeten door te praten. Je hoeft alleen te zeggen “Ok Google, tweet ‘bla bla bla” en ze doet het voor je. Wel even oppassen dat dat niet per ongeluk gaat als je ‘Hé oetlul, niet vergeten uit je doppen te kijken!” naar iemand schreeuwt op straat.

Je zal merken dat zodra je de IFTTT-app gebruikt, er genoeg te ontdekken valt. Het heeft de bedrijven waarmee het werkt allemaal handig in de app gezet, zodat je zelf kunt uitvogelen of je iets van dat bedrijf hebt (zoals een Ring-camera of een Fitbit-bandje of -weegschaal) en dat dus nog handiger kunt inzetten.

Lees hier over meer apps die handig zijn op je smartphone.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over App

Innovatie in herinneringen: Fotoboeken van byPaper met Augmented Reality

In een tijd waarin technologie ons steeds meer helpt om herinneringen op nieuwe en creatieve manieren vast te leggen, biedt byPaper iets revolutionairs: fotoboeken met Augmented Reality (AR). Deze technologie maakt het mogelijk om je foto's te verrijken met video's, waardoor je niet alleen herinneringen in het fotoboek kunt vastleggen, maar ze ook op een levendige manier opnieuw kunt beleven. Of het nu de beelden en geluiden van een waterval zijn tijdens een vakantie, of het lachen van vrienden op een feestje – je beleeft het opnieuw, alsof je er weer bij bent.

Online21.11.2024

Innovatie in herinneringen: Fotoboeken van byPaper met Augmented Reality

Shazam heeft al 100 miljard nummers voor ons opgezocht

Niet van de DutchCowboys-redactie persoonlijk, maar voor iedereen op de wereld tezamen heeft Shazam al 100 miljard nummers opgezocht.

Online20.11.2024

Shazam heeft al 100 miljard nummers voor ons opgezocht

Zo speel je Pokémon TCG Pocket in Nederland op je telefoon

Het mag in Nederland niet in de Play Store door lootboxes, maar dit is hoe je Pokémon TCG Pocket toch op je telefoon zet en gewoon speelt. 

Gaming18.11.2024

Zo speel je Pokémon TCG Pocket in Nederland op je telefoon

ChatLicense wint Global Impact Challenge van Singularity University en SYNC Ithra

De Nederlandse startup ChatLicense is de winnaar van de Global Impact Challenge van Singularity University en SYNC Ithra. De organisaties zijn met de challenge op zoek gegaan naar dé oplossing die helpt op het gebied van misinformatie, cyberpesten en sociale polarisatie. Uit meer dan 500 aanmeldingen werd ChatLicense als winnaar uitgeroepen. De startup krijgt een 250.000 dollar cashprijs om verder te kunnen groeien.

Startups11.11.2024

ChatLicense wint Global Impact Challenge van Singularity University en SYNC Ithra

Telegram in de problemen: dit is er allemaal gaande

Telegram is veel in het nieuws de laatste tijd. Vooral de CEO ervan: dit is waarom.

Mobile30.08.2024

Telegram in de problemen: dit is er allemaal gaande

Sonos gaat na dramatische app-update misschien terug naar de oude app

Sonos zou nu zelfs overwegen om de oorspronkelijke app terug te brengen.

Online15.08.2024

Sonos gaat na dramatische app-update misschien terug naar de oude app

Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer

De zomer is volop bezig, en dat is natuurlijk ook het perfecte moment om jezelf en/of je geliefden te verwennen met de nieuwste gadgets. Van draagbare luidsprekers voor strandfeesten tot slimme zonnebrillen en waterdichte drones voor avontuurlijke opnames, of leuke nieuwe gadgets voor in en om huis, er is voor ieder wat wils.

Gadgets15.08.2024

Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer

Apple buigt voor de EU-regels: Spotify mag aanbiedingen tonen

Apple en Spotify ruziën vrolijk door, maar ondertussen heeft de EU ervoor gezorgd dat de prijzen van Spotify duidelijk zijn op iPhones.

Mobile15.08.2024

Apple buigt voor de EU-regels: Spotify mag aanbiedingen tonen