Online07.06.2021

​Houden de reisadviezen van BZ rekening met het Europese coronapaspoort?


Veel Nederlanders kijken reikhalzend uit naar de aanstaande zomer en de mogelijkheden om elders in Europa bij te komen van een veelbewogen coronajaar. De laatste maanden is er veel te doen geweest over het Europese coronapaspoort waarmee Europese burgers vrij moeten kunnen reizen binnen de Europese Unie in zoverre ze negatief zijn getest op corona, een recente coronabesmetting hebben doorgemaakt of, al dan niet volledig, zijn gevaccineerd tegen corona.

Het coronapaspoort dient ertoe om Europese landen te bewegen eenduidige en consistente richtlijnen te hanteren voor de inreis van Europese burgers in relatie tot het coronavirus. Met een middels een app te genereren QR-code en een groen vinkje moet het vanaf 1 juli aanstaande mogelijk zijn om jezelf relatief zorgeloos door Europa naar jouw vakantiebestemming te bewegen. Althans, dat is de systematiek die de Europese Commissie en voor ons land het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben afgesproken.

De vraag is echter of de toekomstige reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) voldoende zullen inspelen op de gezondheids- en veiligheidsgaranties die het Europese coronapaspoort poogt te bieden? Anders vormt het Europese coronapaspoort voor veel Nederlanders alsnog een doodgeboren kindje! En laten we eerlijk zijn, het komt in Nederland wel vaker voor dat twee verschillende ministeries volkomen langs elkaar heen werken.

Reisadviezen door het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ)

Van oudsher worden voor alle buitenlanden kleurcodes weergegeven (via www.nederlandwereldwijd.nl) die iets vertellen over de potentiële (on)veiligheid voor de individuele reiziger. Hierbij moet worden gedacht aan risico’s met betrekking tot o.a. de politieke situatie, terrorismedreiging, criminaliteit of natuurgeweld in het buitenland. Hieruit vloeien na grondige analyse kleurcodes voort variërend van Groen: u kunt reizen, Geel: let op, er zijn risico’s, Oranje: alleen noodzakelijke reizen tot Rood: niet reizen.

Sinds corona worden ook de gevaren voor de Nederlandse volksgezondheid expliciet betrokken bij de totstandkoming van dergelijke kleurcodes. Met dien verstande dat op grond van alleen het actuele aantal coronabesmettingen in een bepaald land de kleurcode hooguit als code oranje wordt weergegeven. Vooralsnog komen de reisadviezen van BZ grotendeels tot stand op grond van een analyse door het RIVM van het actuele aantal coronabesmettingen aldaar. Volgens een woordvoerder van BZ worden, in tegenstelling tot bijv. in 2020, kleurcodes met name bepaald door een analyse van het actuele aantal coronabesmettingen. Dus niet langer vanwege opgelegde quarantainemaatregelen aan inreizende Nederlanders op grond van de actuele coronasituatie in Nederland, aldus de woordvoerder.

Houden de reisadviezen van BZ rekening met het Europese coronapaspoort?

De cruciale vraag is echter of de toekomstige reisadviezen van BZ zich ook daadwerkelijk zullen verhouden tot het Europese coronapaspoort? Twee van de drie doelgroepen die binnen de Europese Unie veilig mogen reizen met het Europese coronapaspoort houden bij terugkeer naar Nederland nauwelijks nog een gevaar in voor de volksgezondheid. Dit betreffen zowel de gevaccineerden alsmede diegenen die een recente coronabesmetting hebben doorgemaakt. De groep die is gaan reizen met een negatieve coronatest zou kunnen worden verplicht om een eendere test te overleggen voor terugkeer naar Nederland.

Ongeacht het aantal coronabesmettingen in enig Europees vakantieland is daarmee de kans dat Nederlanders het virus massaal mee terugbrengen naar Nederland relatief klein. Het gevaar voor de Nederlandse volksgezondheid wordt met de invoering van het Europese coronapaspoort per 1 juli aanstaande dus in feite geminimaliseerd. Je zou daarom ook mogen verwachten dat BZ de reisadviezen voor alle Europese bestemmingen vanaf 1 juli op grond van exclusief de coronasituatie per definitie gaat weergeven als Geel: let op, er zijn risico’s. In zoverre natuurlijk dat er in die landen geen zorgwekkende varianten van het coronavirus opduiken die de Nederlandse volksgezondheid via terugkerende reizigers alsnog zouden kunnen bedreigen.

BZ weigert vooralsnog uitsluitsel over de implicaties van het Europese coronapaspoort

De hamvraag blijft uiteindelijk of de reisadviezen van BZ ook daadwerkelijk zullen inspelen op de gezondheids- en veiligheidsgaranties die het Europese coronapaspoort tracht te bieden? Vooralsnog wilde de woordvoerder van BZ die ik heb gesproken hierover geen duidelijkheid geven. Hiervoor werd ik naar VWS doorverwezen. Hoezo? Begint het wijzen nu al? Laten we hopen op veel samenwerking en wijsheid bij beide ministeries!

