Online30.03.2017

Hoe bescherm je in Nederland je privacy op het internet


Nederlandse internetproviders moeten toestemming vragen om jouw gegevens te verkopen.

Internetproviders mogen in de VS zonder toestemming jouwbrowsergeschiedenis en het gebruik van apps doorverkopen aan derden.

Het Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben hun goedkeuring gegeven voor een omstreden wetsontwerp. Internetproviders mogen voortaan in de VS weer de browse-geschiedenis en het app-gebruik van hun klanten zonder verdere toestemming verkopen. Onder Obama werd een jaar geleden door de FCC afgesproken dat deze informatie alleen mocht worden verkocht met toestemming van de gebruiker, maar dat is nu – permanent – teruggedraaid.

Slecht nieuws voor je privacy voor zover je browse-gedrag toch al niet via cookies en andere middelen door derden wordt opgeslagen. Het is de schimmige wereld van data, internet en wetgeving die voor de meeste mensen hun pet te boven gaat, dus laten de meeste mensen het maar gaan.

De grotere gedachte achter het vrij laten verhandelen van de browse-geschiedenis van internetgebruikers is dat bedrijven als Google en Facebook wel vrij gebruik kunnen maken van je internet-gedrag zolang je bent ingelogd met o.a. als doel hun advertentiemodellen succesvoller te exploiteren. Het vrij verhandelen van deze data moet de grote internetproviders als Comcast in de VS ook die mogelijkheid bieden en dat zonder toestemming.

De grote vraag is of wij in Europa ook een dergelijke wet er doorheen zouden kunnen krijgen. Waarschijnlijk niet, daar zijn wij te kritisch en te eigenwijs voor. De overheden proberen hier juist de privacy te beschermen. Providers mogen overigens wel degelijk deze data verkopen als zij hiervoor toestemming hebben gekregen van de gebruiker, ook in Europa.

Het onderwerp privacy verdient eigenlijk permanente aandacht ondanks de complexiteit van het onderwerp. Toch zijn er een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om je eigen privacy beter te beschermen.

3 Tips voor meer privacy

  • Plak je camera op je laptop af
  • Installeer VPN op je computer
  • Gebruik de Opera browser

Plak je camera af

Als Mark Zuckerberg zijn webcam en microfoon al afplakt, zijn er geen redenen om hem niet na te doen. De oprichter van Facebook wil voorkomen dat hackers kunnen meekijken en/of luisteren naar wat er bij jou in huis gebeurt. Iedereen zal zeggen: “waarom bij mij, ik heb niets te verbergen”, maar zodra het inbrekersgilde over moderne middelen gaat beschikken is het allemaal niet zo heel moeilijk meer. Je wil daarnaast niemand de mogelijkheid bieden om mee te kijken in jouw huis.

Installeer VPN op je computer

Wie anoniem gebruik wil maken van het internet kan het beste een VPN-verbinding gebruiken. Je provider ziet als enige dat je daar gebruik van maakt. Verder ben je zo anoniem als het maar kan. Met VPN beschik je over je eigen Virtual Private Network. Het grote voordeel is dat niemand meer mee kan kijken doordat de verbinding is versleuteld. Het betekent dat je onzichtbaar bent, ook als je ergens gebruik maakt publieke wifi. VPN is ook handig als je in het buitenland naar je Nederlandse Netflix-account wilt kijken.

Naast betaalde VPN-diensten zijn er zijn ook veel gratis aanbieders. Die keuze moet jezelf maken, al zullen wij altijd adviseren om een betaald account te nemen bij een erkende VPN-aanbieder. Gratis aanbieders zullen namelijk doorgaans ook je data mogen verkopen volgens de kleine lettertjes.

Gebruik van de Opera-browser

Webbrowser Opera is vooralsnog de enige browser met een ingebouwde VPN-dienst waarmee je versleuteld en anoniem kunt surfen zonder bijkomende kosten. De optie om gebruik te maken een VPN-verbinding kun je aanzetten in de preferences (voorkeuren) van de browser. Als service maakt Opera gebruik van de VPN-dienst SurfEasy, een bedrijf wat door Opera een paar jaar geleden werd overgenomen. Of Opera op alle plekken in de wereld werkt is alleen niet helemaal duidelijk.

[Afbeelding © sv_production – Fotolia]

De settings in Opera om VPN in te schakelen
De settings in Opera om VPN in te schakelen
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

...

Verder lezen over Privacy

Hoe bescherm je de data in je brein?

Het is niet ondenkbaar dat er straks ook mensen die geen lichamelijke beperkingen hebben met een breinchip rondlopen. Maar: hoe zorg je dat je breindata beschermd blijft?

Cybercrime30.09.2024

Hoe bescherm je de data in je brein?

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

Cybercrime16.09.2024

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeer
Telegram modereert privégesprekken toch niet

Het leek erop dat Telegram van plan was om ook privégesprekken te gaan modereren, maar stelt nu dat dat niet zo is.

Social Media09.09.2024

Telegram modereert privégesprekken toch niet

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

Verder lezen over Security

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Op donderdag 14 november heeft Wortell samen met relaties en partners de feestelijke opening van haar nieuwe next-gen Cyber Defense Center (CDC) gevierd. Dit innovatieve centrum biedt organisaties wereldwijd een geavanceerde oplossing voor 24/7 proactieve beveiliging, detectie en herstel van IT-landschappen. Het CDC speelt in op de groeiende dreiging van cyberaanvallen door bedrijven te helpen hun digitale weerbaarheid te versterken en altijd een stap voor te blijven op potentiële aanvallen.

Cybercrime20.11.2024

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt

Het jaar is bijna voorbij en daarom kijken we naar de trends die we momenteel zien op het gebied van cybersecurity. Waar moet je nou echt voor oppassen dit jaar?

Cybercrime11.11.2024

Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt

Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts

Misschien is het je weleens opgevallen? Tips, trucs en tutorials over hoe je jouw computer beter kunt beschermen tegen de gevaren van het internet. Met name Youtube grossiert in video's van computer-influencers die jou wel even fijntjes uit de doeken doen hoe je jouw computer beter kunt beschermen tegen malware of hackers.

Online06.11.2024

Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

We gaan in sneltreinvaart richting de feestdagen. Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis volgen elkaar in rap tempo op. En dus gaan we ook met zijn allen weer op zoek naar de leukste cadeaus en scherpste aanbiedingen. Maar daar spelen ook kwaadwillenden slim op in. En dus komt Autoriteit Consument & Markt nu alvast met een waarschuwing voor onbetrouwbare webshops in aanloop naar de feestdagen.

Online31.10.2024

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshops
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Niet alleen lokale documenten, ook clouddocumenten worden op slot gezet en een proces van chantage volgt: ransomware.

Cybercrime23.10.2024

Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Het zit al sinds 2016 in Jetpack en het zorgt dat gebruikers die ingelogd zijn kunnen lezen wat er in ingediende formulieren staat.

Cybercrime15.10.2024

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Pas op voor phishing! Je wordt er volop door gewaarschuwd door meerdere campagnes, is dat wel zo effectief?

Cybercrime09.10.2024

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen