Online25.10.2017

​Hosting performance; de trends


Een perfecte website is als een mix tussen Christiano Ronaldo en Barbapapa: snel, georganiseerd en in de juiste vorm op de juiste plek.

Alles moet sneller, efficiënter en beter, zeker als het aan Google ligt. Snelheid en gebruiksgemak worden elk jaar belangrijker in de Google rankings en vraagt om steeds meer flexibiliteit van ondernemers op het gebied van weboptimalisatie.

On- en off-site technische optimalisatie is aan de orde van de dag. Hoewel over on-site optimalisatie veel geschreven wordt (denk aan de vele SEO blogs), blijft off-site optimalisatie onderbelicht.

Afgelopen jaar verscheen er een artikel over hosting waarbij verschillende hostingproviders werden beoordeeld op de laadsnelheid met websites van de meest gebruikte CMS’en: WordPress, Joomla en Magento.

Wat bleek? Er bestond weinig tot geen relatie tussen de prijs en snelheid van het huidige hostingaanbod. Helaas is er in de afgelopen 12 maanden weinig verbeterd qua transparantie bij hostingproviders, waardoor het erg moeilijk blijft voor ondernemers om een gedegen keuze te maken voor snelle hosting. Tijd voor verandering. De vraag:

“Hoe krijg je de meest optimale hosting performance?”

Hardware performance

SSD hosting is een must

SSD gaat zeker de hosting standaard worden in en zou al de standaard moeten zijn voor snelheidsduivels.

SSD (wat staat voor Solid State Drive) hosting is bewezen sneller dan standaard hosting omdat web data gelezen en geschreven wordt via flash geheugen.

Daarnaast is SSD non-mechanisch. De data hoeft niet door radertjes heen, maar wordt direct aangesproken via een veel snellere connectie wat de laadsnelheden ten goede komt.

Virtual Reality, spannend of niet?

Hoewel Virtual Reality voor velen een spannend vooruitzicht is, geldt dit niet binnen de hostingbranche.

Virtualisatie op servers betekent dat de server wordt opgedeeld in verschillende delen om de rekenkracht (het aantal CPU’s) van de webhosting te limiteren. Dit gaat vaak in de vorm van een VPS (Virtual Private Server).

Dit kan voordelen hebben in flexibiliteit en prijs, maar beperkt het absolute rekenvermogen van de server doordat de paardenkracht (CPU & RAM) van de server verdeeld moet worden over de verschillende delen.

Ook bij shared hosting wordt virtualisatie vaak toegepast zodat er geen mankracht ingezet hoeft te worden op server monitoring. Het onder controle houden van de serverload is belangrijk zodat er niets mis gaat als er ineens veel traffic gegenereerd worden op een website. Zonder virtualisatie is daar een grotere buffer voor beschikbaar.

Steeds meer hostingproviders kiezen voor virtualisatie om kosten te besparen en aan de groter wordende flexibiliteit te kunnen voldoen. Dit gaat ten koste van de snelheid van websites en is daarom niet altijd de beste keuze.

Software performance

PHP 7 als topperformer

PHP 7 is de Christiano Ronaldo onder de scripttalen als het aankomt op snelheid en organisatie. De snelle, foutloze, meest scorende wereldspeler.

Met PHP als de motor van bijna elke moderne website is de technische afhandeling op de server erg belangrijk. Een goede PHP-afhandeling is namelijk essentieel voor de manier waarop bezoekers websites ervaren.

Zo nu en dan krijgt PHP een make-over, maar meestal is dit een minimale aanpassing die weinig uitmaakt als het aankomt op snelheidsverbeteringen. PHP 7 is anders:

Zoals gezegd is PHP 7 een game-changer op alle vlakken. Een aantal aspecten zijn fundamenteel anders dan bij de stabiele voorgangers 5.5 en 5.6. Zonder té technisch te worden kunnen we concluderen dat PHP 7 zorgt voor een snellere afhandeling van scripts, minder energie verbruikt en zorgt voor een betere foutafhandeling. Beter voor jouw website en de klimaatdoelstellingen 😉 dus.

Tip: Kies voor een hostingprovider die PHP7 aanbiedt en stap over op PHP7 als dat al mogelijk is bij je huidige provider. Test eerst of je website wel compatibel is met PHP7.

HTTP/2, het nieuwe web

Een leven zonder bureaucratie, dat is het nieuwe HTTP/2 protocol.

Papierwerk hoort natuurlijk niet echt bij digitale systemen, maar ook in de online wereld is een efficiënte afhandeling van vragen en oplossingen iets waarmee tijdswinst geboekt kan worden.

HTTP zorgt voor een uitwisseling van vraag en aanbod tussen een internetbrowser en een server waar de te bezoeken website op te vinden is. Daarbij wordt informatie zoals tekst, scripts en afbeeldingen uitgewisseld zodat de opgevraagde webpagina uiteindelijk getoond kan worden.

Sinds 1997 voert het HTTP/1.1 protocol deze informatie-uitwisseling uit. Tijden veranderen en 20 jaar is té lang in “online tijd”. Tijd voor verbetering dus en daarmee werd HTTP/2 geboren.