[Fotocredits – Blue Planet Studio © Adobe Stock]

Art Huiskes
Art Huiskes

Art ziet zichzelf als onderzoeksjournalist en doorgrondt het liefst thema's die anderen volgens hem laten liggen. Verklarende en verdiepende artikelen vormen zijn stijl. Hij schuwt ingewikkelde materie daarbij niet.

...

Verder lezen over Coronavirus

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

Elke zichzelf respecterende data-wetenschapper weet dat je niet zonder meer verschillende datasets uit verschillende onderzoeken met elkaar kunt vergelijken. Op dergelijke verschillende datasets kunnen namelijk onvergelijkbare omstandigheden van toepassing zijn die onderlinge vergelijkingen een uiterst heikele zaak maken.

Nieuws17.09.2024

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Van vleermuizen is genoegzaam bekend dat ze veel potentieel gevaarlijke virussen met zich meedragen. Vanwege hun snelle stofwisseling en bijzonder krachtige immuunsysteem kunnen ze gastheer zijn voor veel verschillende s...

Online25.07.2023

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Endemische versus pandemische systeemrisico's virusinfecties
Waarom aantallen wappies, gekkies en complotdenkers toenemen

Tijdens de coronapandemie heeft het grote publiek voor het eerst kennis kunnen maken met de alleszins bevreemdende manifestaties van wappies, gekkies en complotdenkers. Sinds de opkomst van sociale media ruim 15 jaar gel...

Online22.02.2023

Waarom aantallen wappies, gekkies en complotdenkers toenemen

iPhone-fabriek Foxconn: over een maand weer op volle capaciteit

Foxconn verwacht dat het eind december, begin januari weer op volle sterkte draait. Foxconn is de fabrikant van iPhones en die had door allerlei lockdowns in China de laatste tijd te weinig capaciteit om op volle toeren...

Mobile05.12.2022

iPhone-fabriek Foxconn: over een maand weer op volle capaciteit

​Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’

Wie denkt dat de coronaperiode reisorganisaties alleen maar kopzorgen heeft bezorgd, heeft het mis. Reisorganisatie Sunweb heeft corona gebruikt om meer te investeren in digitalisering. De reisorganisatie heeft met alle...

Lifestyle18.11.2022

​Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’

Qua uitstoot zijn we weer bijna op pre-coronaniveau

We waren zo lekker bezig: doordat we niet meer massaal de weg opgingen, was de uitstoot van CO2 in de coronatijd aanzienlijk lager dan normaal. Helaas zijn we nu bijna terug bij hoe hevig de uitstoot was voor corona en d...

Nieuws14.11.2022

Qua uitstoot zijn we weer bijna op pre-coronaniveau

De evolutionaire ontwikkeling van het coronavirus opnieuw geduid

De meeste ontwikkelingen zijn achteraf een stuk beter te duiden dan op het moment dat we er midden in zitten. Dit geldt zowel voor de meeste maatschappelijke ontwikkelingen als ook voor de evolutionaire ontwikkeling van...

Nieuws02.09.2022

De evolutionaire ontwikkeling van het coronavirus opnieuw geduid

De karakteristieke wijze waarop zoönoses zich doorgaans ontwikkelen
​De CoronaMelder-app kan van je telefoon af

Het is over voor de CoronaMelder-app. De overheid stopt op 22 april met de ondersteuning ervan. De servers gaan offline en dat betekent dat je niet langer een melding krijgt als er iemand met het coronavirus bij je in de...

Mobile20.04.2022

​De CoronaMelder-app kan van je telefoon af

Verder lezen over Reizen

OV-chipkaart-opvolger komt later door onenigheid met bunq

De OV-chipkaart krijgt een opvolger, maar die laat wel langer op zich wachten. Nog langer ja, want we hadden hem dit jaar al verwacht. Nu wordt 2025 misschien zelfs spannend.

Nieuws22.08.2024

OV-chipkaart-opvolger komt later door onenigheid met bunq

Booking wordt flink aangepakt: dit is waarom de reissite onder vuur ligt

Booking.com gaat de laatste tijd niet heel lekker. De EU heeft een oogje op het bedrijf en nu geven de Spanjaarden zelfs al een boete.

Online31.07.2024

Booking wordt flink aangepakt: dit is waarom de reissite onder vuur ligt

Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI

Booking.com is deze week groot in het nieuws: het reisplatform heeft te maken met een toename van het aantal oplichtingszaken tot 900 %.

Artificial Intelligence23.06.2024

Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

De kans is groot dat je op het punt staat om een reis te boeken. Een goed idee, maar pas wel op voor vakantiefraude. Dit is wat dat inhoudt.

