11.08.2016
Online

Het web is van ons, niet van grote bedrijven

By: Patrick Smeets

BlogOnline

Tim Berners-Lee, de man die in 1989 het internet heeft uitgevonden. Hij zit in het W3C, heeft de World Wide Web Foundation opgericht en werkt tussendoor bij MIT. Geen kleine jongen dus, die zich nu hard maakt voor een omschakeling in hoe we met onze data omgaan. Hij vindt namelijk dat er te veel van onze data in het bezit is van giganten als Google en Facebook, die daarmee een te grote machtspositie (gaan) bekleden.

De oplossing? Solid, dat staat voor social linked data. Het principe is vrij simpel: je slaat de data die je genereert op het internet zelf op waar je wilt, uitgesplitst in wat Berners-Lee Pods noemt. Die pods kun je uitsplitsen in bijvoorbeeld je persoonlijke data, je bankgegevens, waar je bent geweest, of hoe je het ook wilt splitsen. Die data is dan pertinent van jou en je kunt hem zo je wilt delen met organisaties of apps die jouw expliciete toestemming hebben gekregen. Zo kan data wel gecentraliseerd worden zonder dat grote bedrijven die we in de basis nooit mogen vertrouwen die in handen hebben – of te gelde kunnen maken.

schermafbeelding-2016-08-11-om-13-38-16.png

Prima idee, want zo kunnen we wel gebruikmaken van de voordelen die geaggregeerde data kan opleveren, zonder dingen weg te geven die je niet wilt. Althans, in theorie, want dan moet er nog steeds een partij opstaan die de mogelijkheden biedt die we nu hebben en daar ook nog geld aan kan verdienen zonder onze data te bezitten. Hoe dan ook, het zou in elk geval een verbetering zijn voor ons als gebruikers als dit initiatief opgepakt wordt.

Daarnaast is er nog een concept dat het web sneller, veiliger en meer open maakt, namelijk IPFS (InterPlanetary File System) dat stelt dat het hebben van een website op een bepaalde server niet meer van deze tijd is. Het zou net zoals BitTorrent verschillende delen van een pagina door verschillende computers laten bezorgen, waardoor het niet allemaal in het honderd loopt als een server plat gaat. Het maakt dingen als censuur en DDOS aanvallen een stuk lastiger en zorgt er ook nog eens voor dat bestanden die nu nog te groot zijn om via het web te delen opeens wel beschikbaar gemaakt kunnen worden. Ze zeggen er trouwens niet bij wie al die hostingkosten gaan betalen.

IPFS hoopt nu dat de standaarden die ze bedacht hebben geratificeerd zullen worden door het W3C en de IETF, de groepen die bepalen wat officieel onderdeel van het internet is. Als dat gebeurt zijn we met ons allen een stuk beter aan het browsen, namelijk gedecentraliseerd. Onze data is van ons totdat we hem weggeven, dus laten we hopen dat we de mogelijkheid krijgen om hem weer terug te pakken.

[Afbeelding © Julien Eichinger – Fotolia]

Share this post