12.03.2021
Online

Het belang van educatie over Bitcoin en de opkomende crypto sector

By: Redactie Dutchcowboys

BlogOnline

We schrijven regelmatig over cryptocurrency en dat doen we niet voor niets: de crypto sector is in opkomst. De kans is groot dat mensen in je omgeving al Bitcoins in hun bezit hebben en jou enthousiast vertellen dat je je hier ook eens in moet verdiepen. Dat laatste advies is heel goed, want het is in alle gevallen verstandig dat je je goed inleest voordat je besluit om Bitcoins te kopen. Zo wordt het je vanzelf duidelijk hoe de crypto sector in elkaar steekt. Houd ook al het Bitcoin nieuws in de gaten om op de hoogte te blijven.

Hoe werkt geld eigenlijk?

We gebruiken geld als ruilmiddel. Dat geld wissel je in als je een dienst of product koopt. Je kunt er contant mee betalen of digitaal. Na de financiële crisis in 2008 ontstond er steeds meer wantrouwen richting banken. We ontdekten namelijk dat ook banken failliet kunnen gaan. En dat met ons huidige geldsysteem veel schulden gepaard gaan. Vrijwel al het geld dat in omloop is, is als rentedragende lening ontstaan. En we hebben geen andere keus dan het te gebruiken, omdat geld op dit moment ons enige wettelijke betaalmiddel is. Het geldsysteem is ontworpen om continu te blijven groeien. Iedere euro moet uiteindelijk 1,5 tot 2 keer zoveel waard worden. Het is dus niet gek dat er vraag kwam naar een slim digitaal betaalmiddel, waarmee je direct van persoon aan persoon kunt betalen en geen derde partij meer nodig is voor een transactie (dat wordt peer-to-peer genoemd). Zo is de Bitcoin in 2009 ontstaan.

Wat is cryptocurrency?

Crypto’s, zoals de Bitcoin, zijn digitale munten. Je kunt er dus alleen online mee betalen, zonder tussenkomst van een andere partij zoals een bank. En online betalen doen we steeds vaker. Zelfs als je niet in een webshop bestelt, reken je digitaal boodschappen af in bijvoorbeeld de supermarkt. Anno 2021 doen we onze aankopen nog maar zelden met briefgeld of munten. We pinnen vaak met onze pas of smartphone. Voordat het geld van jouw rekening op die van de ontvanger is gestort, vindt een serie van acties plaats. Er komt een betaalketen aan te pas van verbindingen die aan elkaar geschakeld zijn. Banken houden toezicht op al die digitale transacties. Crypto currency, zoals de Bitcoin, hebben geen toezichthouder nodig. Het is een decentraal en open systeem.

Bitcoins kopen

Het Bitcoin netwerk kan bestaan dankzij de zogenaamde blockchain technologie. In het kort uitgelegd: dit is een keten van transactiedata die achteraf niet aangepast kan worden. Iedere tien minuten worden alle transacties gebundeld en in een blok gestopt, die aan de keten wordt toegevoegd: de blockchain. Wil jij Bitcoins kopen? Er zijn duizenden computers wereldwijd die een kopie van de transactiegegevens bewaren en de geldigheid bewaken. Een veilig ruilmiddel, want het complete netwerk platleggen is vrijwel onmogelijk.

Wil je alles leren over de Bitcoin? De Beste Bank houdt sinds 2013 alle ontwikkelingen bij en is een echte kennisbank geworden. Hier vind je altijd het laatste nieuws en alle informatie over Bitcoins en andere crypto currency.

[Fotocredits – Nuthawut © Adobe Stock]

Share this post