11.05.2018
Online

Het nieuwe privacybeleid van WhatsApp voorspelt weinig goeds

By: Patrick Smeets

BlogOnline

Als je WhatsApp gebruikt heb je deze week óf een melding weggedrukt voor later óf heb je zonder echt op te letten je akkoord aangegeven met WhatsApp’s nieuwe privacybeleid. Als je het je al niet meer kunt herinneren: je moest ook zweren dat je 16 of ouder was via een knop. Klinkt bekend? Dan kun je er op rekenen dat je data binnenkort gedeeld gaat worden met Facebook en andere partijen.

De nieuwe gebruikersvoorwaarden zijn natuurlijk nodig omdat de GDPR (in Nederland AVG genoemd) er over twee weken aan komt en Facebook voor die tijd duidelijk moet hebben gemaakt aan de gebruikers hoe het precies zit met hun data. Op dit moment valt het allemaal nog wel mee: WhatsApp deelt je telefoonnummer, je besturingssysteem, welke onderdelen van de app je veel gebruikt en wanneer je voor het laatst online was.

Niet zomaar ‘ja’ meer zeggen

In de komende tijd zal dat echter gaan veranderen, als je tenminste niet oplet met waar je allemaal toestemming voor geeft. Facebook wil heel graag een gebruikersprofiel van je opzetten in WhatsApp, precies zoals ze dat met de eigen app ook doen. Daar hebben ze extra data voor nodig, maar volgens de AVG moet je daar als gebruiker expliciet toestemming voor geven. Dat betekent dat we binnenkort een andere update kunnen verwachten die heel sneaky vraagt of het goed is dat we die data afgeven. Dat mag je weigeren en daar zouden geen kwalijke consequenties voor de app aan mogen vastzitten, maar zoals dat wel vaker gaat tegenwoordig wordt het vragen van die toestemming kundig verstopt in een ander nieuwe coole functie*.

*en trouwens we gaan je data ook pakken.

Misschien moet ik WhatsApp iets meer credit geven en zullen ze het echt heel netjes vragen (al is het maar omdat het nu echt moet) maar het feit dat de oprichter precies vanwege al deze plannen is opgestapt bij Facebook is al een indicatie dat het bedrijf het niet voor onze bestwil doet. De Europese privacywaakhonden zitten er natuurlijk ook bovenop, dus wees gerust: wat Facebook ook zal proberen uit te halen met WhatsApp, er komt wel een respons. WhatsApp krijgt ook in het kader van de transparantie een optie om te zien welke data ze van je hebben, maar wanneer die beschikbaar is weten we niet.

Dat gezegd hebbende geldt dit verhaal niet alleen voor WhatsApp en Facebook: alle online diensten moeten straks een stuk transparanter zijn met welke data ze van je pakken en wat ze daar mee doen. Hoe geestdodend al die privacy policies ook zijn, check ze in de komende maanden even voordat je er ‘ja’ tegen zegt, want nu ga je er achter komen hoeveel ‘ze’ eigenlijk al van je weten en wat de plannen daarmee zijn.

[Afbeeldingen © georgejcmlittle – Adobe Stock]

Share this post