Cybercrime05.06.2024

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Elke reis vereist voorbereiding en planning. Als mensen op reis gaan, zoeken ze op de een of andere manier naar de beste opties op basis van hun financiële mogelijkheden. En, om zo eerlijk mogelijk te zijn, het is onwaarschijnlijk dat iemand zou weigeren om geld te besparen op zijn reis, omdat dit geld kan worden besteed aan verschillende soorten entertainment.

Lifestyle29.05.2024

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

IJsland is helemaal niet altijd zo makkelijk als het om dronen gaat. Dit is wat je moet weten als je gaat dronen op IJsland.

Gadgets24.05.2024

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

5 dingen die je standaard in je vakantietas moet hebben

Het vakantiegeld is weer (bijna) gestort en dat betekent dat veel mensen zich zo langzamerhand weer op reiswebsites begeven om te kijken naar hun volgende tripje naar de zon. Of misschien neemt iemand je als verrassing mee op een last-minute.

Lifestyle22.05.2024

5 dingen die je standaard in je vakantietas moet hebben

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis

Het is weer de maand waarin bij veel mensen het vakantiegeld wordt gestort. Sommigen stellen het aanschaffen van een nieuwe gadget er speciaal voor uit, anderen gebruiken het waar het voor bedoeld is: vakantie. Waarom die twee niet verenigen?

Mobile15.05.2024

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis

Verder lezen over Travel

4 dingen om op te letten als je een bungalowtje boekt

Vroeger was het voor veel mensen steevast een keer per jaar met de familie naar Centerparcs, maar Landal is inmiddels heel groot, mede nu het samengaat met Roompot. Wil je weer lekker met je familie op pad, dan kun je kiezen voor verschillende aanbieders, maar er zijn 4 dingen waar je op moet letten bij welke bungalow je dan ook boekt.

Lifestyle28.10.2024

4 dingen om op te letten als je een bungalowtje boekt

3 tips voor een fantastische vakantie in eigen tuin 

De zomer staat weer voor de deur. De meeste mensen hebben hun vakantieplannen inmiddels al vastgelegd. Komt de vakantie dit jaar echter minder goed uit en is het niet haalbaar om erop uit te gaan? Of vind je het eigenlijk wel prima om lekker thuis te blijven? Dan is het hebben van een eigen tuin natuurlijk heerlijk!

Lifestyle22.07.2024

3 tips voor een fantastische vakantie in eigen tuin 

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De lente is een geweldige tijd om te reizen in Noord-Europa. De natuur ontwaakt, het weer wordt aangenaam, de landschappen zijn opvallend mooi en er zijn nog niet veel toeristen. Dus, welke pittoreske plekjes in Noord-Europa wachten op je en waarom is het comfortabeler om met de auto te reizen?

Lifestyle29.04.2024

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De voordelen van reizen met de auto
St. Patrick’s Day: de viering in Dublin in 50 foto’s

17 maart is een belangrijke dag voor Ieren: St. Patrick's Day. Morgen duiken we dieper in deze feestdag en hoe het is om deze te beleven, maar vandaag genieten we vooral van de prachtige plaatjes. St. Patrick's Day in D...

Entertainment18.03.2024

St. Patrick’s Day: de viering in Dublin in 50 foto’s

​5 reizen die echt je horizon verbreden

Het is natuurlijk heerlijk om elk jaar naar de camping te gaan in Frankrijk: lekker even helemaal niets, je weet wat je kunt verwachten en er is zon: heel veel zon. Echter is het na al die jaren waarschijnlijk niet meer...

Lifestyle14.02.2024

​5 reizen die echt je horizon verbreden

​5 tips om goedkoop een vlucht te boeken

Inmiddels weten we dat 9 maanden van tevoren op dinsdag boeken echt niet per se de goedkoopste manier is om aan een vliegticket te komen. Ook zou het niet helpen om je cookies te verwijderen. Vliegen wordt echter mede do...

Online13.02.2024

​5 tips om goedkoop een vlucht te boeken

Wintersporter, vergeet je je tolvignet niet?

Je hebt aan alles gedacht: winterbanden, sneeuwkettingen, een dakdrager: jij kan lekker zelf onderweg naar de wintersport. Of je nou een snowboarder of een skiër bent: je wil veilig en wel met je gezin, vrienden of miss...

Lifestyle14.01.2024

Wintersporter, vergeet je je tolvignet niet?

​6 dingen die je moet checken voor je naar een vakantiepark gaat

In het nieuwe jaar gezellig een midweek weg met de hele familie? Of met vrienden een weekendje genieten van een subtropisch zwemparadijs, een bowlingbaan en eekhoorns voeren? Als je een huisje op een vakantiepark hebt ge...

Lifestyle03.01.2024

​6 dingen die je moet checken voor je naar een vakantiepark gaat