Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
In één jaar tijd zijn er één miljoen glasvezelaansluitingen gelegd in Nederland: een record. Er liggen al meer dan 5 miljoen aansluitingen, waarvan er 2,3 miljoen in gebruik zijn. Maar, als deze nieuwe kabels eenmaal jouw huis bereiken, hoe kies je dan welk internet je gaat gebruiken?
Glasvezel-internet
Voor veel mensen is glasvezel nog een wat onbekend gebied, maar de verwachting is dat we over drie jaar al glasvezel in het hele land hebben. De kans dat je binnen niet al te lange tijd de keuze krijgt tussen gewoon internet en glasvezel wordt daarmee steeds groter. Maar, hoe maak je die keuze en hoe werkt het allemaal met glasvezel?
Glasvezel is een type verbinding waarop veel sneller data worden gestuurd dan we nu gewend zijn van dsl of kabel. Het internet is sneller en stabieler en dat heeft zijn voordelen in een wereld die steeds meer van het internet vraagt: games streamen en video’s kijken op hoge resolutie bijvoorbeeld. Het maakt niet uit of je uploadt of downloadt: het is allemaal even snel. In Nederland wordt glasvezel gelegd door verschillende bedrijven: KPN NetwerkNL, DeltaFiberNetwerk, E-Fiber, Glaspoort en T-Mobile/Open Dutch Fiber. Vooral KPN timmert hard aan de weg op dit gebied. Per wijk neemt het enkele maanden in beslag om glasvezel aan te leggen.
Internetproviders
Dat er glasvezel ligt in je wijk wil echter niet zeggen dat het ook naar je huis loopt. In eerste instantie wordt de glasvezelkabel in de straat gelegd en daarna moet de kabel met een speciale boor naar het huis worden aangelegd. In huis komt er vervolgens een speciale modem genaamd FTU. Heb je een abonnement bij een glasvezelprovider, dan is er nog een modem van de provider nodig om ook daadwerkelijk gebruik te maken van het internet. Hoewel het aanleggen van glasvezel in de buurt voor jou als consument gratis is, kun je wel aansluitkosten berekend krijgen voor het doortrekken van de kabel naar jouw woning. Dat kan een paar honderd tot zelfs meer dan 1000 euro kosten.
Wil je het ook, dan kun je op de glaskaart van Stratix kijken waar er al glasvezel ligt. Kijk vervolgens bij de verschillende providers wat ze je te bieden hebben. Let wel: glasvezelinternet is duurder dan ‘gewoon’ internet. Je kunt overigens ook bellen via glasvezel en televisie kijken via glasvezel, vandaar dat menig provider pakketten aanbiedt waarmee je meteen alledrie die dingen kunt doen met je aansluiting. Je kunt kiezen voor de bekende merken, zoals Caiway, KPN en T-Mobile, maar er zijn ook kleinere providers die het bieden.
Aanbieders vergelijken
Kiezen voor een bepaalde leverancier kan niet overal: soms is er nu eenmaal maar één leverancier beschikbaar. Echter biedt bijvoorbeeld KPN wel aan andere providers de mogelijkheid om -tegen betaling- gebruik te maken van zijn glasvezel. Verder zit het verschil tussen de aanbieders hem vooral in de snelheid en de kwaliteit van de verbinding. Dat is namelijk onderhevig aan hoe het netwerk is aangelegd en welke materialen er precies zijn gebruikt. Verder is glasvezel op dit moment nog redelijk nieuw en is het afwachten tot de grote concurrentie tussen bedrijven echt los gaat. Er zijn ook verschillende websites waar je de verschillende providers kunt vergelijken, zodat je het glasvezelabonnement kunt kiezen dat bij je past.
Als je de keuze hebt, zorg dan dat je goed shopt: zo heb je weinig gedoe door je internet en kun je lekker blijven doorkijken en -streamen.
Verder lezen over Internet
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Online30.10.2024
Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers
Online08.08.2024
Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken
Search05.08.2024
5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert
Online01.08.2024
World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble
Cybercrime21.06.2024
Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat
Gadgets21.06.2024
10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden
Online18.06.2024
Internet thuis wordt dit jaar weer duurder
Verder lezen over KPN
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Online18.06.2024
Internet thuis wordt dit jaar weer duurder
Mobile04.12.2023
Terugblik: Pocketline Swing was voor velen de eerste mobiel
Cybercrime28.11.2023
Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit
Wrong!Mobile10.11.2023
KPN Teletolk voor doven en slechthorenden gaat door
Nog minimaal tot eind 2028Gaming07.11.2023
NVIDIA GeForce NOW komt naar KPN glasvezel en 5G abonnees
Nieuwe gamestreaming bundel wordt begin 2024 gelanceerdGaming25.10.2023
KPN blijft voorlopig partner van de eDivisie
Online09.10.2023
KPN bereidt 4 Gbit internet abonnement voor
Voor iedereen die 1 Gbit/s te ‘langzaam’ vindtVerder lezen over Odido
Gadgets01.08.2024
De OPPO Pad Neo is nu verkrijgbaar in Nederland
in samenwerking met OdidoOnline29.11.2023
Hier kon je op wachten: Odido komt ook met multi-gigabit glasvezel
Na KPN en Delta kon die andere grote glasvezelprovider niet achterblijvenMobile05.09.2023
T-Mobile is niet meer: heet nu Odido
En gaat vol op de klantDC Business04.04.2023
Alles wat je moet weten over SD-WAN
DC Business20.03.2023
Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing
Mobile01.03.2023
Nederland heeft drie van ’s werelds beste mobiele netwerken
Soms is het fijn om en klein land te zijnMedia02.02.2023
Must see: De Samsung Galaxy S23 augmented reality experience
Mobile01.01.2023