We hebben er laatst nog een editie van onze Tijdmachine aan gewijd, maar nu is het voorbij. Zelfs de Russen, die ICQ-fans zijn van het eerste uur, hangen de app aan de wilgen. Waarschijnlijk komt het vooral omdat het moederbedrijf VK Group andere apps heeft om te chatten, waarop het verder wil ontwikkelen. Ga je nu naar ICQ, dan zie je de melding dat de chatapp stopt op 26 juni en dat je VK Messenger of VK Workspace kunt gebruiken.
ICQ was -naast de chatbox van TMF- een van de manieren om online te chatten in de jaren ‘90. Bij ICQ moest je een enorm lang nummer van iemand weten om diegene te kunnen opzoeken: het UIN (User Identification Number). Eén van de meest herkenbare dingen aan ICQ was het vreemde uh-oh-geluidje dat je hoorde als je een bericht had. Daarnaast is het logo ook bij velen in het brein geprint: een groen bloemetje met dikke zwarte lijnen.
ICQ werd op 15 november 1996 gestart door Mirabilis, een bedrijf dat voortkwam uit vier Israëlische studenten die het mogelijk wilden maken om via het internet en je computer contact te hebben met de hele wereld. Aan het begin kon je in ICQ realtime zien wat de ander typte, maar dat is er uiteindelijk uitgehaald (en dat is voor privacy ook wel zo prettig).
Het is niet vreemd dat ICQ naarmate MSN Messenger meer zijn intrede deed in ons leven aanzienlijk minder populair werd. Voor die tijd was het door AOL gekocht: in 1998 kocht dat bedrijf het en dat was een slimme zet: in 2001 had het 100 miljoen geregistreerde gebruikers. Daarna ging het echter bergafwaarts en verkocht het ICQ weer in 2010. Ditmaal aan een Russisch bedrijf, want ondanks de komst van smartphones was dit chatprogramma in Rusland nog steeds heel populair.
Terwijl wij dus al jaren WhatsAppen en iMessagen, werd er elders vooral gebruikgemaakt van ICQ, dat inmiddels ook al vele jaren een app heeft voor Android en iOS. ICQ werd tot nu dus gewoon gebruikt. ICQ heeft de respectabele leeftijd van 26 jaar bereikt. Vaarwel. Overigens hoeft dit niet te betekenen dat je oude PC bij het grofvuil moet. Een andere app uit de jaren ‘90 werkt namelijk juist aan een comeback: Winamp.