De verbeteringen van HTTP/2 ten opzichte van HTTP/1.1

  1. Een binaire afhandeling van informatie in plaats van alleen tekstueel
  2. Multidynamische connecties in plaats van one-on-one connecties met vaste volgordes
  3. Meer mogelijkheden voor compressie van data, waardoor kleinere databestanden sneller worden ingeladen
  4. Server-push functionaliteit waardoor belangrijke data sneller in de browser terechtkomt
  5. Verbeterde beveiliging, daarom is een SSL certificaat verplicht voor HTTP/2

HTTP/2 zorgt voor een efficiëntere, snellere en betere maatwerk informatie-uitwisseling tussen browser en webserver. De tijdswinst is een stuk minder substantieel als bij PHP7 en biedt meer kansen bij micro-optimalisatie.

‘Barbapapa’ websites

Net als Barbapapa (‘blob’ gevormde poppetjes van het gelijknamige kinderprogramma) altijd in de juiste vorm, op de juiste tijd, op de juiste plek.

Snelheid is helaas niet constant. Snelheid is variabel en verschilt dus per moment van de dag, locatie en laadmoment. Het is mogelijk om de snelheid van een website constanter te maken met bepaalde tools, zodat deze op verschillende momenten en locaties nog sneller en met name nog stabieler is.

Een dienst in combinatie met snelle hosting wat niet meer weg te denken is als optimalisatie tool is Cloudflare.

Cloudflare is een internationale distributie tool die ingezet wordt tussen de website en bezoeker van de website. Deze tool biedt de volgende functies die de snelheid en veiligheid van je website verbeteren:

  1. Effectieve caching van websites waardoor pagina’s sneller getoond kunnen worden
  2. Honderden servers wereldwijd waardoor een website altijd dichterbij de bezoeker geserveerd kan worden
  3. Automatisch comprimeren van data en afbeeldingen voor snellere weergave (zonder kwaliteitsverlies)
  4. Gratis SSL (ook een rankingfactor van Google)

En het mooie is, is dat een koppeling met Cloudflare gratis is en daarnaast ook nog eens makkelijk te regelen (inclusief bovenstaande functies) is. Maak van jouw website ook een ‘Barbapapa’ website die altijd en overal met een constante snelheid laad.

Geheim van de smid

Voel je hostingprovider gerust aan de tand, stel ze vragen. Hebben jullie PHP7? Zijn de servers uitgerust met HTTP/2? Sta ik op een SSD server? Hoe kan ik mijn website sneller krijgen? Hopelijk nemen een aantal providers zo het initiatief om nog transparanter te zijn over de performance van servers in de toekomst.

Uiteraard zijn er ook hardware zaken die de snelheid van servers bepalen en kunnen hosting providers niet altijd alles vertellen. Het optimaliseren van servers blijft toch een beetje het geheim van de smid.

Deze blogpost is geschreven door Hester Sietzema van
Domeinwinkel.

[Afbeelding © kubais – Adobe Stock]

...

Verder lezen over Website

Online poker wordt nu al gedomineerd door AI

Online poker is groot, maar voor zowel pro’s als recreatieve spelers wordt het een stuk minder leuk en interessant met AI erbij.

Online23.09.2024

Online poker wordt nu al gedomineerd door AI

Booking wordt flink aangepakt: dit is waarom de reissite onder vuur ligt

Booking.com gaat de laatste tijd niet heel lekker. De EU heeft een oogje op het bedrijf en nu geven de Spanjaarden zelfs al een boete.

Online31.07.2024

Booking wordt flink aangepakt: dit is waarom de reissite onder vuur ligt

De allerlelijkste website van 2024 wil geen restyle

De lelijkste website van 2024 kun je bijna niet meer gemaakt krijgen in 2024: de programma’s die je kunt gebruiken om sites te maken zijn simpelweg veel te goed geworden, daarmee kun je een gedrochtje als deze er niet meer uit weten te halen.

Online04.07.2024

De allerlelijkste website van 2024 wil geen restyle

Deze websites zijn genomineerd voor lelijkste website van het jaar

Websites met Comic Sans, of gekke kleurencombi's. Je kunt nu stemmen op de website die jij eruit vindt springen op het gebied van lelijkheid.

Online29.05.2024

Deze websites zijn genomineerd voor lelijkste website van het jaar

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

In het digitale tijdperk kan het bouwen van een effectieve website een uitdaging zijn. Dit artikel belicht veelgemaakte fouten tijdens het ontwikkelen van websites en biedt oplossingen om ze te vermijden.

Online29.04.2024

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

In 2023 heeft 67 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder aangegeven op internet informatie gezien of gelezen te hebben die volgens hen niet waar was, of waarbij ze twijfelden aan de waarheid ervan.

Nieuws11.04.2024

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

​Dit zijn de linkbuilding trends voor 2024

Een nieuw jaar staat voor de deur en dat betekent dat er weer nieuwe kansen zijn. Tijd voor nieuwe samenwerkingen of het verstevigen van bestaande relaties. Samen internet impact maken, dat doe je bijvoorbeeld met linkbu...

DC Business18.12.2023

​Dit zijn de linkbuilding trends voor 2024

​Zo bizar veel geld harkt OnlyFans binnen

OnlyFans: niemand ‘kent’ het, maar toch harkt de website per jaar een bizarre 5,6 miljard dollar binnen. Het platform waarop influencers en andere persoonlijkheden erotische content delen tegen betaling vindt gretig...

Online25.08.2023

​Zo bizar veel geld harkt OnlyFans binnen