Online12.07.2022

Hoe kun je online pesten voorkomen?


Worden lastiggevallen door mensen online gebeurt helaas veel. Online pesten klinkt vaak als iets dat alleen bij kinderen gebeurt, maar dat is zeker niet het geval. Sommige mensen worden online gepest door collega’s, lastiggevallen door mensen onder hun YouTube-video’s of via de DM’s op social media. Het is moeilijk te stoppen, maar zijn wel stappen die je kunt nemen om pesters tegen te werken.

Als je vroeger bent gepest op school, of op kantoor, dan ken je het gevoel. Je wil eigenlijk niet meer naar die plek toegaan, je voelt de ogen prikken en je hebt een algeheel onveilig gevoel. Hoewel het online leven vaak heel anders is, kunnen die gevoelens helemaal hetzelfde zijn. Je wil eigenlijk niet meer aanwezig zijn, zo min mogelijk zeggen en neigt bepaalde situaties te ontlopen. Erg jammer, want waarschijnlijk was het eerst juist een hobby van je om daarmee bezig te zijn en haalde je er veel plezier uit.

Cyberpesten gebeurt onder volwassenen, maar ook veelvuldig onder jongeren. Jaarlijks worden er 400.000 jongeren online gepest en de gevolgen zijn enorm. Om jezelf zo veel mogelijk te beschermen zijn er verschillende stappen die je kunt zetten. We nemen er een aantal door:

Gebruik meerdere accounts

Het is sowieso een goed idee om niet te veel van je online aanwezigheid aan elkaar te linken: dus die handige connectie tussen je Instagram-account en je Facebook-account kun je beter laten schieten. Ook is het verstandig om meerdere accounts te gebruiken. Als je op de ene wordt lastiggevallen, dan heb je er tenminste nog een. Ook is het in veel gevallen sowieso handig om bijvoorbeeld een zakelijk account te hebben en een privé-account.

Gebruik een VPN-verbinding

Net als bij fysiek pesten is het goed als mensen niet weten waar je woont, zodat mensen je niet thuis kunnen gaan opzoeken. Datzelfde geldt voor je IP-adres: het internetadres waarmee je te traceren bent bij het surfen. Hierdoor is het aan te raden om van een VPN-verbinding gebruik te maken, zoals bijvoorbeeld ExpressVPN.

Houd je locatie privé

Pesten kan enorm uit de hand lopen. Niet voor niets komt de overheid nu met regelgeving tegen doxing. Zorg dat het online pesten niet ook nog offline verder gaat door bijvoorbeeld je locatie altijd privé te houden. Ook op social media is het verstandig om niet te plaatsen waar een foto is gemaakt of waar je bent. Zo maak je het voor mensen minder makkelijk om te traceren waar je bent.

Wees je bewust van je foto’s

In het verlengde daarvan is het slim om goed te kijken wat er te zien is op je foto’s. Leuk, zo’n foto van je auto, maar als je kenteken te lezen is of te zien is in welke straat hij staat, dan geef je alweer veel meer informatie weg dan verstandig is. Probeer altijd goed te bedenken wat er precies op je foto’s staat en wat de risico’s hiervan zijn.

Reageer niet, maar zoek hulp

Hoe moeilijk het ook is om niet te reageren als iemand je onrecht aandoet of onzin over je verspreidt, je bent echt beter af om het vooral zo min mogelijk aandacht te geven. Probeer niet te reageren, want je reactie voedt de pestkop alleen maar. Niet reageren, maar hulp zoeken. Of dat nu psychische hulp is via je huisarts of de vertrouwenspersoon op werk of school, of eventueel zelfs hulp bij de politie als de pesterijen uit de hand lopen: zorg vooral voor jezelf en laat de pester vooral linkt liggen.

Bewaar het bewijs

Helaas kun je je pestkop niet helemaal negeren, want het is handig voor een eventueel vervolg om screenshots te maken van wat iemand zoal tegen je zegt, hoe en wanneer. Bewijs bewaren dus, want misschien wil je op dat moment niet direct juridische actie ondernemen, dat kan altijd later nog komen.

Hopelijk hoeft het niet tot een rechtszaak te komen en helpen de bovenstaande dingen om de cyberpester te stoppen en je gevoel van veiligheid weer terug te brengen. Schroom in ieder geval niet om hulp te zoeken als je hieraan behoefte hebt: cyberpesten kan enorm aangrijpend zijn.

[Fotocredits –
SB Arts Media © Adobe Stock]

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Privacy

Hoe bescherm je de data in je brein?

Het is niet ondenkbaar dat er straks ook mensen die geen lichamelijke beperkingen hebben met een breinchip rondlopen. Maar: hoe zorg je dat je breindata beschermd blijft?

Cybercrime30.09.2024

Hoe bescherm je de data in je brein?

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

Cybercrime16.09.2024

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeer
Telegram modereert privégesprekken toch niet

Het leek erop dat Telegram van plan was om ook privégesprekken te gaan modereren, maar stelt nu dat dat niet zo is.

Social Media09.09.2024

Telegram modereert privégesprekken toch niet

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

Verder lezen over VPN

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

​Zo omzeil je drukke servers in Call of Duty

Is een van je grootste frustraties over Call of Duty dat je in drukke games wordt geplaatst, terwijl je het liever wat rustiger en overzichtelijker hebt? Daar zijn oplossingen voor. We lichten er eentje uit: een VPN gebr...

Gaming28.03.2024

​Zo omzeil je drukke servers in Call of Duty

​Het dubbelsnijdende zwaard van de VPN belicht

Het onderstaande artikel is tot stand gekomen na eigen onderzoek middels een vragenlijst gericht aan verschillende Nederlandse VPN-services. VPN's zijn oorspronkelijk ontwikkeld als versleutelde verbindingen over het in...

Online09.12.2022

​Het dubbelsnijdende zwaard van de VPN belicht

​Kijk de Amerikaanse Netflix met een VPN

Heb je een Netflix-abonnement en is je favoriete serie in Nederland nog niet beschikbaar? Grote kans dat je het nieuwe seizoen wel graag wilt zien, zeker als deze bij Netflix in Amerika al wel beschikbaar is! Gelukkig ho...

Lifestyle06.09.2022

​Kijk de Amerikaanse Netflix met een VPN

Microsoft test gratis VPN-abonnement voor Edge-browser

Veel internetgebruikers benaderen het internet via de Chrome-browser of Safari: helemaal omdat die voorgeïnstalleerd zijn op een mobiele telefoon. Microsoft, dat zijn oorsprong vindt in alles PC, wil echter dat je zijn...

Online03.05.2022

Microsoft test gratis VPN-abonnement voor Edge-browser

​De beste manieren om F1 te kijken in 2022 (inclusief gratis, legale streams)

F1 seizoen 2022 is nu echt vol op stoom aan het komen. Eind vorig jaar brachten we op Dutchcowboys al verscheidene opties in kaart om F1 op televisie te kijken in het post-Ziggo tijdperk. Nu is het tijd om de balans op t...

Media22.04.2022

​De beste manieren om F1 te kijken in 2022 (inclusief gratis, legale streams)

4 voordelen die je kunt halen uit een VPN

Ooit de behoefte gehad om anoniemer te kunnen zijn online? Een Virtual Private Network (VPN) kan je daarbij van dienst zijn. Dit is een dienst die er voor zorgt dat alle data die je online verstuurt en ontvangt privé bl...

Online23.08.2021

4 voordelen die je kunt halen uit een VPN